TRT stajında 3 öğrenci yaralandı: Piyasacı eğitimin sonuçlarını yaşıyoruz
Ankara’da TRT’de staj yapan 3 meslek lisesi öğrencisi iş kazasında yaralandı. Ankara Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Devrim Yardımcı; “Yaşananlar piyasacı eğitim anlayışının sonucudur" dedi.

Fotoğraf: Google Street View
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Mesleki staj adı altında angaryaya ve sömürüye maruz kalan meslek lisesi öğrencilerinin yaşadığı iş kazaları gündemden düşmüyor. Son olarak Ankara’da devlet kurumu olan TRT’de staj yapan 3 meslek lisesi öğrencisi depoda malzeme istiflerken üzerlerine raflar düştü. İş kazası sırasında Çankaya Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Bilişim Teknolojileri Öğrencisi Kürşat Samet Sonat ağır yaralanarak Ankara Şehir Hastanesinde yoğun bakıma kaldırıldı. Okulları ve isimleri öğrenilmeyen iki meslek lisesi öğrencisi ile bir personel de yaralandı. Yaralanan diğer iki öğrencinin de vücutlarında kırıklar olduğu belirtildi.
Yaşanan iş kazasının ardından rafların altında kalan öğrenciler ve personel olay yerine çağrılan itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan Kürşat Samet Sonat’ın ciğerinin söndüğü bilgisi verilirken tedavisi sonrası durumunun iyileştiği ciğerinin de normale döndüğü belirtildi.
“MEB’İN GÜNDEMİNDE ÇOCUKLAR YOK”
Devrim Yardımcı'nın kişisel arşivi
Yaşanan kazayı gazetemize değerlendiren Ankara Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Devrim Yardımcı, öğrencilerin, henüz belli olmayan bir şekilde ve izinsiz olarak depoya malzeme istiflemeye gönderildiğini söyledi. Mesleki eğitim ve MESEM’lerle birlikte çocukların ucuz iş gücü olarak planlanmasıyla birlikte çocuk (öğrenci) ölümleri ve iş kazalarının arttığına dikkat çeken Yardımcı “Ama bu iş kazaları ve iş cinayetleri iktidar ve MEB’in gündeminde değil. Çünkü ne mesleki eğitim ne de MESEM’ler çocuk ve insan odaklı. Burada tamamen sermayenin çıkarlarına uygun bir yaklaşım var. Tüm bunlara karşı sendikaların ortak hareket etmesi gerekir. Eğitimde şiddete ve bir meslektaşımızın daha katledilmesine karşı 10 Mayıs’ta yaptığımız tabanda birleşen iş bırakma eylemi gibi çocuklarımızın yaşamı, geleceği ve nitelikli bir eğitim alması için ortak mücadeleyi örmeliyiz” çağrısını yaptı.
“YAŞANANLAR TESADÜF DEĞİL”
İktidarın meslek liseleri ve mesleki eğitimi artırmak için özel bir çaba içinde olduğuna vurgu yapan Yardımcı “Ekonomik koşulların zorlaşması da bunu destekliyor. Çocuklar çok erken yaşlarda ucuz işçi olarak konumlandırılıyor. Aileler de artan yoksullukla birlikte MESEM’lere, mesleki eğitime mecbur bırakılıyor” dedi. Eğitimdeki şiddet ve artan çocuk (öğrenci) iş kazaları ve cinayetlerinin tesadüf olmadığına işaret eden Yardımcı “Eğitimde yönelim çocuk, öğrenci, öğretmen ve insan odaklı olmadığı için şiddet de öğrencilerin yaşadığı iş kazaları ve cinayetleri de artıyor. Tüm bunların nedeni de tamamen piyasaya ve onun ihtiyaçlarına odaklanmış bir eğitim anlayışının sonucudur” dedi.
OKUL: İHMAL YOK, VARSA ARAŞTIRILIR!
KONUYLA ilgili olarak aradığımız Çankaya Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir yetkili, Kürşat Samet Sonat’ın kendi öğrencileri olduğunu MESEM kapsamında olmadığını ve diğer iki öğrencinin kendi okullarından olmadığını söyledi. Meslektaşlarının Sonat’ın yattığı hastaneden henüz yeni geldiğini belirten yetkili “Öğrencimizin ciğerleri normale dönmüş, genel sağlık durumu iyi” bilgisini verdi. ‘Yaşananlarda ihmal var mı, öğrencilerin çalıştığı iş yerleri denetleniyor mu?’ sorumuza ise yetkili şu cevabı verdi: “İhmal var mı o araştırılır. Ama şu anda ihmal gibi bir durumun olmadığını biliyoruz. Zaten TRT gibi bir kurumda iş güvenliğine uyuluyordur. Ayrıca öğrencilerimizin çalıştığı yerler denetlenir.” Çocukların izinsiz olarak depoya gönderildiği iddialarını da doğru değil diye yanıtlayan yetkili “Daha önce okulumuzdaki öğrencilerin bu çapta başına bir iş kazası gelmedi” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et