30 Mayıs 2024 16:06

CHP'li Bülbül: Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği anayasaya aykırı, geri çekilmeli

Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" tepki çekiyor. Yeni yönetmeliğe göre anayasal hak ve özgürlükleri kısıtlama yetkisi tek kişide toplanıyor.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’nü yürürlükten kaldırıp, kendi imzasıyla yürürlüğe soktuğu "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" tepki çekti.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanarak yürürlüğe giren "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği"nin anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek, ”yetkilerin kayıtsız ve şartsız biçimde devrini sağlamakta, Cumhurbaşkanına sınırları belirsiz olağanüstü yetkiler tanımaktadır” dedi.

Konu ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Temel hak ve özgürlükleri sınırlandıran bu düzenlemenin anayasaya aykırılık sebebiyle geri çekilmesi bir zorunluluktur. Tek adamın imzası ile ülkenin tüm imkanlarının seferber edilmesine imkan veren bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ RAFA KALDIRIYOR”

Bülbül Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nun yürürlüğe girişi üzerinden 41 yıl geçtiğini ve anayasanın bu süreçte 20 kez değiştirildiğini hatırlattı. Önceden Bakanlar Kurulu kararıyla alınan seferberlik ve savaş hali ilanı kararı, yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle tek başına Cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek.

"TEK KİŞİ TÜM İMKANLARI SEFERBER ETME YETKİSİNE SAHİP OLACAK"

Yönetmeliğin Anayasanın 15'inci maddesine de aykırı olduğunu söyleyen Bülbül, “Demokratik değerleri ve Anayasal düzenlemeleri yok sayan bu gelişmenin arkasında duran sebepleri görmemiz gerekmektedir. Temel hak ve özgürlükleri her fırsatta yok sayan siyasi iktidar, kendi varlığı bakımından tehdit gördüğü tüm barışçıl eylemleri, hiçbir sınırlama ve denetime tabi olmaksızın canının istediği şekilde 'seferberlik', 'kalkışma', 'ayaklanma' ve 'savaş hali' gibi isimlerle nitelendirebilecek ve devletin tüm imkanlarını bu uğurda seferber edebilecektir. Aynı zamanda tek kişi, ülkenin tüm imkanlarını seferber etme yetkisini alırken temel hak ve özgürlükleri kısıtlayabilecek ve yurttaşların mülkiyet haklarına müdahale ve sınırlama açısından olağanüstü yetkilere sahip olacaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Ahmet Uğurlu hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk adaylık başvuruları yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa