29 Mayıs 2024 16:20

İsrail’in Filistin katliamına dünyada sansür

Freewebturkey, 20-26 Mayıs dünya sansür gündemini açıkladı. Raporda İsrail’in Filistin saldırıları ve katliamları ile ilgili paylaşımlar sansürlenmeye devam etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Freewebturkey’in 20-26 Mayıs dünya sansür gündemi raporuna göre Filistin’le ilgili paylaşımlar sansürlenmeye devam ediliyor. ABD'deki Cornell Üniversitesi, mezuniyet töreni videosunda Filistinli öğrenciyi sansürledi. Instagram ise İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarıyla ilgili paylaşımları kaldırdı. Bu arada NetBlocks, İsrail saldırısı sırasında Gazze Şeridi'nde internet kesintileri yaşandığını açıkladı.

OKUL YÖNETİMİNİ ELEŞTİRDİ

ABD New York'taki Weill Cornell Tıp Fakültesi yönetimi, Filistinli bir öğrencinin görüntüsünü, İsrail'i destekleyen okul yönetimini eleştirdiği için mezuniyet töreni videosundan sildirdi.

Okul yönetiminin sansürlediği, ancak bir arkadaşı tarafından kaydedilerek X platformunda paylaşılan görüntülerin yayılması ve gelen tepkiler sonrasında, Filistinli öğrencinin görüntülerinin, fakültenin internet sayfasına seçki halinde tekrar yüklendiği belirtildi.

AA’nın haberine göre; ABD'nin prestijli tıp fakültesi Cornell'in, mezuniyet töreninde okul yönetiminin İsrail'le iş birliğini eleştiren Filistinli öğrenciye sansür uygulaması, sosyal medyada büyük tepki topladı.

‘YEMİNİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN’

Söz konusu video kaydında Filistinli öğrencinin hocalarına, "Ailem bugün burada değil. Çünkü sizin kışkırttığınız ve kabul etmeyi reddettiğiniz bir soykırımın içindeler. Yazıklar olsun size" diye bağırdığı görülüyor. Tıp öğrencisi daha sonra salondaki topluluğa dönerek, "Ve sağlık çalışanı arkadaşlarıma: Gazze'deki işçi arkadaşlarınız hastalarının gözü önünde öldürüldü. Bunu kabul edin. Yaptığınız (meslek) yemininize karşı dürüst olun. Özgür Filistin." diye seslendi.

X ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında yüz binlerce görüntülenmeye ulaşan paylaşımda, Weill Cornell Tıp Fakültesi Dekanı Robert Harrington da dürüst olmamak ve Gazze'deki sivilleri umursamamakla eleştirildi.

Harrington, New York Carnegie Hall'de 16 Mayıs'ta düzenlenen mezuniyet töreninde yeni mezunlara seslendiği konuşmasında, "Yeni atanan hekimlerin, insanlığı ve adaleti savunmasının önemini" vurgulamıştı.

META, FİLİSTİN SANSÜRÜNE DEVAM EDİYOR

Instagram, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarıyla ilgili paylaşımları kaldırıyor. Daha önce şirket bünyesindeki gözetim kurulu tarafından da Filistinliler tarafından ülkede yaşananlarla ilgili paylaşımları kaldırdığı için sansürlen suçlanan Meta, bu sansürü sürdürüyor. Şirket, Facebook'un ardından, sahibi olduğu bir diğer uygulama olan Instagram'da da İsrail'in saldırıları sonucu Filistin'de yaşanan ölüm ve yıkımlarla ilgili gönderileri kaldırmaya devam ediyor.

Son olarak İrem Aydemir isimli bir Instagram kullanıcısının yaptığı paylaşım, Instagram tarafından kaldırıldı. Aydemir X hesabından “Vergimizle, emeğimizle, insanların diri diri yakılışına dair paylaşımlarımız kaldırılıyor, emperyal statükonun teminatı çok uluslu medya şirketlerine bu içeriklerin kaynağı olan, insanlık suçunun kendisinin ortadan kalkması için yeterince baskı yok. Bu yüzden: Sessizliğiniz şiddettir” dedi.

‘HABERLEŞMEYİ SINIRLANDIRACAK’

İnternet sansürüne yönelik dünya çapında izleme yapan NetBlocks, 26 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nde internet kesintisi yaşandığını paylaştı. Netblocks'tan yapılan açıklamada, "Canlı ölçümler, Gazze Şeridi'ndeki internet bağlantısında bir kesinti olduğunu gösteriyor. Olay, İsrail'in bölgede devam eden operasyonları sırasında meydana geliyor ve muhtemelen bölgede yaşanan gelişmelerin haberleştirilmesini sınırlandıracak” denildi.

IRAK VE SURİYE'DE HÜKÜMET, İNTERNETİ KESTİ

Netblocks, okul sınavları sırasında kopya çekilmesini ve sınav sorularının sızdırılmasını önlemek amacıyla Irak ve Suriye'de hükümetin interneti kestiğini duyurdu.

Bunun bir haftada üçüncü kez yapıldığını belirten Netblocks, Suriye'nin de 26 Mayıs günü beş saat boyunca interneti kestiğini duyurdu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te 96 siyasetçiye verilen cezalar onandı: Siyasi hınç davaları devam ediyor

SONRAKİ HABER

İzmir Tabip Odası: Sağlıkta sorunlar bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa