Suriye’de yerel seçim: Tehdit değil, barış fırsatı
Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ve Dem Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda yapılacak yerel seçimleri değerlendirdi.
Fotoğraf: TBMM / AA
Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır
Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 Haziran’da yerel seçimler yapılacak. Erdoğan yönetimi seçimleri “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Türkiye’ye tehdit” iddialarıyla hedef alırken, Suriye’de hava farklı esiyor. Gazetemize konuşan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, Rojava özerk yönetiminin çok uzun zamandır kendini demokratik Suriye’nin bir parçası olarak tanımladığını ve bunun Ortadoğu’da barışın sağlanmasının fırsatı olduğu söyledi. DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli de Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin Türkiye’ye tehdit olmadığına dile getirdi.
DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, halkın kendi geleceğini belirlemek için adım attığını anlattı. Temelli, “Suriye’nin toplumsal bütünlüğü için burada özerk ve demokratik bir yapı söz konusu. Ayrıca son günlerde hem dünya basınına hem yerel basına baktığımızda, olumlandığını görüyoruz. Suriye devleti de bu konuda olumlu mesajlar veriyor ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürtlerle görüşmeler yapılacağını söylüyor” dedi.
Her halkın kendi kaderini tayin etme hakkı olduğunu vurgulayan Temelli, “Nasıl ki Irak’ta Kürtlerin federe bir devletinin olması tehlike değilse, Türkiye diplomatik bir ilişkiye giriyorsa, Suriye’de de aynı durum söz konusu. Erdoğan Suriye’nin toprak bütünlüğünden bahsediyor, oysa Rojava’da siyasi yapılar toprak bütünlüğünü tartışmıyor ki! Burada Suriye’nin sınırları içerisinde barışçıl ve demokratik bir yaşamın nasıl kurulacağı konuşuluyor. Suriye çoğulcu bir toplum ve Baas rejiminin tekçi ve baskıcı politikalarıyla iç savaşa sürüklendi. Türkiye’deki iktidarın, konuyu hâlâ Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayamamanın getirdiği açmazın penceresinden tehdit gibi tanımlamalarla ele alması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
"SINIR ÖTESİ OPERASYONA DAYANAK ARAYIŞI"
Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Rojava özerk yönetiminin, çok uzun zamandır kendini demokratik Suriye’nin bir parçası olarak tanımladığını ve her fırsatta Suriye yönetimi ile diyalog yollarını bulmaya çalıştığını vurguladı. Ancak Erdoğan yönetiminin Rojava’daki yerel seçimleri ‘devletleşme yönünde bir adım’ olarak nitelediğini dile getiren Karaca, “Kürt halkının en küçük kazanımının dahi karşısında duran Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası ‘Siyasal meşruiyet kazanmış bir Rojava’ önünde engel yaratmak istiyor. İktidar olası bütün fırsatları sınır ötesi operasyonun bir dayanağı yapmaya çalıştığı için Rojava’daki seçimleri de böyle görüyor. Ancak Rojava’da yapılacak seçimler Türkiye için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Aksine Ortadoğu’da barışın sağlanması için bir fırsat olur” dedi.
Rojava’nın kurulduğu günden bu yana siyaseten herhangi bir ülke tarafından tanınmadığını hatırlatan Karaca, “Rojava özerk yönetiminde 151 seçim bölgesinde yapılacak seçim aslında bölgede yaşayan çeşitli milliyetlerden halkların demokratik birliği ve bu birliğin güçlendirilmesi bakımından önemli. 3 milyondan fazla insanın oy kullanarak kendi yerel yönetimlerini seçmeleri, demokratik sürecin gelişmesi ve temsiliyet açısından değerli. Uzun yıllardır savaş yaşayan ve IŞİD gibi gerici örgütlerin tehdidi altındaki bölgede, şimdi demokratik bir işleyiş sağlanması orada bulunan halklar açısından da önemli bir kazanım olacaktır.”