29 Mayıs 2024 04:45

İbrahim Aydın: Omuz ver kampanyası öz gücü büyütmek için

“Omuz ver; abone ol…” diyerek dayanışma kampanyası başlatan BirGün gazetesinin kampanyasını, gazetenin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ile konuştuk.

Fotoğraf: BirGün

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, BirGün gazetesinin başlattığı “#Omuzver” kampanyasına dair “Türkiye’deki medyanın arkasındaki sermaye yapılarını düşününce; sermayesi olmayan bizim gibi gazetelerin varoluş koşulları ancak okur desteğiyle sağlanıyor. Mücadeleler bu gazeteleri ortaya çıkarıyor. Bu abonelikle de bu öz gücü büyütmek ve inşa etmek için gerçekleştirildi” dedi.

BirGün gazetesi “Omuz ver; abone ol, BirGün’ü birlikte büyütelim…” diyerek bir dayanışma kampanyası başlattı.  Gazetemize konuşan BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, hem başlattıkları kampanyanın detaylarını hem de BirGün gazetesinin bugün nerede durduğunu anlattı.

VAROLUŞ KOŞULU OKUR DESTEĞİ

“Türkiye’deki medyanın arkasındaki sermaye yapılarını düşününce, sermayesi olmayan bizim gibi gazetelerin varoluş koşulları ancak okur desteğiyle sağlanıyor” diyen İbrahim Aydın bugünkü koşullarda gazete satış ve dağıtımıyla ilgili ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Aydın kampanyanın detaylarını da şöyle anlattı: “Bunu ortadan kaldırmak için 5 yıl önce PDF aboneliği geliştirmiştik. Türkiye ve dünyadan gazeteye ulaşamayan insanların ulaşmasını istedik. Kampanyayı elbette çeşitlendireceğiz. PDF aboneliği dışında okurla daha düzenli bağlantı kurulabilecek, farklı haberleri ulaştırabileceğimiz sistemler geliştireceğiz. İnternet sitesinde reklamsız görüntü, daha temiz haber okuma olanaklarını sağlamayı düşünüyoruz. Aynı zamanda olabildiği kadarıyla BirGün’ün çıkardığı kitapları abonelerimize dağıtmayı düşünüyoruz.”

Kampanyanın bağımsız medyanın ayakta kalabilmesi ve daha aktif bir okur desteğinin kurulabilmesinin bir aracı olduğunu söyleyen BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı “Bu gazeteler kolektif bir mülkiyete dayanıyor ve ayakta kalabilmesi için de maddi bir desteği sağlamanın düzenli aracına dönüşüyor. Bu, belirli güç odaklarından bağımsız çalışmanın koşullarını da yaratmış oluyor” ifadelerini kullandı. 

MÜCADELENİN İÇİNDEN, MÜCADELE İLE BİRLİKTE

BirGün gazetesinin hem mücadeleden doğduğunu hem de mücadelenin yeniden inşa edilmesi üzerine kurulu olduğunu belirten Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “Bu abonelikle de bu öz gücü büyütmek ve inşa etmek gerekiyor. Bütün dünyada medyayı büyük ölçüde sermaye bloke etmiş durumda. Ezilen, sömürülen, yok sayılan insanların sesi olabilecek medya alanları çok az. Bugün somut olarak yaşadığımız işçilerin, emekçilerin, Kürtlerin, çevrenin ve doğanın talan edilmesine karşı verilen mücadelelerin ya da Türkiye’de herhangi bir grevin haberini yandaş medyada görmek mümkün değil. Hiçbir sermaye medyası bununla ilgilenmez. Biz yayın çizgimizi bu mücadeleler üzerine inşa ettiğimiz için, bunu güçlendirmek okurlarla ve mücadele eden kitlelerle birlikte yapılabilir diye düşünüyoruz. Bu medya alanlarının da yaşayabilmesi çok zor. BirGün gibi Evrensel gibi gazeteler de okurla birebir ilişki kurarak onunla bütünleşerek gelişiyor. Biz genel yayın anlayışımızı ezilen ve sömürülenlerin sesi olma üzerine inşa ettik.”

ÖNCEKİ HABER

Gürdesan'da işçiler TİS'e tepki gösterdi, üretimi durdurdu

SONRAKİ HABER

İsrail'in çadır kampı saldırısı Mersin'de protesto edildi: Savaşa ve işgale son!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa