Dünyada en kötü emeklilik sistemine sahip 4. ülke Türkiye oldu
Mercer CFA Enstitüsü'nün küresel emeklilik raporuna göre Hindistan, Filipinler ve Arjantin’den sonra emeklilik sistemi en kötü ülke Türkiye oldu.
Evrensel
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Mercer CFA Enstitüsü'nün küresel emeklilik raporundan verilerle Türkiye’nin emeklilik sisteminde dünyada sondan 4. sırada yer aldığını söyledi.
İlgezdi,“Dünya nüfusunun yüzde 64'ünü kapsayan 47 emeklilik sisteminin karşılaştırıldığı küresel emeklilik raporunda en kötü emeklilik sistemlerinin sırasıyla Hindistan, Filipinler, Arjantin ve Türkiye olduğu ortaya çıktı. Emeklilerimizin geçim koşulları açlık sınırının altında ve her geçen gün daha da kötüleşiyor” diye konuştu.
DİSK-AR’ın araştırmasına göreyse Türkiye’deki emekliler merkez Avrupa ülkelerinin aldığı emekli aylığının 6’da birini alıyor.
EMEKLİLİK SİSTEMİMİZ 50 ÜLKE ARASINDA 47. SIRADA
CHP Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi Mercer CFA Enstitüsü'nün küresel emeklilik raporu ile Türkiye’deki emeklinin halinin bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti.
İlgezdi şöyle konuştu, “Emeklilik sistemlerinin incelendiği araştırmada 50 kritere göre 47 ülke arasında sondan 4. ülke olduk. Zaten kötü olan emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği de her geçen gün riske giriyor.”
EMEKLİ AYLIĞI 10 YILDA YÜZDE 33,6 AZALDI
Açıklamasında DİSK-AR’ın yaptığı araştırmayı da değinen İlgezdi şu notları paylaştı:
*DİSK-AR’ın verilerine göre Türkiye’de ortalama emekli aylığı merkez Avrupa ülkelerinin 6’da biri.
*Avro cinsinden emekli aylığı Türkiye’de 2012 ve 2021 arasında yüzde 33,6 azaldı.
*Avrupa’da Türkiye’den daha düşük aylığına sahip ülke sayısı 2012’de 9 iken 2021’de 1’e indi.
Emekli aylıklarına Türkiye’de Avrupa’nın yarısından daha az kaynak ayrıldığını da hatırlatan Dr. Akkuş İlgezdi, “Emekli ödemelerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranı Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 9,5 iken ülkemizde bu oran maalesef yüzde 4,1. AKP iktidarında emeklinin aldığı pay sürekli geriledi. 2002’de ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH’ye oranı yüzde 46,4, iken 2024’te yüzde 27,7’ye geriledi. 2002 yılında yüzde 36,6 olan çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı Aralık 2023’te yüzde 55,3’e yükseldi.2020’de çalışan emekli sayısı 700 binlerde iken günümüzde bu kişilerin sayısı 2 milyona dayanmış durumda. 10 bin lira sefalet maaşı ile geçinmesi mümkün olmayan emeklilerimiz çalışmak zorunda kalıyor” dedi.
EMEKLİ KURBAN KESEMEZ HALE GELDİ
Yaklaşan Kurban Bayramı’nda "emekliler kurban kesemeyecek" diyen İlgezdi, şöyle devam etti. “Emekli ilk sene ikramiye aldığından bu ikramiye ile kurban kesebiliyordu. Bin lira ikramiye alınırken, Diyanet kurban bedelinin yurt içinde 850 lira olduğunu hatırlayınız. Bugün 3 bin lira olan emekli ikramiyesi ile kurbanın budunu bile alamayacak duruma geldi emeklimiz. Diyanet bu yıl kurban kesim bedelini yurt içi için 11 bin 750 lira olarak belirledi. Yani bırakın ikramiyeyi, emeklinin 10 bin liralık aylığı bile Diyanet’in kurban bedelinin altında kalıyor. Emekli ikramiyesi ile kurban alan emekliden, maaşı ile kurban alamayan emekliye dönüştürülen sistemin mimarı tabi ki iktidardır. Bayramda bırakın kurban kesmeyi, torunlarına harçlık veremeyen bir emeklilik sitemi yarattılar. Kendileri bütçeyi garantili yollara, şatafata ve lükse harcarken emeklinin hali umurlarında değil” dedi.(Ankara/EVRENSEL)