28 Mayıs 2024 14:56

Michigan Üniversitesi öğrencilerine polise mukavemet suçlaması

ABD’de Filistin’le dayanışma eylemi yapan Michigan Üniversitesi öğrencilerine altı ay sonra 2 yıl hapis talebiyle dava açıldı. Davayı açan savcı aynı zamanda üniversitede öğretim görevlisi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail’in Gazze saldırılarını protesto eden ABD’deki Michigan Üniversitesi (UM) öğrencilerinin oturma eylemine, eylemden altı ay sonra dava açıldı. Savcılık, eyleme katılanlardan dördü hakkında “kolluk kuvvetlerine direnme/engelleme/saldırı” suçlamasıyla dava açıldığını duyurdu. Suçlamalar ağır suçlar kapsamına giriyor ve iki yıl hapis ve 2 bin dolara kadar para cezası ile cezalandırılabilir.

Suçlananların isimleri açıklanmazken savcılıktan yapılan basın açıklamasında dört kişinin davranışlarının “çizilebilecek her türlü çizgiyi aştığı” iddia edildi.

UM’deki öğrenciler 17 Kasım Cuma günü, üniversitenin İsrail’den çekilmesi konusunu görüşmek üzere üniversite rektörü Santo Ono’nun ofisine yürümüşlerdi. Yönetim, yedi yerel departmandan polis talep etti. Binaya girmeye çalışan öğrenciler polisler tarafından “tekmelendi”, “omuzlarından tutuldu” ve itiraz etmeye çalıştıklarında “itilip kakıldı”.

İlk etapta 40 öğrenci gözaltına alındı ve izinsiz girdikleri için ceza aldılar. Şu anda 36 öğrenci hakkında suçlama yapılmıyor, ancak polis videoyu incelemeye devam ediyor ve gelecekte daha fazla suçlama açıklayabileceklerini söylüyor.

Wsws.org’un haberine göre, UM’deki öğrencilere karşı ağır suçlamalar yönelten savcı, üniversitenin Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve Öğretim Görevlileri Çalışan Örgütü (LEO) üyesi Eli Savit ve aynı zamanda Michigan Demokrat Partisi’nin Yürütme Kurulu üyesi.

Bu arada suçlamalarının duyurulmasından beş gün sonra, 21 Mayıs Salı günü sabah saat 5:30’da çevik kuvvet kıyafetli, coplu ve biber gazlı polisler 22 Nisan’da kampüste kurulan protesto kampını yerle bir etti. Polis saldırısı sırasında iki öğrenci hastaneye kaldırıldı ve dört öğrenci gözaltına alındı.

UM Yüksek Lisans Öğrencisi Michael Mueller Detroit News’e yaptığı açıklamada üniversitenin eylemlerinin “korkunç” olduğunu söyleyerek, “Üniversitenin bir soykırımı finanse etmesini engellemeye çalışan şiddet içermeyen bir protestoya bu şekilde tepki vermesi mantıksız” dedi.

Yaklaşan başkanlık seçimlerinin kilit eyaletlerinden biri olan Michigan’da, ABD başkanı Joe Biden’ın İsrail’deki Netanyahu hükümetinin soykırım politikalarına verdiği desteği protesto etmek amacıyla şubat ayındaki Demokrat önseçimlerde 100 binden fazla kişi “kararsız” oy kullanmıştı.

Eyaletteki saldırılar karşısında protestolar ise devam ediyor. UM’deki polis baskınından iki gün sonra Detroit’teki Wayne State Üniversitesi öğrencilerinin kendi kamplarını kurdukları bildirildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Soykırımdan kazananlar: İsrailli silah firması kârını artırdı

SONRAKİ HABER

TTB Anketi: Tıp fakültesi öğretim üyelerinin yüzde 74'ü yoğunluktan şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa