01 Haziran 2024 15:51

Geleneksel hayvancılığa küresel ısınma tehdidi

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen'in yaptığı araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle otlaklar verimsizleşecek ve geleneksel hayvancılık da bu durumdan zarar görecek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Özer AKDEMİR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen’in araştırmasına göre önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği nedeniyle otlaklar verimsizleşecek ve geleneksel hayvancılık da bu durumdan zarar görecek.

ISINMANIN İKİ DERECEYİ AŞMASI CİDDİ TEHDİT

Araştırmaya göre, (ki en zayıf senaryolardan birisi bu) yüzyıl ortasında küresel ısınmanın 2°C’nin altında tutulduğu bir senaryoda, tehlikeli kuraklıklarda önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ancak emisyonların hızla artmaya devam ettiği ve küresel ısınmanın 3.6°C ve üzerinde gerçekleştiğinde dünyada ve özellikle Batı Asya’da kuraklıklar şiddetlenerek artacak. Bu durum Avrasya’da milyonlarca insanın geçim kaynağı olan geleneksel hayvancılığın ciddi bir tehdit altına girmesi anlamına geliyor.

OTLAKLAR VERİMSİZLEŞİYOR

Aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen’in de bulunduğu, (Çin, Japonya, Moğolistan, Almanya, Fransa ve Türkiye) altı ülkeden bilim insanları tarafından yürütülen ve yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle otlaklar verimsizleşiyor.

Araştırmaya göre Orta ve Doğu Asya’da beklenen riskler yalnızca otlakların verimsizleşmesi ile ilgiliyken, Türkiye’nin de parçası olduğu Batı Asya’da durum farklı. Uzmanlar, Türkiye’de kuraklıkların da kuvvetleneceğini, kuraklıkların sıklığındaki, süresi ve şiddetindeki değişikliklerin, küresel ısınmayı sınırlandırmada ne ölçüde başarılı olunduğuna bağlı olarak değişeceğini dile getiriyorlar.

Uzmanlar, geleneksel hayvancılıkla uğraşanların geçim kaynaklarını destekleyebilmek için iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına uyum sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Küresel ısınmaya yol açan siyasal düzlem ve bunun sonucu uygulanan ekonomik ekolojik politikalar tam hız devam ederken bu durumun nasıl olacağının yanıtı ise bu çalışmada yok.

TÜRKİYE'DE MERALARIN YÜZDE 64'Ü VERİMSİZLEŞİYOR

Yaptıkları çalışmaya ilişkin bir makale yazan Prof. Dr. Ömer Lütfi Şen şu başlıklara dikkat çekti; “Kuraklıkların güçlenmesi ve otlakların verimsizleşmesi, 420 milyondan fazla hayvanın beslenmesini ve hayvancılık yapan milyonlarca insanın geçimini sağlayan Avrasya otlaklarını tehdit ediyor. Hayatını geleneksel hayvancılık ile idame ettiren milyonlarca insanın geçiminin de risk altında olduğunu gösteriyor. Türkiye’de otlakların giderek verimsizleşmesi ve kuraklıkların kuvvetlenmesi nedeniyle hayvancılığın risk altına gireceğini öngörüyor. Türkiye meralarının yüzde 64’ünde verimsizleşme ve bozulma var”

ÖNERİLER

Çalışmada geleneksel hayvancılığın iklim değişikliğinin bu olumsuz sonuçlarına uyum sağlayabilmesi için getirilen öneriler arasında; yerel halkların geçim kaynaklarını desteklemek, bunun için geleneksel ekolojik bilgi birikiminden faydalanmak ve uyum önlemlerini teşvik etmek gibi başlıklar var. Ayrıca geçim kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve pazarlara erişimin sağlanması gibi sosyal dönüşüm adımları; ayrıca kırılganlığı değerlendirmek için izleme sistemleri kurulması gibi kapasite geliştirme yöntemleri de öneriler arasında.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Ortadoğu Konferansı sonuç bildirgesi: İsrail’in soykırımına karşı Filistin halkının yanındayız

SONRAKİ HABER

CHP’nin Türkiye Belediyeler Birliği Başkan adayı Ekrem İmamoğlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa