31 Mayıs 2024 11:44

Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortiñas hayatını kaybetti

Arjantin'de askeri diktatörlük sırasında zorla kaybedilen kişiler için adalet talebinde bulunan Plaza de Mayo Anneleri'nden Nora Cortiñas hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina / CC BY-SA 2.0/Wikipedia Commons

Paylaş

Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 1976-1983 askeri diktatörlük döneminde zorla kaybedilenler için hakikat ve adalet talebiyle eylemler düzenleyen Plaza de Mayo Anneleri'nin lideri Nora Cortiñas, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Plaza de Mayo Anneleri, 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde, çocukları kaybolan Arjantinli anneler tarafından kuruldu. Anneler ilk eylemlerine, 1977 yılında başkent Buenos Aires’te Plaza de Mayo ve Casa Rosa’da başkanlık sarayı önünde başladı. Beyaz başörtüsü takan anneler, askeri rejimin işlediği suçları ifşa etmeye çalıştı. Annelerin mücadelesi tüm dünyada insan hakları hareketine ilham verdi.

Cortiñas'ın oğlu Carlos Gustavo da 15 Nisan 1977’de diktatörlük döneminde zorla kaybedilenlerden biriydi.

Buenos Aires Times'ın haberine göre, yoğun bakımda tedavi gören Nora Cortiñas, 30 Mayıs Perşembe günü hayatını kaybetti.  Yakın zaman önce fıtık ameliyatı olan Cortiñas'ın durumunun ciddiyetini koruduğu açıklanmıştı.

Beyaz başörtüsü ile Plaza de Mayo Anneleri'nin eylemlerinin ve adalet ve hakikat taleplerinin sembolü haline gelen Cortiñas, en son 24 Mart Bellek, Hakikat ve Adalet Ulusal Günü dolayısıyla düzenlenen eyleme katılmıştı.

Nora Cortiñas'ın hayatını kamuoyunua duyuran ailesi, devlet başkanı olan Javier Milei'ye yönelik eleştirilerini hatırlatarak, Cortiñas'ın 'ülkenin içinde bulunduğu kötü durumdan derinden endişe duymuş olduğunu' belirtti. 

Arjantinli Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı) annelerinin mücadelesi, 1995 sonrası kayıplarını arama çabasını birleştiren Türkiyeli annelere yol göstermişti. Cortinas, Cumartesi Anneleri 417. kez Galatasaray Meydanı’nda toplanırken onların yanında olmuştu.

 

Arjantin’de darbecilerin toplum vicdanında ve yasalar önünde mahkum edilmesini başaran Plaza de Mayo annelerinin mücadelesi hala sürüyor. (HABER MERKEZİ)

Euro 2024
ÖNCEKİ HABER

‘Düştü’ denilen kadın cinayetinin ardındaki gerçek: 5 yıl yatar çıkarım

SONRAKİ HABER

İYİP Milletvekili Aykut Kaya partisinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa