28 Mayıs 2024 17:47
/
Güncelleme: 17:11

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, “Tasarruf Tedbirleri” genelgesine dava açtı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu “Tasarruf Tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesinin memurların bazı haklarını kısıtladığı gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, “Tasarruf Tedbirleri” genelgesine dava açtı

Fotoğraflar: AA | Kolaj: Evrensel

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ''Tasarruf Tedbirleri'' konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesinin kapsamında kamu işçilerinin ve emekçilerinin fazla mesai ücretlerinin kısıtlanmasına, personel servislerinin kaldırılmasına, ve kamuda işe alımların yönetici kadrolar dışında durdurulmasına karşı Danıştay'da dava açtı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu açtığı davayla tedbir kararlarının durdurulmasını istedi.

“KAMU HİZMETLERİ AKSAYACAK”

Alınan tedbirlerin kamuda israfın önüne geçmek yerine kamu emekçilerinin anayasal ve toplu sözleşmeye dayanan kazanımlarını kısıtlamayı amaçladığını söyleyen Birleşik Kamu İş Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, "Keyfi harcamalar ortada dururken fazla mesai ücretlerinin göz dikilmesi, personel servislerinin sonlandırılması, 657 Sayılı Kanun'un 68/B maddesine yapılacak atamaların sadece yönetici kadrolar ile sınırlı tutulması ve yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılmayacağının düzenlenmesi hukuksuz, hukuksuz olduğu kadar da kamu hizmetlerini büyük oranda aksatacaktır.” ifadelerini kullandı. Kütük, "Genelge hükümleri incelendiğinde, tasarrufun yine kamu emekçilerine dayatıldığı, Anayasa, kanunlar ve toplu sözleşme ile elde edilen tüm kazanımların ortadan kaldırıldığı, kanun mahiyetinde olan toplu sözleşme hükümlerini, kamuda devlet memurları ve kamu emekçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırılırken kamuda lüks ve şatafatın devam ettiği görülmektedir” diye konuştu.

 Kütük, kamuya personel alımımın emekli sayısı ile sınırlandırılması kamu hizmetlerini verilemez hale getireceğini, teknik ve personel yetersizliği ile karşı karşıya olan kamu kurumu ve kuruluşlarının, bu genelge ile daha da iş görülemez hale geleceğini vurgularken, "Kamuda özellikle eğitim, sağlık, yargı, ulaşım ve diğer iş kollarında kamu emekçilerinin iş yükünü daha artacak bu karar iş güvenliğini ve barışını da bozacaktır." dedi. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et