30 Mayıs 2024 13:49

"Kendi dilinde hizmet vermek suç mu?"

Kürtçe hizmet verdiği için gözaltına alınan Pîne Kafenin sahibi Ramazan Şimşek’in ağabeyi Vedat Şimşek konuştu: “Diyarbakır gibi bir kentte kendi işletmende kendi dilinde hizmet vermek suç mudur?”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Kürtçenin yok olmaması amacıyla hizmetlerini Kürtçe sunacağını kamuoyuna duyuran Diyarbakır’daki Pîne Kafeye polis baskın düzenlemiş Kafe sahibi Ramazan Şimşek gözaltına alınmıştı. Gazetemize konuşan Ramazan Şimşek’in ağabeyi Vedat Şimşek kardeşinin hedef gösterilip, kardeşi üzerinden algı operasyonu yürütüldüğünü söyledi. Kafeye yapılan polis baskını sonrası kafedeki kimi kitaplara da el konulduğunu belirten ağabey Şimşek, “Diyarbakır gibi bir kentte kendi işletmende kendi dilinde hizmet vermek suç mudur?​” diye sordu.

Ramazan Şimşek’in 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla karar aldığını ve kafede Kürtçe hizmet vereceğini duyurduğunu hatırlatan ağabey Şimşek, “Bu durum sosyal medyada hedef göstermeye, özellikle Zafer Partisi İzmir İl Başkanı tarafından yapılan bir algı operasyonuna dönüştü. Kendi medyalarında Ramazan’a saldırdılar. Bütün bunlar üzerine Cumhuriyet Başsavcılığına bizzat talimat vermiş gibi oluyor. Gözaltı kararı bu şekilde çıktı” dedi.

Burada bir suç unsurunun oluşmadığını ifade eden Şimşek şöyle devam etti: “Kardeşim ‘Ben Kürtçe hizmet veriyorum’ demiş. Ama ‘Kürtçe hizmet veriyor, Türkçeyi yasaklamış’ gibi yansıtıyorlar durumu, ortalığı karıştırmak için diyorlar bunu. Böyle bir şey yok, yaptığı röportajlarda ağzından öyle bir şey çıkmıyor. Sadece Türkçe bilip, Kürtçe bilmiyorsan gelirsin Türkçe olarak isteğini söylersin, sana Kürtçe karşılık verilir ama her şekilde o hizmeti alırsın. İsteriz ki müşteriler Kürtçe de öğrensin. Bu suç mudur? Dün biri yazmıştı, ‘Kürtçe hizmet veriyor ama ifadesini Türkçe verdi’ diye, ‘biz kazandık’ anlamında. Sanki bir yarış var. Kimse Türkçeye karşı değil ki, kim Türkçeyi yasaklı bir dil ilan edebilir, böyle bir şey olamaz, ortak bir dildir.”

“BU BİR ALGI OPERASYONU”

Kardeşinin dosyasının şu anda savcılıkta olduğu bilgisini de paylaşan Şimşek, kafeye yapılan baskın sonrası kimi kitapların da incelenmek üzere alındığını ifade etti. Kardeşinin gözaltında ne kadar süre kalacağına dair bir netlik olmadığını da belirten Şimşek, “Savcının söylediği şey kitaplar incelenecek, ‘Halkı kin ve düşmanlığa sürüklediğine’ dair öne sürülen şikayet değerlendirilecek. Başka da bir şey yok” dedi.

Bütün bu yaşananları değerlendiren ağabey Şimşek son olarak şunları söyledi: “Sonuçta biz dilimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Amed’de kendi şehrimizde, iş yerimizde Kürtçe hizmet vermekte bir suç unsuru yok. Dilimizde konuşmak, hizmet vermek en doğal hakkımız. Gelen müşteri İngiliz de olabilir, Alman da olabilir, Türk de olabilir, hoşuna gitmiş kafeye gelip oturmuş… Bu bir algı operasyonudur. Son 10-15 gündür sosyal medya üzerinden Ramazan'a saldırıp onu yıpratmaya çalıştılar.”

ÖNCEKİ HABER

Tüm Yerel-Sen’den “Genel Başkan şube binasını bastı” iddiasına ilişkin açıklama

SONRAKİ HABER

DEÜ’de yabancı kadın öğretim üyesine saldırıya tepki: Psikolojik tacize karşı önlem alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa