Hüyük’te madene karşı çıkan halk ÇED toplantısını yaptırmadı
Krommer şirketinin Hüyük'te açmak istediği krom maden ocağı için planlanan ÇED toplantısına halk 5'inci kez engel oldu.
Hatay’ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi’nde krom madeni için yapılmak istenen ÇED toplantısına halk tepki gösterdi, toplantının yapılmasına izin vermedi.
İlk kez 2020 yılında Krommer Madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan ÇED toplantısını halkın tepkisi sonucu yapamayan şirket, 5’inci kez yine halkın tepkisiyle karşılaştı.
ÇED toplantısının yapılması planlanan alanda eylem yapıldı. Eyleme Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Eğitim Sen, Eğitim İş, TÖB-SEN, Arsuz Kent Konseyi, Hatay Sanatçılar Derneği, DEM Parti, Emek Partisi, CHP Arsuz ilçe teşkilatı, TKP, İskenderun Kadın Platformu, mahalle muhtarları, dayanışma ve çevre dernekleri ve çok sayıda kitle örgütü katıldı.
ÇED toplantısını yaptırmayan Hüyük halkı, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sermaye defol bu topraklar bizim”, “Hüyük bizimdir bizim kalacak” sloganları attı.
Toplam 1820 hektarlık ruhsat alanı içindeki krom ocağı sahası yörede yaşayan 5 bin kişi ile bölgedeki orman ve tarım alanını olumsuz etkileyecek.
Eylem sırasında konuşan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Bu topraklardan elinizi çekin. Hüyük halkı istemedikçe bizim irademizi kimse yok sayamaz. Gerekli yasal tüm itiraz haklarımızı kullanacağız. Hep birlikte mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.
“YASAL SÜREÇ TAMAMLANMADAN ŞİRKET MADENİ AÇMAK İSTİYOR”
Erzincan İliç’te meydana gelen facianın hatırlatıldığı basın açıklamasında, “Erzincan/İliç’teki katliamın hesabı verilmemişken, depremin yarattığı yıkımın yaraları sarılmamışken yine rant uğruna, sermayelerine sermaye katmak için canlı yaşamını hiçe sayarak yeniden mahallemize gelmek istiyorlar” diye tepki gösterildi.
Açıklamada, “Proje ruhsat iptaline yönelik iki ayrı dava açılmıştır; hukuki süreci devam etmekte olup şu an Danıştay 8’inci Daire önünde incelemededir. Hal böyleyken şirket temsilcileri ve şürekası 5’inci defa köyümüzü rant alanına çevirmek ve ekolojik yıkım gerçekleştirmek için geliyorlar. Gelirken de yöre halkını ikna etmek amacıyla istihdam yaratacaklarını, krom madeni çıkarılırken doğaya, canlıların yaşam alanlarına zarar verilmeyeceğine dair riyakarca tutum almaktadırlar. Biz bu yalanları Kaz Dağları’dan, İkizdere’den Akbelen’den, İliç’ten, Dikmece’den ve rezerv alanı olarak ilan edilen Antakya’dan biliyoruz. Bu sorun yalnızca Hüyük halkının sorunu değil Kale Köyü’nden, Karaağaç’a kadar bütün Arsuz’un sorunudur. Hatay’ın sorunudur” ifadelerine yer verildi.
“YENİ SORUNLAR ÜRETME ADIMLARI ATILIYOR”
Hatay’ın 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden biri olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Şehrimizde birçok sorun hâlâ çözülmemişken; halk çadırlarda, konteynerlerde sağlıksız ve insani olmayan koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışırken sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine; yeni yeni sorunlar üretmeye yönelik adımlar, halka rağmen, atılmaktadır” denildi.
Krom Ocağı Projesi kapsamında 8 galeri açılacağına, bu galerilerde günde 16 dinamit patlatılması sonucunda yeraltı su kaynaklarının yönünün değişme tehlikesi dikkat çekilen açıklamada, “Bu coğrafyada doğayı, canlıları, ekolojik döngüyü hiçe sayan politikalardan, projelerden vazgeçilmesini istiyoruz. Yaşam alanını savunan yöre insanları olarak doğayı talan etme inadınıza karşı, sizin yapacağınız toplantıyı tanımıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
TOPLANTI YAPTIRILMADI
Açıklamanın ardından gelen şirket yetkililerine toplantı yaptırılmadı. Milletvekili, Belediye Başkanı ve muhtarların da katıldığı şirket yetkilileri ile yaklaşık 3 saat süren görüşmede halk şirket yetkililerini “toplantının yapılmadığına” dair tutanak imzalatana kadar alandan göndermedi. Jandarmanın barikat kurduğu alanda, toplantı yapamayan şirket yetkilileri jandarma eşliğinde alandan ayrıldı. (Hatay/EVRENSEL)