29 Mayıs 2024 01:11

İsrail'in Refah saldırısı pek çok ülkede protesto edildi

İsrail'in Refah'ta zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalaması pek çok ülkede protesto edildi.

Fotoğraf: Luc Auffret/AA

Paylaş

İsrail'in Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasının ardından tepkiler sürüyor. İsrail 26 Mayıs'taa gerçekleştirdiği saldırının ardından dün (28 Mayıs) bir kez daha Filistinlilerin kaldığı çadırları vurdu. İsrail saldırıları sürerken Türkiye'den ve dünyadan tepkiler yükselmeye devam ediyor.

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Parisliler, 26 Mayıs'ta bombalamasına tepki göstermek için gösteri yaptı.

Filistinlilerle dayanışma amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulmasını talep etti.

Yağmura rağmen gösteriye devam eden eylemciler, ellerinde "İsrail katil, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron suç ortağı", "Filistin yaşayacak" ve "Tüm gözler Refah'ın üzerinde" yazılı dövizler taşıdı.

Göstericiler arasında muhalif lider Jean-Luc Melenchon, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Milletvekili Sebastien Delogu'nun yanı sıra birçok muhalif siyasetçi yer aldı.

Bazı göstericiler, Cumhuriyet Meydanı'nın ortasında bulunan heykelin üzerine çıkarak Filistin bayrağı dalgalandırdı.

Çok sayıda kişi eyleme başına veya omuzlarına Filistin kefiyesi takarak katılım gösterdi.

"Gazze'nin çocukları, Filistin'in çocukları, insanlık öldürülüyor", "Bu bir savaş değil, soykırımdır" ve "Gazze, Paris seninle" sloganları atan eylemciler, gösteri sırasında ellerini yumruk yaparak havaya kaldırdı.

Eylemciler, Fransız hükümetinin İsrail'e karşı yaptırım uygulamasını istedi.

Ulusal Meclis Genel Kurulunda Filistin bayrağı açtığı için 15 gün uzaklaştırma cezası alan Milletvekili Delogu gösteride alkışlarla karşılandı. Delogu, eylem sırasında da Filistin bayrağı taşıdı.

İTALYA

İtalya'da Filistin destekçileri, kuzeydeki Bologna kentinin Merkez Tren İstasyonu'nda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, Bologna kentinde "Gazze'de soykırım dursun" çağrısıyla yapılan protesto etkinliği çerçevesinde toplanan Filistin destekçisi grup, akşam yerel saatle 19.00 sularında Merkez Tren İstasyonu'nda demir yollarına çıkarak iki peronu ulaşıma kapattı.

Yüzlerce kişi, ellerinde Filistin bayraklarıyla sık sık "Özgür Filistin" şeklinde slogan atarak, İsrail'in son dönemde Refah başta olmak üzere Gazze'deki saldırılarını protesto etti ve Filistin'e dayanışmalarını gösterdi.

Göstericilerin, demir yolu üzerindeki protestosu sebebiyle Bologna Merkez İstasyonu'ndan geçen tren seferleri bir süreliğine durduruldu.

Bazı seferlerde gecikme ve iptaller yaşansa da demir yolunun akşam 20.30 civarında yeniden ulaşıma açıldığı, bu arada yüksek hızlı tren seferlerinde herhangi bir aksama kaydedilmediği basına yansıdı.

Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı aynı zamanda aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini ise göstericilere sert tepki gösterdi.

Söz konusu protestoyu X hesabından paylaşan Salvini, "Bologna'daki bu embesiller, binlerce öğrenci, işçi, yolcu taşıyan düzinelerce treni bloke ederek onlara zarar verdi. Artık bu suç eylemlerine tolerans gösterecek durumda değiliz. Bunun sonuçları olacaktır" ifadelerini kullandı.

MECLİSTE FİLİSTİN BAYRAĞI

Öte yandan İtalya'da muhalefet partilerinden 5 Yıldız Hareketine (M5S) mensup milletvekilleri, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda Filistin bayrakları açtı.

M5S lideri Giuseppe Conte, sosyal medya platformlarından, partisinden milletvekillerinin, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda Filistin bayrakları açtığı anın fotoğrafını paylaştı.

Conte, paylaşımlarında, "Refah'ta bir sivil katliamı daha. Yerinden edilenler bir kez daha ölüyor, bir kez daha yıkıma uğruyor" ifadesini kullandı.

Filistinli sivillerin hava saldırılarında öldüğünü, barıştan yana olanların ateşkes istediğini belirten Conte, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun çılgınlığını durduralım! Filistin ve İsrail için iki halk, iki devlet. yorumunu yaptı.

Conte liderliğindeki M5S, dün de Temsilciler Meclisi'ne Filistin'in devlet olarak resmen tanınması için önerge vermişti.

Eski başbakanlardan olan M5S lideri Conte, daha önce de farklı vesilelerle Giorgia Meloni hükümetinin Filistin politikasını sert şekilde eleştirmiş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermişti.

SAPİENZA ÜNİVERSİTESİ'NDE EYLEM

Ayrıca İtalya'nın başkenti Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nde öğrenciler, İsrail'in Refah kentinde sivillerin bulunduğu kampı bombalaması başta olmak üzere buraya yönelik saldırılarını protesto etti.

Üniversite kampüsünde yaklaşık bir aydır, Filistin'e destek ve dayanışma göstermek, aynı zamanda da İsrail'le olan işbirliği anlaşmalarının askıya alınması için çadırlar kuran öğrenciler kampüste yürüyüş düzenledi.

Öğrenciler, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını protesto ederken, Sapienza Üniversitesinin İsrail ile işbirliği anlaşmasını durdurmadığı gerekçesiyle Rektör Antonella Polimeni'yi istifaya davet etti.

Öğrenciler, yürüyüşte ellerinde Filistin bayraklarının yanı sıra "Refah yanıyor. İsrail terör devleti. Sapienza suç ortağı" yazılı pankart taşıdı.

Bazı öğrenciler de "Tüm gözler Refah'ın üzerinde" yazılı pankartı, kampüsteki yürüyüşlerinde bazı fakültelerin pencerelerinden açarak diğer öğrencilerin dikkatini çekti.

ABD'DE İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE EYLEM

ABD'nin başkenti Washington'da İsrail Büyükelçiliği önünde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, İsrail ordusunun Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlendiği saldırıya tepki gösterdi.

Filistin destekçileri, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanmasını istedi.

İsrail'in Refah'ta zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasına tepki gösteren eylemciler, ''Özgür Filistin, soykırımı fonlamaya son verin, işgale son, işgali tüm dünya izliyor'' yazan pankartlar taşıdı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

İsias Otel davasında 4 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildi

SONRAKİ HABER

MESEM'lerdeki iş cinayetleri araştırılsın önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa