02 Haziran 2024 08:53

Foça’da “Kaçak Hafriyat” sahasında çıkan yangın korkuttu

Kaçak hafriyat sahasında çıkan yangın, 120 dönümlük ormanlık alanın tahrip olmasına neden olurken, yangın saatlerce söndürülemedi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Foça Fevzi Çakmak Mahallesi Yeni Kapı mevkiindeki “kaçak” hafriyat döküm alanında 16.15 sularında başlayan yangın saatlerce söndürülemedi. Alınan ihbar üzerine yangına müdahale eden ekipler yangını kısmi olarak söndürürken, soğutma ve söndürme işlemleri gecenin  geç saatlerine kadar devam etti.

KAÇAK HAFRİYAT ALANI PROTESTO EDİLMİŞTİ

Foça Belediyesinin yıllardır hafriyat döküm alanı olarak kullandığı mera alanının sahibi olduğu belirtilen kişiler tarafından ruhsatsız olarak işletilmesi geçtiğimiz aylarda bölgede yaşayan vatandaşların tepkisine neden olurken “Kaçak Hafriyat” alanının tamamen çöp ve hafriyat dökümüne kapatılması talep edilmişti.

İzmir Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ve İlçe Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma timi tarafından Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi'nde yapılan kontrollerde F.Ö.'nün hissedarı olduğu araziye izinsiz olarak hafriyat ve moloz döküm sahası açtığı belirlendi. İzmir Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz ocak ayında hissedarı olduğu araziye izinsiz hafriyat ve moloz döküm sahası açan F.Ö’ye 433 bin lira idari para cezası uygulamıştı.

Aynı zamanda sahaya hafriyat ve moloz taşıyan kamyonlara da cezai işlem yapılmasına rağmen tesis kaçak hafriyat sahasında çalışmaya devam etti.

"TEHLİKELİ ATIK MADDE DENETİMİ YAPILMIYOR"

Ruhsatsız kaçak hafriyat döküm alanıyla ilgili çok sayıda vatandaş tarafından şikâyet yapılmasına rağmen alanda kaçak hafriyat dökümü yapılırken alanda hiçbir denetim yapılmaması vatandaşların endişelerini artmasına neden oldu.

“Mera alanının çöplüğe çevrilmesine Foçalılar tepkili” başlığıyla verdiğimiz haberde gazetemize konuşan vatandaşlar tepkilerini dile getirmişlerdi.

İnşaat, asfalt artıklarından tutun da her türlü hafriyatın gelişigüzel ortalığa saçıldığı yangından sonra da görüntülere takılırken, yangın soruşturmasında A.B ve B.H adlı şahısların sorgusunun sürdüğü yerel kaynaklar tarafından aktarıldı. Yangının “kaçak hafriyat” alanındaki kablo sıyırma işlemi sırasında yakılan ateşten çıktığı öğrenildi.

ÇEVRE BELEDİYELERİN DE HAFRİYATLARI DÖKÜLÜYOR

Çevre belediyelerin ve özel şirketlerin atıklarını aynı alana attıkları bilgisi edinilirken, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platform Yürütmesi yangın sonrası gazetemize yaptığı açıklamada, “Kaçak hafriyat alanındaki tehlikeye ocak ayında yaptığımız basın açıklamasıyla dikkat çekmiştik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu alanı işleten şahıslara 433 bin lira ceza keserek yetindiği, alanda herhangi bir işlem yapmadığı için kaçak hafriyat alanında illegal çalışma devam etti. İlçe Jandarma Komutanlığı yetkililerine durumu aktardığımızda, ‘kamyonlara ceza kesiyoruz’ açıklamasıyla karşılaştık.” denildi.

 UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI

Platform Yürütmesi yaptığı açıklamada, “Davalı olarak kayıtlarda görülen alan mera olarak biliniyor. Kısmen 500115 ada 1 nolu Orman Parseli olarak bilinen bu alanın sorumlusu kimdir?  Ormanlık alanda çıkan bu yangın sahasında kaçak hafriyat sahasının sorumlusu Tarım ve Orman Bakanlığı mıdır? Bu alanda daha önce uyarmamıza rağmen önlem alamayan tüm kamu görevlileri hakkında şikayet ve suç duyurusunda bulunacağız” ifadesi kullanıldı.

Reklam