01 Haziran 2024 15:46

Türk Telekom’daki yetki tartışmasının kaybedeni işçiler: Haber-İş “ölü üyelerle” alınan yetkiyle TİS yapacak

Türk Telekom’da Öz İletişim-İş ve Türk Telekom yönetimi yetki itiraz davasından vazgeçince Haber-İş askıdaki yetkiyi ölü üyelerle almış olacak. İşçiler asıl kaybedenin kendileri olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Türk Telekom'da Öz İletişim-İş açtığı yetki itirazı davasından, Türk Telekom da yetki itirazından vazgeçince Haber-İş bu koşullarda yetki tespitine ihtiyaç duymadan askıdaki yetkiyi ölü üyelerle almış olacak. Yetki itiraz sürecinde işçilerin kaybettiğini söyleyen işçiler, “Öz İletişim-İş işçiyi sattı, işçilerin büyük çoğunluğunun tepkili olduğu istifa ettiği Haber-İş yetki aldı. Patrona ne vadettiler de itirazdan vazgeçildi” dedi.

Türk-İş’e bağlı Haber-İş Sendikasının Türk Telekom’da toplu iş sözleşmesi yapabilme yetkisini 32 ölüyü, 1271 emekliyi üye yaparak aldığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Öz İletişim-İş yetki itiraz davası açmış, sürecin bitmesine 2 ay kala davadan vazgeçmişti. Daha sonra Haber-İş’in yetkisine itiraz eden Türk Telekom’un da yetki itirazından vazgeçtiği ortaya çıktı. Haber-İş bu koşullarda yetki tespitine ihtiyaç duymadan askıdaki yetkiyi ölü üyelerle almış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2022 tarihinde Türk Telekom Türk-İş’e bağlı Haber-İş’e Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisi verildi. Duruma itiraz eden Hak-İş’e bağlı Öz İletişim-İş, yetki belgesinin hukuka aykırı olarak verildiğini, 32 ölünün ve Türk Telekomdan emekli olan 1271 kişinin Haber-İş’e üye yapıldığını söyleyerek Çalışma Bakanlığı aleyhine dava açtı. Öz İletişim-İş’in iddiaları mahkemeye ibraz edilen SGK kayıtları ile de doğrulandı. Bunun üzerine Ankara 4. İş Mahkemesi 1.06.2023 tarihli kararı ile Haber-İş’e verilen yetkiyi iptal etti.

Yetki iptalinden sonra Haber-İş istinaf mahkemesine başvurdu. Yeni bir bilirkişi raporu istenilen, Öz İletişim-İş’in lehine devam eden davaya 2 ay kala Öz İletişim-İş mahkemeden çekildiğini açıkladı.

İşçiye sormadan hareket etmeyeceğini söyleyen Öz İletişim-İş’in bu tutumu işçilerin tepkisine neden oldu. Öz İletişim-İş’in mahkemeden çekilmesinin ardından Türk Telekom tarafı Haber-İş’in yetkisine itiraz etti. Ancak bu yetki itiraz dilekçesinin ömrü de çok uzun sürmedi. Türk Telekom yetki itiraz dilekçesini geri çekti. Böylelikle Haber-İş’in 17 Kasım 2022’de almış olduğu yetki devam etmiş oldu.

Oysa Öz İletişim-İş davadan çekilmemiş olsa, Haber-İş’in 32 ölü üyesi ve 1271 emekli üyesi toplam üye sayısından düşülecek, yetki için gerekli olan iş yerinde yetki için yüzde 40 örgütlü olma barajını aşamamış olacaktı. Haber-İş’e tepkilerle 4 bin 550’ye kadar çıkan Öz İletişim-İş’in üyesi sayısı Haber-İş’i geçebilecekti.

Ya da patron tarafı yetki itiraz dilekçesini geri çekmemiş olsa binbir türlü dalavereyle alınan yetki düşecek, yeni bir örgütlenme çalışmasına gidilecekti. Türk Telekom yöneticileri de “Eski dosttan düşman olmaz” demiş olacaklar ki itirazdan vazgeçtiler. Haber-İş ile TİS masasına oturmayı tercih ettiler.

"ALTI SÖZLEŞMEDE BİR TANE TASLAK GÖRMEDİK"

Türk Telekom işçilerinin ise bu süreçten sonra en büyük kaygısı yakında başlaması beklenen TİS görüşmeleri. 15 senedir Türk Telekom’da çalışan Haber-İş’in örgütlü olduğu süreçte 6 toplu iş sözleşmesi gördüğünü söyleyen işçi, “Bir kez olsun sözleşme taslağı gördüğümü hatırlamıyorum” diyor. Türk Telekom işçisi, “İşe girdiğimde ücretlerimiz asgari ücretin 1.7 katıydı. Bu oran Haber-İş’in sözleşmeleriyle eridikçe eridi. 1.7’yi sadece sözleşmenin yapıldığı ilk ayda görüyorduk. Yetki davalarının sürdüğü süreçte patronun yaptığı zamlar Haber-İş’in yaptığı TİS’ten çok daha iyiydi. Üstelik o süreçte sendika aidatı da vermiyorduk” diye anlatıyor.

"YETKİYİ ALAN HABER-İŞ SÖZLEŞMEYE HANGİ TARİHTEN BAŞLAYACAK"

Türk Telekom’un yetki itirazından vazgeçtikten sonra işçilerin akıllarındaki sorunun geriye dönük aidat verilip verilmeyeceği olduğunu söyleyen işçi, “Bu sözleşmenin mart 2023’ten başlaması gerekiyor. Bizi arayıp sormayan Haber-İş geriye dönükleri isteyecek mi? Onu da geçtim bunlar geri dönük aidat isterse ne yapacağız? Sonuçta Türk Telekom’da Haber-İş’e karşı çalışma yürütenler belli bunu Haber-İş yöneticileri de biliyor. Bir mimlenmeyle karşılaşır mıyız korkusu şimdiden arkadaşlarımızı sarmış durumda” diyor.

"İŞÇİ HAKKI GASBEDİLİRKEN AYNI HİZAYA GELDİLER"

Sürece dair açıklama yayımlayan DİSK/İletişim İş Sendikası ise hukuk dışı sendika kayıtlarının tespit edilmiş olmasına rağmen işçi lehine sonuçlanması gereken davada Öz İletişim İş’in ve Türk Telekom’un yetki itirazından vazgeçtiğini söyleyerek, “Öz İletişim İş Sendikası işçileri yarı yolda yüzüstü bırakmıştır. Bu tutumun kirli bir pazarlık sonucunda yaşandığı aşikardır. Türk Telekom yönetimi Haber-İş' in yetkisine itiraz etmiştir. Her iki sendika tarafından mağdur edilen Telekom işçileri bu süreçte yoğun bir şekilde sendikamız Disk İletişim İş'e üye olmuşlardır. Türk Telekom' un da itirazını geri çektiği söylenmektedir. Normalde birbirileriyle yan yana gelmeyen kurumlar iş işçilerin haklarını geriletmek ve örgütlülüklerine müdahale etmek olunca aynı hizaya geçmişlerdir. Haber-İş' in geçmiş TİS süreçlerini nasıl ele aldıklarını biliyoruz. Sürekli işçilerden fedakârlık beklendiği bu dönemde tasarruf söylemleri ile işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını dikkate almayan bir süreci yaşamak istemiyorsak DİSK İletişim İş' teki örgütlülüğümüze daha sıkı sarılmak ve büyütmek zorundayız” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kayseri'deki selde çadırları zarar gören tarım işçileri otele yerleştirildi

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Ortadoğu Konferansı sonuç bildirgesi: İsrail’in soykırımına karşı Filistin halkının yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa