Tarım Orkam Sen angarya çalıştırmaya tepki gösterdi
Tarım Orkam Sen Adana Şubesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalışan emekçilerin resmi tatiller de dahil olmak üzere, haftalık dinlenme izni verilmeksizin çalıştırılmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalışan emekçilerin angarya çalıştırılmasına karşı Tarım Orkam Sen üyeleri basın açıklaması yaptı. Belirsiz mesailerin son bulması istendi.
Eğitim Sen Adana Şube Binası’nda gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Eser Demirçin, tarımda dış ticareti serbest hale getiren ve tarımsal KİT’leri özelleştiren iktidarların desteklenen ürün sayısı ve destekleme kapsamının daralttığını belirterek kamuda istihdamın daraltılması ile kamu emekçilerinin iş yükünün arttırıldığını ifade etti.
Son iki yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Alım ve Muhafaza Dairesi Başkanlığı’nda ürün alımlarında çalışan emekçilerin resmi tatiller de dahil olmak üzere, haftalık dinlenme izni verilmeksizin çalıştırıldığını ifade eden Demirçin, “Emekçiler, aynı dönem içerisinde isteğe bakılmaksızın, zorunlu olarak sürekli il dışı görevlendirilmektedir. Görevlendirmeler yapılırken kamu çalışanlarının hastalık, okul gibi özel durumları görmezden gelinmekte, bayramlar gibi toplumun yan yana geldiği günler de dahi hayatla bağları koparılmakta, geçici görevlendirmelere tabi tutulmaktadırlar” dedi. Demirçin konu ile ilgili açtıkları davanın devam ettiğini söyledi.
“BELİRSİZ MESAİLER PSİKOLOJİLERİ BOZDU”
Dört mevsim hasadın olduğu Türkiye’de neredeyse yılın 12 ayı, tatil ve hafta sonları da çalıştırılan Toprak Mahsulleri Ofisi emekçilerine kölece çalışma dayatıldığını ifade eden Demirçin, “Belirsiz mesai saatleri, gece yarılarına kadar çalışma, iş güvencesizliği ve çalışma koşuları göz önünde bulundurulduğunda emekçilerin psikolojik ve aile sorunlarının artmakta olduğunu görüyoruz” dedi.
“YENİ TASARRUF PAKETİ DAHA FAZLA ÖZELLEŞTİRME DEMEK”
Ayrıca girdi maliyetleri ve üretim koşulları ağırlaşan çiftçilerin piyasa koşullarına mahkum edilmesini kabul etmediklerini ifade eden Demirçin, “Toplumcu politikalar uygulanmalı ve üreticinin ürünü tarlada kalmamalıdır. Fakat, tüm bu sorunlar çözüm beklerken, TMO’nun çalışan eksiği, mevcut durumun iki katı iken, iş planlamasının çalışan emekçilere yüklenilmesini ve işgücü ihtiyacının görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz” dedi. Yeni tasarruf paketi ve kemer sıkma politikalarının amacının kamusal hizmetleri şirketlere devretmek olduğunu ifade eden Demirçin, “Bu paketin kamusal hizmetlerin şirketlere devredileceği, esnek çalışma modelinin cazip gösterildiği, tasarruf değil daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla güvencesizlik, daha fazla angarya çalışma paketi olduğu ortadadır” dedi.
“İSTİHDAM SAĞLANSIN, İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRETLER VERİLSİN”
İMF’den kopyalanmış bu programların emekçilere çözüm olmadığı gibi sorunları daha da büyüttüğünü ifade eden Demirçin, yeterli kamu emekçisi istihdan edilmesini, angarya yaptıran yöneticilerin tespit edilip gerekli işlemlerin yapılmasını, fazla mesainin insan onuruna yakışır bir ücretle ödenmesini, alım ve satış tazminatı verilmesini, geçici görevlendirilenlere üç kat harcırah ödenmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)