Hemşireler mobbinge isyan etti: ‘Böyle uygun görüldü’ sürgünü!
İstanbul’da idareleri birleştirilen 3 kamu hastanesinde keyfi bir şekilde sürekli yerleri değiştirilen sağlık emekçileri isyanda. Baskılar nedeniyle hastanelerden kaçan kaçana…
Fotoğraf: DHA
Eylem NAZLIER
İstanbul
Sağlık sisteminde artan sorunlar sağlık emekçilerine şiddet, angarya çalışma ve baskı olarak geri dönüyor. İstanbul Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesinde bir hemşire yaşadığı mobbingi sosyal medyada duyurunca yaşananın tekil olmadığı ortaya çıktı. Görevlendirme adı altında sürekli yerinin değiştiğini söyleyen hemşire, “Yaşadığım bu kaçıncı sebepsiz yer değişikliği. Haksızlıklara, usulsüzlüklere karşı hakkımı yasal olarak aradığım ve bu durumlara çözüm bulunmasını istediğim için oradan oraya sürgüne gönderiyorlar. Bu durum açıkça mobbingdir’’ dedi. Yaşanan mobbinge tepkiler gelirken, hastane yönetimi ise iddialara yanıt vermedi.
"SÜREKLİ YER DEĞİŞTİRİLİYOR"
İstanbul Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesinde çalışan bir hemşire yaşadığı mobbingi sosyal medya hesabından anlatınca hastanede çalışan çok sayıda sağlık emekçisi de aynı sorunları yaşadıklarını ve mobbinge maruz kaldıklarını sosyal medya üzerinden duyurdu. Sağlık emekçileri, Sancaktepe İlhan Varank Eğitim, Araştırma Hastanesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Çekmeköy Devlet Hastanesinin yönetim kadrosunun aynı olduğunu belirterek “Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Müzeyyen Seymen 3 hastaneye bakıyor. Yani bu ay Sancaktepe İlhan Varank’ta çalışırken gelecek ay Çekmeköy ya da Feriha Öz Acil Durum Hastanesinde çalışabilirsin. Bu görevlendirme işlemlerini o kadar abarttılar ki kişinin evine, çocuğunun okuluna bakmadan ‘Müzeyyen Hanım böyle uygun gördü’ diyerek sürekli yer değiştiriliyor’’ tepkisini gösterdiler.
"HEMŞİRELER HASTANEDEN KAÇIYOR"
Hastane çalışanlarına mobbingin arttığını söyleyen sağlık emekçileri “Bu yönetimin adı mobbing yöntemi ve artık çekilmez bir hal aldı. Öyle ki hastane pandemiden beri en çok hemşire atanan hastane olmasına rağmen şu an İstanbul'da personel doluluk cetveline göre en az hemşiresi olan hastanelerden biri. Tayin hakkı gelen herkes buradan kaçıyor. Bir sürü kişi istifa etti herkes Almanca kursuna gidiyor, çoğu arkadaşımız Almanya ve başka ülkelere göç etti’’ diyerek yaşadıkları mobbingi anlatıyor. Yaşanan mobbingin duyurulmasının ardından bu hastanelerde çalışırken Almanya’ya göç eden çok sayıda sağlık emekçisi de bu çalışma koşulları nedeniyle yurt dışına gitmek zorunda kaldıklarını paylaştı.
İDDİALARA YANIT YOK!
İddiaları sormak için hastaneyi aradığımızda bizi sağlık bakım hizmetlerine bağladılar. Burada konuştuğumuz kişi, “Gerekli yerlere gerekli açıklamayı yaptılar. Herhangi bir gazeteye de açıklama yapmak istemezler diye düşünüyorum’’ dedi ve numaramızı alarak geri dönüş yapacaklarını söyledi. Başhekimliği aradığımızda ise sağlık bakım hizmetlerine yönlendirdiler, oradan bilgi almamız gerektiğini söyleyen kişi prosedürün böyle olduğunu anlattı. Gazetemiz baskıya gidene kadar hastaneden herhangi bir dönüş yapılmadı.