Sağlıkçılar vergide adalet istedi: 25 bin liranın 5 bin lirası vergiye gidiyor
Sağlık emekçileri birçok ilde “vergide adalet” eylemi yaptı. Kesilen vergilerin koşullarının düzeltmesi için harcanmadığını söyleyen sağlıkçılar, "Sermayedarlardan daha fazla vergi ödüyoruz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ağırlaşan vergi yükü karşısında her geçen gün daha fazla ezilen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları bir kez daha seslerini yükselttiler. İstanbul, Bursa ve Mersin’de yapılan ortak açıklamalarda, yüzde 35’i bulan vergi kesintileri nedeniyle temmuz ayındaki zammın şimdiden hiçbir anlamının kalmadığı belirtilerek, doğrudan alınan verginin yüzde 15’te sabitlenmesi istendi.
Hekim ve sağlık çalışanları “Bizden kesilen vergiler bizim şartlarımızı düzeltmek için harcanmadığına göre, nereye harcanıyor?” diye sordu.
Mersin’de gerçekleşen toplantıya Mersin Tabip Odası (MTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, HekimSen, Tabipsen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği ve katıldı. Ortak açıklamayı Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Uzman Dr. Çağlar Özen yaptı.
VERGİDEKİ ADALETSİZLİĞE SON VERİN
Vergide adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulunulan açıklamada konuşan Dr. Özen, “Sırtımızdan alınan vergilerle şirketlerin vergi borcu siliniyor ama biz aile hekimlerini koruyacak hiçbir önlem alınmıyor, çalışma koşullarımız düzeltilmiyor” diyerek, bu ay aile hekimi olarak 25 bin lira vergi ödediğini, aile hekimliğinde çalışan hemşire/ebenin ödediği vergi tutarının da yaklaşık 5-6 bin lirayı bulduğunu söyledi.
Birkaç ay sonra vergi kesintisinin yüzde 35’i bulması ile birlikte temmuz ayında yapılacak maaş zammının şimdiden hiçbir anlamının kalmadığına işaret eden Dr. Özen, 30.000 aile hekimi ve bir o kadar aile sağlığı çalışanının bir ayda ödediği vergi ile kaç asgari ücretlinin maaşının ödenebileceğini sordu. Dr. Özen şöyle konuştu: “Bizlerin ödediği vergilerle kaç büyük şirketin vergisi ödenebilir? Kaç şirketin ödemediği vergisi silinir? Olmadığı halde zarar gösteren ve vergi vermeyen kaç şirketin, kurumun vergi borcu bizim sırtımızdan karşılanmaktadır? Vazgeçilen vergilerin yüzde kaçı Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine aittir? Devletin istisna ve muafiyet yoluyla kurumlardan almaktan vazgeçtiği vergi ne kadar?” (Mersin/EVRENSEL)
"SERMAYEDARLARDAN DAHA FAZLA VERGİ VERİYORUZ"
İstanbul’da Ümraniye Vergi Dairesi önünde yapılan açıklamada ise Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Tabduk Mehlepçi de kamu çalışanlarının yüzde 35’lere varan vergi yükü karşısında ezildiğini söyledi. “12 Ayın 5 ayını vergi için çalışıyoruz” diyen Mehlepçi, aile hekimlerinin servetleri 500 milyon dolarlarla ifade edilen Cengiz Holding’in ortaklarından bile daha fazla vergi verdiğine işaret etti. Bugün yüzde 124 enflasyonun ve ekonomik krizin sorumlusunun alın teriyle ücretli çalışanlar olmadığını ifade eden Mehlepçi, “Şehir hastanelerinin betonlarına milyar dolarlar gömen biz değiliz. Biz yoksak betonlar sizi muayene edemez. Yoksulluk sınırı 57 bin 736 TL iken, Aile Sağlığı Merkezinde çalışan hemşire arkadaşlarımızın tamamı yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Hariri Türk Telekom’un 6 milyar dolarlık malvarlığını alıp, Türk bankalarına kredi borcunu ödemeden kaçarken neredeydiniz?...” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sağlık emekçileri Bursa’da yaptıkları eylemde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları sordu:
- Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
- Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?
- İhbarcılığı adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?
- Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
- Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? (Bursa/EVRENSEL)