29 Mayıs 2024 16:25

Beyaz et sektöründe 4 firmaya ceza: Lezita da aralarında

Rekabet Kurumu beyaz et sektöründe 4 firmaya ceza verdi. Ceza kesilen firmalar arasında 64.5 TL’ye ihraç ettiği ürünün Türkiye’deki marketlerde 203 TL’ye satıldığını haber yaptığımız Lezita da var.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

Beyaz ve kırmızı et piyasalarına yönelik olarak yapılan çalışmalar kapsamında, rekabete aykırı uygulamaları tespit edilen firmalara 4054 sayılı kanun hükümlerine göre idari para cezası uygulandı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, beyaz et piyasasında faaliyet gösteren şirketlere yönelik soruşturmada uzlaşma başvurusu sonucunda 4 firmaya, 1.2 milyar lira idari para cezası uyguladıklarını belirtti. Ceza verilen şirketler arasında Lezita, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç yer aldı.

12 Nisan’da gazetemizin manşetten verdiği haberde, Türkiye’de hızla büyüyen beyaz et pazarına 7 şirketin hakim olduğu belirtilmişti. Bu şirketlerin başını Lezita’nın çektiği ifade edilen haberde, Lezita’nın 64.5 TL’ye ihraç ettiği ürünün Türkiye’de market rafına 203 TL’den çıktığına vurgu yapılmıştı.

DÖRT FİRMA UZLAŞMA İSTEDİ

Rekabet Kurumu’nda yapılan açıklamaya göre, beyaz et piyasasında faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak dört ayrı soruşturma açıldı.

Bu soruşturmalardan en kapsamlı olanı, rekabete hassas bilgi değişimi yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. maddesini ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ (LEZİTA), As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ (AS OFİS), Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ (BANVİT), Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (BEYPİLİÇ), CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ (CP), Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ (ERPİLİÇ), Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ (GEDİK), Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ (HASTAVUK), Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (KESKİNOĞLU) ve Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (ŞENPİLİÇ) ünvanlı 10 firma hakkında yürütülen soruşturma oldu. LEZİTA hakkında ayrıca nihai satış noktalarının yeniden satış fiyatını tespit ettiği iddiasına yönelik de soruşturma yürütüldü.

Soruşturma süreçleri devam ederken, LEZİTA, BEYPİLİÇ, KESKİNOĞLU ve ŞENPİLİÇ ünvanlı firmalar uzlaşma başvurusunda bulundu. Uzlaşma süreci sonunda ihlali kabul eden dört üreticiye toplamda yaklaşık 1,2 milyar TL idari para cezası uygulandı ve bu firmalar bakımından soruşturma sonlandı. Soruşturmada uzlaşma süreci devam eden firmalar bulunurken, uzlaşma süreçleri sonucunda beyaz et sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yönelik verilen toplam para cezasının artabileceği belirtiliyor.

Lezita’nın İzmir’deki fabrikasında düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve sendikasızlaştırma baskısına karşı işçilerin başlattığı grev sürüyor.

TAVUK ETİ İHRACATINA SINIRLAMA

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, beyaz et fiyatındaki artışı önlemek amacıyla tavuk eti ihracatının 1 Mayıs'tan 31 Aralık 2024'e kadar sınırladırıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada bütün ve parça dahil olmak üzere, tavuk eti ihracatının 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırılmasına karar verildiği bildirildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avukatın Sesi İnisiyatifi: Bakan Şimşek bilmelidir ki adaletten tasarruf olmaz

SONRAKİ HABER

Kayseri'de gazeteciye silahla vuran sanık 3,5 ay sonra tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa