29 Mayıs 2024 17:10
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2024 01:14

Birçok ilde Filistin'e destek eylemleri

İzmir, Kocaeli, Muğla, Elazığ, Bursa, Samsun ve Zonguldak Çaycuma'da emek ve demokrasi güçleri, İsrail'in Refah kentinde Filistinlilerin çadırlarına gerçekleştirdiği saldırıları kınadı.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

İsrail'in Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasının ardından tepkiler sürüyor. İsrail 26 Mayıs'ta gerçekleştirdiği saldırının ardından dün (28 Mayıs) bir kez daha Filistinlilerin kaldığı çadırları vurdu. İsrail saldırıları sürerken Türkiye'den ve dünyadan tepkiler yükselmeye devam ediyor. İzmir, Kocaeli, Muğla, Elazığ, Bursa, Samsun ve Zonguldak'ta sokağa çıkan emek ve demokrasi güçleri İsrail'in saldırılarını kınadı.


İZMİR: REFAH'TA YAŞANAN VAHŞETTİR

KESK İzmir Şubeler Platformu, KHK'li ihraçlar için her hafta düzenlenen eylemde İsrail'in en son Refah'ta yaptığı saldırıya karşı açıklama yaptı. Açıklamada İsrail yönetiminin tüm tepkilere rağmen Filistin halkına yönelik devam eden ağır ve insanlık dışı saldırılarının açıkça soykırım ve insanlığa karşı suç olduğu vurgulandı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 3 No'lu Şube Kadın Sekreteri Sabiha Metin, İsrail'in Refah bölgesinde gerçekleştirdiği soykırım suçu teşkil eden saldırıların uluslararası hukukun, insan haklarının ve temel insani değerlerin açık bir ihlali olduğunu vurgulayarak, "Bölgede yaşayan ve son çare olarak güvenli bölge olduğu için buradaki çadır kente sığınan, kadınların, yaşlıların ve masum sivillerin öldürüldüğü, çocukların yanarak katledildiği bu saldırı, artık tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen açık bir vahşete dönüşmüştür" dedi.

"VAHŞETE SESSİZ KALINMAMALI"

İsrail'in Filistin halkına saldırılarının bir an önce son bulması, halkların güvenlik ve refah içinde yaşamasının tek yolunun kalıcı ve adil barış olduğunu belirten Metin, "Uluslararası toplumun bu vahşete sessiz kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Adaletin yerini bulması, suçluların hesap vermesi ve barışın yeniden tesis edilmesi için tüm dünya devletlerini, uluslararası kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini acilen harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


KOCAELİ: İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR, FİLİSTİN'DEKİ KATLİAMA SON VERİN

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu, Filistin'de yaşanan katliama ilişkin açıklama gerçekleştirdi. İzmit İnsan Hakları Parkı'nda yapılan açıklamayı KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Yeliz Karstarlı okudu. Açıklamada İsrail'in BM gözetimindeki Refah Kampına yaptığı saldırı lanetlenerek, saldırının Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail Ordusu'nun Refah bölgesindeki operasyonlarını durdurma kararını vermesinden kısa bir süre sonra gerçekleşmiş olmasına dikkat çekildi.

İsrail'in dünyaya meydan okuduğu ve uluslararası hukuku tanımadığı vurgulanan açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda çok büyük çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 36 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiş, 82 bine yakın insan yaralanmıştır. Yapılan saldırılar insani değerlerden yoksunluğu ve bir barbarlığı temsil etmektedir. Açıktır ki, İsrail savaş ve insanlık suçu işlemektedir. İsrail saldırıları nedeniyle yaşamını yitirenlerin konacağı morgun, yaralıların tedavi göreceği hastanelerin dahi kalmamış olması nasıl bir insanlık trajedisi ile karşı karşıya kaldığımızı göstermektedir" ifadelerine yer verildi. (Kocaeli/EVRENSEL)


MUĞLA: TÜM ANLAŞMALAR İPTAL EDİLMELİ

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına karşı KESK'in çağrısı ile bir araya gelen Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri, Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması için toplanan kitle; "Nehirden denize özgür Filistin", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Orta Doğu'da barış Filistin'e özgürlük" sloganları attı. Eylemde açıklamayı okuyan KESK Muğla Dönem Sözcüsü Tüm-Bel Sen Muğla Şube Başkanı Abidin Çelik, İsrail'in, BM gözetimindeki Refah Kampında yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği son saldırıda, onlarca insan yaşamını yitirdiğini çok sayıda kişinin yaralandığını hatırlatarak, "Katliamı lanetliyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Çelik şöyle devam etti:

"İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ekonomik tüm anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının eşit, özgür bir Filistin'i yaratmak için işgalci Siyonist İsrail'e ve emperyalizme karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin yanındayız. Filistin halkına ekonomik, sosyal her türlü destek sağlanmalıdır. Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir 'çözüm' kabul edilmemelidir". Çelik, KESK olarak; Filistin halkı ve emekçileriyle dayanışma içerisinde olmaya, savaşa karşı barışı savunmaya, bunun için mücadeleyi, dayanışmayı yükseltmeye devam edeceklerini vurgulayarak basın açıklamasını sonlandırdı." (Muğla/EVRENSEL)


ZONGULDAK ÇAYCUMA: İSRAİL KATLİAMINA KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM

Zonguldak Çaycuma'da, İsrail Ordusu'nun Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı protesto gösterisi düzenlendi. Türkiye genelindeki tepkilere paralel olarak, Çaycuma'da da vatandaşlar, İsrail'in Filistin'e yönelik katliamlarını kınamak için sokaklara çıktı.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği'nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında "Filistin halkı yalnız değildir" sloganları atıldı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, yaptığı açıklamada, İsrail'in uluslararası destekle insanlık suçu işlemeye devam ettiğini belirtti.

Açıklamada, İsrail'in son saldırılarının, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail Ordusu'nun Refah Bölgesindeki operasyonlarını durdurma kararını vermesinden kısa süre sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi. Akyol, İsrail'in dünyaya meydan okuduğunu ve insanlık değerlerini ayaklar altına alarak katliamlara devam edeceğini ilan ettiğini vurguladı.

"İNSANLIK BU BARBARLIĞI DURDURMALI"

Akyol, İsrail saldırıları nedeniyle yaşamını yitirenlerin konacağı morgların ve yaralıların tedavi göreceği hastanelerin dahi kalmadığını belirterek, insanlık trajedisine dikkat çekti. Savaştan kazananın yalnızca savaş tüccarları ve toplumsal kutuplaşmaları yöneten rejimler olduğunu vurguladı.

İsmet Akyol, İsrail'in saldırılarının durdurulması, ateşkes sağlanması, insani yardımlara yönelik engellemelerin kaldırılması ve sorunların barış ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Filistin halkına yönelik ablukanın kaldırılması, İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ekonomik anlaşmaların iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Eğitim Sen ve KESK olarak, Filistin halkı ve emekçileriyle dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini belirten Akyol, savaşa karşı barışı savunma mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti. (Zonguldak/EVRENSEL)


ELAZIĞ: İSRAİL İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMELİ

Elâzığ Emek ve Demokrasi Platformu, Hozat Garajı Meydanı'nda bir araya gelerek İsrail'in Filistin halkına yönelik devam eden saldırılarını kınadı.

Yapılan açıklamada, "Siyonist, ırkçı İsrail Hükümeti uluslararası emperyalist güçlerden aldığı destekle insanlık suçu islemeye devam ediyor" denildi. KESK adına açıklamayı okuyan Kenan Korkmaz, "Son olarak Israil Ordusu'nun 27 Mayıs sabahı BM gözetimindeki Refah Kampında yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği saldırı sonucu onlarca insan yaşamını yitirmiş ve çok sayıda kişi yaralanmıştır. Katliamı lanetliyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Korkmaz, silahsız ve sivil insanlara yönelik bu son saldırının Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail Ordusu'nun Refah Bölgesindeki operasyonların durdurma kararını vermesinden kısa bir süre sonra gerçekleşmiş olmasının manidar olduğunu söyledi.

Son olarak ise Korkmaz şunları söyledi: "İsrail işgal ettiği topraklardan geri çekilmelidir. İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ticari anlaşmalara son verilmelidir. Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir 'çözüm' kabul edilmemelidir. KESK olarak; Filistin halkı ve emekçileriyle dayanışma içerisinde olmaya, savaşa karşı barışı savunmaya, bunun için mücadeleyi, dayanışmayı yükseltmeye devam edeceğiz." (Elâzığ/Evrensel)


BURSA: SESİMİZİ YÜKSELTELİM

İsrail’in savaş uçaklarıyla Refah’ı bombalaması Bursa’da da DİSK, KESK, TMMOB ve BTO tarafından protesto edildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve BTO’nun çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelen Bursalılar, İsrail’in saldırılarını protesto ederek, ‘Savaş ve insanlık suçuna karşı sesimizi yükseltelim, mücadeleyi büyütelim” çağrısı yaptı.

Yapılan ortak açıklamayı Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem okudu. Açıklama sonrası kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.

Erdem, "İsrail açıkça dünyaya meydan okumakta, insanlık değerlerini ayaklar altına alarak katliamlara devam edeceğini ilan etmektedir” dedi.

Erdem, “Ya bu katliamlar ve barbarlık durdurulacak ya da işlenen savaş suçlarına ortak olunacaktır. Yeni katliamların yaşanmaması, sivillerin ölümüne yol açan saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır. İsrail hükümetinin saldırıları durdurulmalı, ateşkes sağlanmalı, insani yardımlara yönelik engellemeler kaldırılmalı, sorunların barış ve diyalog yoluyla çözümü esas alınmalıdır. Halkların güvenlik ve refah içinde yaşamasının tek yolu kalıcı ve adil barıştır. Filistin halkı dünyadan ve Türkiye’den hamaset ve timsah gözyaşları değil, çözüm için acil somut adımlar atılmasını beklemektedir. Bunun için; Filistin halkına yönelik abluka derhal kaldırılmalıdır. İsrail işgal ettiği topraklardan geri çekilmelidir. İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ekonomik tüm anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının eşit, özgür bir Filistin’i yaratmak için işgalci Siyonist İsrail’e ve emperyalizme karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin yanındayız. Filistin halkına ekonomik, sosyal her türlü destek sağlanmalıdır. Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir ‘çözüm’ kabul edilmemelidir. Bizler; Filistin halkı ve emekçileriyle dayanışma içerisinde olmaya, savaşa karşı barışı savunmaya, bunun için mücadeleyi, dayanışmayı yükseltmeye devam edeceğiz” dedi (Bursa/EVRENSEL)


SAMSUN: TEK YOL KALICI VE ADİL BARIŞ

KESK Samsun Şubeler Platformu, Bulvar AVM girişinde düzenlediği basın açıklamasıyla İsrail'in Filistin'e yönelik devam eden saldırılarını kınadı. KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Niyazi Bulut'un okuduğu açıklamada, Filistin direnişçilerine destek mesajları verildi. Açıklamaya KESK üyelerinin yanı sıra emekten yana siyasi parti ve dernek üyeleri katıldı. Katılımcılar, "Katil İsrail Filistin'den Defol", "Katil ABD Orta Doğu'dan Defol" ve "Filistin'e Özgürlük" sloganları attı.

Açıklamada, İsrail hükümetinin uluslararası emperyalist güçlerin desteğiyle insanlık suçu işlemeye devam ettiği vurgulandı. Mustafa Niyazi Bulut, 27 Mayıs sabahı BM gözetimindeki Refah Kampı'nda gerçekleşen ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı kınayarak, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Bulut, savaştan kazananların sadece savaş tüccarları, halkın sırtından zenginleşenler ve ülkeyi savaşla, çatışmalarla, toplumsal kutuplaşmalarla yöneten rejimler olduğunu vurguladı. İnsanlığın bu barbarlığı durdurmakla sorumlu olduğunu belirterek, ya katliamların durdurulacağını ya da savaş suçlarına ortak olunacağını söyledi.

Yeni katliamların önlenmesi, sivillerin ölümüne neden olanların savaş suçları mahkemesinde yargılanması için girişimlerde bulunulması çağrısında bulunulan açıklamada, İsrail hükümetinin saldırılarının durdurulması, ateşkes sağlanması ve insani yardımların önündeki engellerin kaldırılması gerektiği ifade edildi. Halkların güvenlik ve refah içinde yaşamasının tek yolunun kalıcı ve adil barış olduğu vurgulandı.

DESTEK ÇAĞRISI

Bulut, Filistin halkının dünyadan ve Türkiye'den hamaset ve timsah gözyaşları değil, çözüm için acil somut adımlar beklediğini söyledi. Filistin halkına yönelik ablukanın derhal kaldırılması, İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ekonomik anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Filistin halkının eşit ve özgür bir Filistin için yürüttüğü bağımsızlık mücadelesine destek verdiklerini ifade etti.

Bulut, KESK olarak Filistin halkı ve emekçileriyle dayanışma içerisinde olmaya, savaşa karşı barışı savunmaya ve bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı. (Samsun/EVRENSEL)


DENİZLİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken Refah kampına dönük son saldırının ardından ülke genelinde protestolar yapıldı. KESK Denizli Şubeler Platformu, Candoğan Parkında yaptığı basın açıklaması ile İsrail'in saldırıları protesto edildi. Açıklamaya DİSK/Genel-İş, TEKSİF, Veli-Der, ÇYDD, Alevi Kültür Derneği, kadın ve ekoloji örgütlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri destek verdi.

Basın açıklamasını KESK Denizli Şubeler Platformu adına Figen Tufan okudu. "Siyonist, ırkçı İsrail Hükümeti uluslararası emperyalist güçlerden aldığı destekle insanlık suçu işlemeye devam ediyor" diyen Tufan şöyle devam etti; "Son olarak İsrail Ordusu'nun 27 Mayıs sabahı BM gözetimindeki Refah Kampında yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği saldırı sonucu onlarca insan yaşamını yitirmiş ve çok sayıda kişi yaralanmıştır. Yeni katliamların yaşanmaması, sivillerin ölümüne yol açan saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır."

"FİLİSTİN HALKI HAMASET DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYOR"

Saldırıların durdurulması ve ateşkes çağrısı yapan Tufan, "Filistin halkı dünyadan ve Türkiye’den hamaset ve timsah gözyaşları değil, çözüm için acil somut adımlar atılmasını beklemektedir. Bunun için; Filistin halkına yönelik abluka derhal kaldırılmalıdır. İsrail işgal ettiği topraklardan geri çekilmelidir. İsrail ile yapılan siyasi, askeri ve ekonomik tüm anlaşmalar iptal edilmelidir. Filistin halkının eşit, özgür bir Filistin’i yaratmak için işgalci Siyonist İsrail’e ve emperyalizme karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin yanındayız. Filistin halkına ekonomik, sosyal her türlü destek sağlanmalıdır. Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir ‘çözüm’ kabul edilmemelidir" ifadelerini kullandı. Açıklama sloganlarla sona erdi. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3 ilçe ve 4 beldede 58 bin 259 seçmen 2 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek

SONRAKİ HABER

Burdur’da diyaliz sonrası rahatsızlanarak hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa