02 Haziran 2024 18:26

Zelenskiy: Çin, konferansa katılmamaları için ülkelere baskı yapıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çin'i, İsviçre'de düzenlenecek "Ukrayna Barış Konferansı"na katılmamaları için diğer ülkelere baskı yapmakla suçladı.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Avrupa devletleri ve NATO İsviçre’de 15-16 Haziran’da “Ukrayna Barış Konferansı” düzenlemeye hazırlanıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çin'i, Rusya'ya destek için İsviçre'de düzenlenecek "Ukrayna Barış Konferansı"na katılmamaları için diğer ülkelere baskı yapmakla suçladı.

Singapur'da düzenlenen uluslararası güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu'nda konuşan Zelenskiy, Pekin yönetiminin, Rusya'nın konferansı engellemeye yönelik çabalarına destek olmak için etki sahibi olduğu ülkelerin liderleri ve yetkililerine baskı yaptığını ileri sürdü.

Zelenskiy, "Rusya, Çin'in bölgedeki etkisini ve Çin diplomatlarını kullanarak, konferansı engellemek için elinden geleni yapıyor. Bu, yalnızca Rusya'ya destek vermek değil, savaşa destek vermek anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Zelenskiy'nin iddialarına dair Çin tarafından henüz açıklama yapılmadı.

ÇİN KONFERANSA KATILMAYACAK

Çin, İsviçre'de 15-16 Haziran'da yapılması planlanan "Ukrayna Barış Konferansı"na, toplantının beklentilerini karşılamadığı gerekçesiyle katılmayacağını bildirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Ukrayna krizinin çözümü için düzenlenecek bir konferansının hem Rusya hem Ukrayna tarafından tanınması, tüm tarafların eşit katılımının sağlanması ve bütün barış planlarının tartışılması gerektiğini belirterek, Moskova yönetiminin davet edilmediği toplantının bu beklentileri karşılamadığını savunmuştu. Mao, "Çin'in savunduğu ve uluslararası toplumun beklentisi olan ilkeler ile toplantı düzenlemeleri arasındaki mesafe nedeniyle Çin'in konferansa katılması mümkün olmayacaktır." ifadesini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da patlama meydana gelen bina ve çevresinde hasar oluştu

SONRAKİ HABER

İsrail'in saldırıları İsveç'te protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa