Borusan konserinin fiyatı bir Borusan işçisinin iki yevmiyesi
İstanbul Müzik Festivali'nin sponsorlarından olan Borusan, 37 işçiyi sendikadan istifa etmedikleri için işten atarken; İKSV konserlerinin ortalama bilet fiyatı iki işçinin yevmiyesi kadar.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfının (İKSV) bu yıl 52.’sini düzenlediği İstanbul Müzik Festivali devam ediyor. Her sene olduğu gibi bu yıl da festivalin ana sponsoru Borusan Holding. Borusan Kocabıyık Vakfının Kültür Sanat İktisadi İşletmesi Borusan Sanat ise festivale yüksek katkıda bulunan kurum olarak destek veriyor.
Özel beste siparişleri, dünyaca ünlü müzisyenler ve orkestralar, 60’ın üzerinde sanatçı ve toplamda 25 konser ve yan etkinliklerle düzenlenen festivalin teması ise “kökler”. Festivalde ayrıca sermaye gruplarının Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet toplulukları da yer alıyor.
Bu süreçte ise Borusan’da 37 işçi sırf üye oldukları Liman-İş Sendikasından istifa etmedikleri için işten atıldı. Üstelik işten atılırken halk arasında yüz kızartıcı suçlar diye bilinen 25/2 kodu gerekçe gösterildi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasındaki sanatçılar limanda çalışıyor gösterilerek sendika yetki başvurusu engellendi.
"ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR"
Borusan’da çalışan işçilerden biri, Borusan’ın bir orkestrasının olduğunu, sanat faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. İşçi daha önce bilmediklerini ve işten atmalarla birlikte gelişen eylem sürecinde öğrendiklerini şöyle anlattı: “Biz direniş çadırını açana kadar haberimiz yoktu. O ekip kadrolu gösterildi. Borusan işçisi olarak kadroya alındı. Sendikal faaliyette biz rakama ulaştığımızda işçi olarak. Sonradan o arkadaşlar Borusan kadrosuna dahil edildiği için bizim sayımız yeterli görülmedi.”
İşçilerin direnişi devam ederken içeride büyük bir kıyım olduğundan bahseden işçi, “Şu an sesi çıkanı hemen kapının önüne koyuyorlar. Mobbing başladı, mesailer başladı. Yani mantıksız olan her şey başladı. Yani şu an 37 tane arkadaş dışarıda. İçerideki herkes korkuyla çalışıyor. Hani bir laf var derler, ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’, evet şu an içerdeki sistem bu, içerdeki insanlar sıtmaya razı.”
BİR BİLET İKİ İŞÇİ YEVMİYESİ
Borusan’ın işletmelerinin altında yer alan BİFO veya Borusan Quartet’in konserlerine daha önce hiç davet alıp almadıklarını sorduğumuzda davet almak bir yana, ne konserden, ne orkestradan ne de şu an Borusan’ın da konserlerinin yer aldığı festivalden haberdar olduklarını söyledi.
Festivalde yer alan BİFO konserinin en ucuz bileti 750 lira, toplamda konserlerin ortalama bilet ücreti 1500 lira. Yani bir konser bileti, iki işçisinin yevmiyesine denk geliyor. Görüş aldığımız işçi ise bilet fiyatını öğrenince “Benim maaşım yirmi bin dokuz yüz lira, 21 bin lira bile değil. Ortalamaya vurduğunda benim günlüğüm 700 liraya geliyor. 700 liraya çalışıp 600 liraya konser bileti alma lüksüm yok. Evliyim, çocuğum var. Kirada oturuyorum. Taksitlerim var” diyor.
NE OLMUŞTU?
Sanata değer vermekle, hayır işleriyle övünen Borusan Holdingin Bursa Gemlik’teki limanında çalışan işçiler düşük ücret, fazla mesailerinin ödenmemesi, mobbing ve ağır çalışma koşullarına karşı “İnsanca çalışmak istiyoruz, insan gibi yaşamak istiyoruz” diyerek sendikalaştı. Mart ayı ortasında yüzde 85’le çoğunluğu sağladılar. Bunun üzerine sendikaya üye olan işçilere önce “İstifa edeceksiniz” denilerek baskı yapıldı, ardından 21 Mart’ta 4 işçi işten atıldı.
İşten atmalar üzerine liman işçileri çalışmama haklarını kullandı. 25 Mart sabahı limanın genel müdürü, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve belediye başkanlarının önünde işçilerin taleplerini kabul ettiklerini ilan etti ve atılan işçilere işbaşı yaptırıldı. “Sendikalaşmaya engel olmayacağız, yasalara uyacağız” diye verilen sözün mührü kurumadan bu kez holdinge bağlı Borusan Filarmoni Orkestrasındaki sanatçılar limanda çalışıyor gösterilerek yetki başvurusu engellendi.
3 kıta, 11 ülke, 14 bin çalışan... 3 uluslararası iş ortaklığı, 19 marka temsilciliği... 1944 yılından bugüne övünç kaynağı yapılan başarı öyküsü...
Eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek üzere kurulan vakıf, iktisadi işletmeler, sayısız proje, festival ve orkestralar…
İşten atılan işçiler, sendikal hakların gasbı, tehdit, mobbing, Ali Cengiz oyunları ve perde… (KÜLTÜR SERVİSİ)
BORUSAN KURUCUSU: TÜRK İŞÇİSİNİN VASFI AZ, VERİMİ DÜŞÜK
Borusan Grubu Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, Borusan Kocabıyık Vakfının resmi internet sitesindeki mesajında bugün milli gelir açısından Türkiye’nin “gelişmiş ülkelerin” çok gerisinde kaldığını vurgulayarak şunları söylüyor: “Türk işçisinin maalesef vasıfları az, verimi düşük. Dünya bilgi çağını yaşarken, biz bu halimizle dünya ile rekabet etmeye çalışıyoruz.”
Ülkesinden kazandığını milletiyle paylaşmaya inanan biri olduğunu ifade eden Kocabıyık, “Benim için maddi kazanç, güç sahibi olmak hiçbir zaman ideallerimin önüne geçmedi” diye ekliyor.
Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise yine sitedeki mesajında “Çocuklarımıza ve gençlerimize de temel hak ve özgürlüklerini talep edebilecekleri, insanların birleştirildiği ve sanatın hem özgürleştirici hem de birleştirici doğasının olumlu sonuçlarını görebilecekleri bir gelecek armağan etmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz” diyor.
BORUSAN 1 İŞÇİDEN 519 BİN LİRA KÂR ELDE ETTİ
BORUSAN’ın finansal raporuna göre şirket 2023 yılında 1 milyar 347 milyon 307 bin kâr elde etti. Bu miktar Borusan’ın 2023’te işçi başına 519 bin lira kâr elde ettiği anlamına geliyor.
Borusan’ın 2024’ün ilk üç ayki kârı ise 366 milyon 853 bin lira. Buna göre ise 2024’ün ilk üç ayında işçi başına elde edilen kâr 138 bin lira.