03 Haziran 2024 15:27
Son Güncellenme Tarihi: 04 Haziran 2024 00:59

Hakkari'deki kayyum kararı birçok yerde protesto edildi

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması kararı Diyarbakır'da protesto edildi. Halkın iradesinin gasbedilmek istenmesine karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

Paylaş

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, sabah saatlerinde Van'da gözaltına alındı. Polis belediye binasına baskın düzenlerken, İçişleri Bakanlığı, Akış yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandığını açıkladı. Tepkiyle karşılanan karara karşı bugün birçok kentte açıklama yapılıyor.

HAKKARİ

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanması Hakkari’de kitlesel bir şekilde protesto edildi. Aralarında bölge milletvekillerinin, siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi kent merkezinde iki koldan ilk olarak esnaf ziyaret gerçekleştirdi.

Esnaf ziyaretlerini tamamlayan her iki kol çarşı merkezinde birleşerek, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Sıddık Akış irademizdir”, “Direne direne kazanacağız”, “Hırsız kayyum”, “Kayyum başkan istemiyoruz” ve “Hakkari uyuma iradene sahip çık” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişinin katılım sağladığı yürüyüşe esnaflar da alkışlarla destekte bulundu.

Yürüyüş ve esnaf ziyareti esnasında bölge vekilleri, belediyesi önünde saat: 19.00’da yapılacak eyleme katılım çağrısında bulundu. (Hakkari/MA)


DİYARBAKIR

Diyarbakır'da da DEM Parti'nin çağrısıyla Ceylan AVM önünde bir araya gelen yurttaşlar kayyum kararını protesto etti. Açıklama uzunca bir süre engellendi ve kitle polis ablukasına alındı. Polis ablukası altında kitle alkış ve zılgıtlarla "Şaredarî ya me ya", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Amed uyuma iradene sahip çık" sloganları attı. Açıklamanın yapılmasına izin vermeyen polis basının da görüntüsü almasını kalkanlarla engelledi. Engellemelerle yaşanan arbedenin ardından uzun müzakereler sonucunda açıklama yapıldı. 

"HALK İRADESİNİ KAYYUM ZİHNİYETİNE ÇİĞNETMEYECEK"

DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin, Cumhur İttifakının halkın kazanımlarını yok etmek için her türlü yol ve yöntemi denediğini belirterek, "Devletin bütün olanakları yenilginin intikamını almak için Hakkari Belediye eş bakanımız gözaltına alındı ve kayyum atandı. Biz bu hikayeyi çok iyi biliyoruz. Halkımız ayakta olmazsa Van'da uygulamak istedikleri planı Hakkari'de uygulayarak kademe kademe yaymak istiyorlar. Sizin her türlü hilelerinize karşı diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Nasıl ki sizden öncekilerde uyguladıkları politikalarla çöp sepetine gittiniz, halk nezdinde meşruiyeti kalmayan AKP rejiminin sonunun yakın olduğu açığa çıkıyor. Kayyumlarınıza boyun eğmeyeceğiz. Ankara duysun, kayyumlarınız geldikleri gibi gidecekler. Kayyumlar talan ettiler, yolsuzluk yaptılar, kaynaklarını çaldılar, bu halk karşısında karşılığı olmadı. Bundan sonra da olmayacaktır. Bu halk iradesini kayyum zihniyetine çiğnetmeyecektir." diye konuştu.

Daha sonra basın açıklaması metni okundu. Açıklamada halkın iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı:

"31 Mart yerel seçimlerinde halkımız talancı zihniyeti açıkça reddetmiştir. Türkiye'de yenilgiye uğrayan faşizm kazanamadıkları belediyeleri gasp girişiminde bulunmuştur. Kayyum atamalarının hukuki hiçbir izahati yok. Bunu en başta AKP MHP biliyor. Kayyum uygulamalarını uygulayan, çetelerle kol kola gezen suçişleri bakanı emri Erdoğan'dan aldığını açıklamıştır. Belediyelerimiz kayyumla borç batağına düşürülmüştür. Kürdün seçilmişlerini doğrudan hedef alan saldırılar yumuşama değil yüzleşme olduğunu bir kez daha göstermektedir. Faşist devlet aklının tüm pratikleri Kürt kazanımlarına karşı bir saldırı niteliğindedir. Halkı yoksulluğa batırmaya çalışan AKP MHP faşist iktidarını boşa çıkaracağız ve Van'da sahip çıktığımız irademize Colemerg'de de sahip çıkarak izin vermeyeceğiz. Demokrasiden yana tüm kişi ve kurumları kayyumları kabul etmemeye ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz."

BATMAN'DA 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

DEM Parti Batman İl Örgütünün Atatürk Parkı’nda yağmak istediği açıklamaya ise polis müdahale etti. En az 3 kişi gözaltına alınırken DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Songül Korkmaz polisin sıktığı gazdan etkilendi. Yaşanan gerginliğin ardından yürüyüşe izin verilmezken basın açıklaması gerçekleştirildi. 

(Diyarbakır/EVRENSEL)


ADANA: DEM PARTİ BİNASININ ÖNÜ POLİS ABLUKASINA ALINDI

Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın göz altına alınıp yerine Hakkâri Valisi Ali Çelik kayyum olarak atanmasına tepki göstermek için basın açıklaması yapacağını duyuran DEM Parti Adana İl Binası polis ablukasına alındı. Adana Emniyeti parti binasına girişlere ve çıkışlara izin vermedi.

ALİ BOZAN: BU UYGULAMA HAYDURLUKTUR

Parti binasına gelen DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, binadan çıkmalarının engellenmesinin kanunda yeri olmadığını belirterek, “Bu bir hukuksuzluk. Polisin görevi bizim Anayasal hakkımızı engellemek değil” dedi.

Polisin “Halkı yönlendiriyorsunuz” şeklindeki sözlerine cevap veren Bozan, “Elbette biz DEM Parti olarak Hakkari’de alınan karara karşı bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşa sesleneceğiz. 85 milyon yurttaşı da yönlendireceğiz. Diyeceğiz ki ‘Bu haydutluktur. Sarayın darbesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gelin Türkiye’nin dört bir yanında buna ses çıkaralım, demokratik tepkimizi gösterelim” ifadelerini kullandı.

POLİS EYLEME MÜDAHALE ETTİ

Basın açıklaması saati geldiğinde yurttaşların DEM Parti’den çıkmasına yeniden izin verilmezken çevrede toplanan yurttaşlar da çevresi çevik kuvvet tarafından sarılıp şiddet kullanılarak DEM Parti binasına itildi. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ve Adana İl Eş Başkanlarının da aralarında bulunduğu onlarca yurttaş polis şiddetine maruz kaldı. Bir yurttaş baygınlık geçirerek yere düştü. Bina içine itilen yurttaşlar “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile polis şiddetine tepki gösterdi. 

“İÇİŞLERİ BAKANI KENDİNİ YARGI YERİNE KOYARAK HÜKÜM VERMİŞTİR”

İnönü Parkı’nda basın açıklaması yapmasına polisin şiddetle karşılık vermesi üzerine basın açıklaması DEM Parti binası önünde polis ablukasında gerçekleştirildi. Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okudu.  Hakkari Belediye Eş başkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında devam eden soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alınması ve yerine kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Ataş, İçişleri Bakanlığı’nın görevden uzaklaştırma kararının gerekçesinde örgüt yöneticiliği, tehdit gibi Yargının görev alanına giren gerekçeler sunduğuna dikkat çekerek, “İçişleri Bakanlığı Yargılama erki yerine geçerek hüküm kurmuş,  Soruşturması ve Kovuşturması devam eden dosyaları gerekçe göstermiştir” dedi.

“ANTİ-DEMOKRATİK YOLLARLA YÖNETİME EL KOYMA OPERASYONU”

Kesinleşmiş mahkeme kararı ile hüküm giymedikçe kimsenin suçlu sayılamayacağını dile getiren Ataş, "Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma operasyonu Anayasa’ya mutlak aykırı olup siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yöntemlerle elde etme operasyonudur" dedi. 

“ÜLKEDE HERKESİN İRADESİ TEHLİKE ALTINDA”

Hiçbir iradenin halkın iradesinin üzerinde olmadığını ifade eden Ataş, “Demokrasi diyorsak demokrasi kuralarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarına herkes saygı duyacak. Kürt halkının iradesi güvence altında değilse Türkiye’de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyelim" dedi. 

“TÜM MUHALEFET HAKKARİ HALKININ İRADESİNİN GASBINA KARŞI TUTUM ALMALI”

Muhalefet partileri ve demokrasiden yana herkesi söz konusu darbeye açık tavır almaya çağıran Ataş, "Hakkari belediyesinin gasbedilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır Türkiye’nin yakın geleceğini belirleyecektir. Kürt halkının iradesini tanımama anlayışının adım adım bütün ülkeye yayıldığını son 6 yılda bütün Türkiye gördü. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, siyasi iktidarı Hakkari halkının iradesine yapılan darbeye ve hukuksuzluğa son vermeye ve seçilmiş Belediye eş başkanının serbest bırakılarak görevine iade edilmesini talep ediyoruz" dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTALYA

Hakkari Belediyesine kayyum atamasını protesto etmek için Attalos Meydanı'nda toplanan kitleye polis müdahale etti.

Yapılan müdahalede Tüm Bel Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt ile Eğitim Sen Şube Başkanı Kadir Öztürk’ün de aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Polis kitleyi ablukaya aldı.

Ablukaya alınanlar kitle Dem Parti Antalya il binası önünde açıklama yapıyor. Gözaltı olanlar bırakılmadı. 

(Antalya/EVRENSEL)


 

DENİZLİ: KAYYUM KABUL EDİLEMEZ

DEM Parti Denizli İl Örgütü, Candoğan Parkında yaptığı basın açıklaması ile Hakkari Belediye Başkanının gözaltına alınması ve halk iradesinin gasbedilmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasına EMEP, TİP, TÖP, Yeşil Sol Parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. Basın açıklamasını DEM Parti Pamukkale İlçe Başkanı Esma Aslan okudu.

Aslan, "AKP-MHP iktidarı halk ve demokrasi inkârı, düşmanlığı temelinde kendini tüm halklara zorla dayatmaya devam ediyor; yıllardır başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarına, devrimci-demokratlara, sosyalistlere, aydın ve yazarlara, aleviler ve tüm inançlılara, kadınlara, gençlere, işçi-emekçilere, emeklilere, çevreye-doğaya; özcesi demokratik, özgür bir toplum ve yurttaştan, demokratik bir cumhuriyetten yana olan, iktidara boyun eğmeyen bütün toplumsal kesimlere pervasızca saldırmakta, faşizmin tüm kirli oyunlarını oynamakta, dayatmaktadır" ifadelerini kullandı.

Hakkari belediyesine kayyum girişimine tepki gösteren Aslan, "Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ı hukuksuzca gözaltına almış, belediye binasını işgal etmiştir. Açıktır ki halkların iradesine karşı bir darbe yapılmak istenmektedir. Şunu bir kez daha ifade ediyoruz ki, kayyum yoluyla halkın iradesinin gasbedilmesine bugüne kadar sessiz kalmadığımız gibi bundan sonra da kalmayacağız" dedi. Açıklama oturma eylemi ve sloganların ardından sona erdi. 

 

(Denizli/EVRENSEL)


İZMİR: HALK İRADESİNE VURULAN DARBEDEN VAZGEÇİLMELİDİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Hakkari Belediye Eş Başkanının Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve belediyeye kayyum atanması ile ilgili Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nihat Filiz okudu. Halkın seçim iradesini gasbeden anlayış ile özel sektör öğretmenlerini açlık sınırı altında çalışmaya zorlayan anlayışın aynı olduğunu söyleyen Filiz, "Emeklileri açlık ve sefalete mahkûm eden, tasarruf adı altında yeni bir kemer sıkma paketi ile halklarımızdan, emekçilerden sermayeye kaynak aktaran aynı iktidardır" dedi.

Hakkari’de halkın iradesinin gasbedildiğini söyleyen Filiz, "İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Hakkâri halkının iradesini, hak ve özgürlüklerini savunmaya ve dayanışma içinde olmaya, bu antidemokratik zihniyete karşı, kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Filiz, "Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuk dışı yollarla, baskı ve zor yöntemleriyle halkın iradesinin gasp edilmesine son verilmelidir. Seçilmiş Hakkâri Belediye Eş Başkanı serbest bırakılarak derhal görevine iade edilmelidir" ifadelerini kullandı.

(İzmir/EVRENSEL)


ANTEP: KAYYUMA HAYIR, İRADENE SAHİP ÇIK

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanması Antep’te protesto edildi. Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla pek çok siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği eylemde “Kayyuma hayır, iradene sahip çık” dendi.

Balıklı Meydanı’nda bir araya gelinen açıklamada DEM Parti Antep Eş Başkanı Mehmet Satan söz aldı. Satan, "31 Mart yerel seçimlerinde kaybettiklerini kayyum yoluyla geri almalarına izin verirsek Hakkari’de başlayan saldırı ve gasp dalgasının nerede sonuçlanacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Bu Türkiye demokrasine ve tüm muhalefete kurulmuş bir tuzaktır" dedi.

Emek ve Demokrasi Platformu adına İHD Antep Şube Eş Başkanı Bahri Oğuz basın açıklamasını okudu. Oğuz, “Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, anti demokratik bir tutum olup demokratik bir sistemde kabulü mümkün değildir” dedi.

Kayyum atamalarına meşruiyet kazandırmak için Terörle Mücadele Kanunu’nun kullanılarak belediye eş başkanları ve seçilmişlerin yargı yolu ile baskı altına alınıp hapsedilmelerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Oğuz, demokrasiyi ve demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışını daha güçlü şekilde tesis edilmesi gerektiğini ifade etti. Demokrasi ve barışın tesis edilmesi için daha fazla zamanın kalmadığını belirten Oğuz, demokrasiden yana tüm kişi ve kurumları kayyumları kabul etmemeye ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet etti. (Antep/EVRENSEL)


DERSİM: KAYYUMCU ANLAYIŞI KABUL ETMİYORUZ

Hakkari Belediyesine kayyum atanma kararı Dersim’de protesto edildi. Halkın iradesinin gasbına karşı bu anlayışa boyun eğilmeyeceği ifade edildi.

Dersim’de Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla DEM Parti il binasının önünde açıklama gerçekleştirildi. Basın metnini Dem Parti İl Eş Başkanı Özcan Gürtaş okudu. Açıklamada halkın iradesine sahip çıkması çağrısı yapıldı.

Gürtaş, “Halk iradesini tanımayan faşist kayyımları tanımıyoruz, tanımayacağız. Kayyumcu anlayışı kabul etmiyoruz, reddediyoruz ve direniyoruz. Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Bütün halkımızı, demokrasiyi savunanları, kadınları gençleri, muhalefeti Hakkâri Belediyesinin gasbına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. AKP-MHP faşist rejimi ne doğudan yükselen güneşin doğuşunu ne de ülkemize baharın gelişini engelleyebilir” dedi.

“KÜRT DÜŞMANI POLİTİKALARLA HALKIN İRADESİ GASBEDİLİYOR”

Dersim Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan her seferinde halk iradesine yenilen iktidarın yine bildiği yola başvurduğunu söyleyerek, “Kürt düşmanı politikalarıyla halkın iradesini gasbediliyor. Bu sabah gözaltına alınan Hakkari Belediyesi Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış hukuksuzluk kavramına hukuk kılıfı uydurularak gözaltına alındı. Hakkari Belediyesi hizmet binası abluka altına alındı ve Hakkari halkının iradesi gasp edildi” dedi.

Bu uygulamalara yabancı olmadıklarını belirten Orhan, “Bizler her seferinde demokratik siyaset anlayışını örmek istedikçe bu talebimiz sarayın duvarlarına çarptı ve sarayın o duvarları bizim seçilmişlerimize zindan duvarı oldu” dedi. İradelerini gasbeden bu anlayışa boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

Daha sonra söz alan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, kayyumun toplumcu ve demokratik yerel yönetim paradigmasını açığa çıkarttığı dersim halkının kazanımlarını da gasbettiğini belirterek, “Halkımız geçmişte olduğu gibi bugünde kendi demokratik yerel mevzilerini koruyacaktır” diye konuştu.

Yarından itibaren 17.00’den saat 24.00’e kadar oturma eylemi başlatıldığı ifade edilerek açıklama sonlandırıldı. (DersimEVRENSEL)


MUĞLA: BELEDİYELER HALKINDIR, GASPA İZİN VERMEYECEĞİZ

Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri, Hakkari Belediyesi Eş Başkanının gözaltına alınarak, belediyeye kayyum atanmasına karşı Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Emek Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan DEM Parti İl Eş Başkanı Sahip Kaya, AKP-MHP iktidarının halka karşı suç işlemeye devam ettiğini ifade ederek, "Bu iktidar yıllardır Kürt halkı şahsında halk iradesini hiçe sayıyor. İktidar yasaları askıya alıyor. Fiili olarak OHAL yasalarını devreye sokuyor. Kürtlerin seçme seçilme hakkını zorbalıkla elinden alıyor. Kürtlerin kendini, kentini yönetmesine tahammül etmiyor" dedi.

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın Hakkari halkının iradesi ile seçildiğini vurgulayan Kaya, "Gasbedilen Kürtlerin iradesidir. Gasbedilen Türkiye haklarının demokrasi ve barış talebidir" dedi. Kaya, iktidara seslenerek, "Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kurallarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarını AKP tanıyacak. AKP'nin sandık oyunlarına asla izin vermeyeceğiz" dedi. (Muğla/EVRENSEL)


BALIKESİR: BELEDİYELER HALKINDIR, KAYYUM DARBEDİR

Balıkesir Emek ve Demokrasi Güçleri, Hakkari’ye atanan kayyumu protesto etti. Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’nda DEM Parti, Emek Partisi, TİP adına ayrı ayrı yapılan açıklamalarda kayyumun halkın iradesine darbe olduğu vurgulandı.

DEM Parti adına açıklamayı İl Eş Başkanı Songül Tunçdemir, “Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Buradan iktidara sesleniyoruz: Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kurlarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarını AKP tanıyacak. AKP’nin sandık oyunlarına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“KAYYUM HALKLAR NEZDİNDE HÜKÜMSÜZDÜR”

Emek Partisi Edremit İlçe Başkanı Fikriye Yadırgı ise, “Normalleşme, yumuşama adı altındaki politikalardan Hakkari halkının, Kürt halkının payına düşen, hukuksuzluk, polis kuşatması ve irade gasbıdır. Kendi iktidarını pekiştirmek için birçok kez değiştirdiği Anayasayı kendisi ihlal eden iktidar, tüm bunlara rağmen yeni anayasa için destek isteyebilecek kadar da aymazdır. Darbecilerle yarışan uygulamalara imza atan AKP iktidarının Hakkâri’de atadığı kayyum halklar nezdinde hükümsüzdür" diye konuştu.

TİP Edremit İlçe Başkanı Aslıhan Tok da “TİP olarak kayyumlara karşı Kürt halkının yanındayız” dedi.

Açıklamada, "Faşizme karşı omuz omuza”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Kayyımlar gidecek, halk kazanacak” sloganları atıldı. (Balıkesir/EVRENSEL)


VAN'DA KAYYUM PROTESTOSU: 5 GÖZALTI 

Van'da Emek ve Demokrasi Platformu, KESK binasının bulunduğu Aydın Perihan İş Merkezi önünde bir araya geldi. Toplanan kitle çevik kuvvet ekibi tarafından ablukaya alındı. Polisin ablukasına rağmen kitle sık sık “Kayyumlar gidecek halk gelecek", "Gasp, zulüm işkence işte AKP", “Kayyumlar hukuksuz, AKP haksız", "Kürt halkı uyuma iradene sahip çık" sloganlarının yanı sıra alkış ve zılgıtlarla tepki gösterildi. Açıklama yapıldığı sırada meşaleler yakıldı.  

Platform adına açıklamayı yapan Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay, hiç kimsenin ülkedeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye, halkın demokratik iradesine ipotek koymaya, yurttaşların demokrasiye ve seçimlere olan inancına darbe vurmaya hakkı olmadığını vurguladı. Atabay, “Van’daki emek ve demokrasi güçleri olarak, Hakkari halkının iradesini, hak ve özgürlüklerini savunmaya ve dayanışma içinde olmaya, bu antidemokratik zihniyete karşı, kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Açıklama alkış ve sloganlarla son bulurken, gençler ara sokaklarda "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganıyla yürüdü. Polisin gençlere yönelik saldırısında DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Gülcan Bal, Lorin Aryen, Bahoz Gezer, 14 yaşındaki Ahmet Aslan ve ismi öğrenilemeyen bir yurttaş gözaltına alındı. 

 SİİRT'TE 5 GÖZALTI

Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyum Siirt’te de protesto edildi. Eyleme, DBP, DEM Parti Siirt il, ilçe örgütleri, TJA, Siirt ile Kurtalan belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Güres Caddesi üzerinde bulunan Kızılay İş Merkezi önünde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi.

Bunun üzerine DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş kısa bir açıklama yapmak istedi. Fakat polis, Sarıtaş’ın konuşmasıyla birlikte kitleye biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile müdahale etti. Çevredeki yurttaşlarda gazdan etkilenirken, birçok kişiye plastik mermi isabet etti. Caddenin ara sokaklarına dağılan kitle, yeniden bir araya gelerek, alkış, zılgıt ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla kayyumu protesto etti. Protesto eylemi sırasında en az 4 kişi gözaltına alındı. (MA)


MERSİN: İRADEMİZİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasını protesto etti. Özgür Çocuk Parkında yapılan açıklamada, “Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını halk iradesinin gasbedilmesini istemiyoruz. İrademizi teslim etmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. DEM Parti Mersin İL Örgütü de “Kayım anlayışını reddediyoruz” pankartı açtı.

Zılgıtlar eşliğinde “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Halkın iradesini geri verin”, “Kayyım istemiyoruz” sloganları atıldı. Eylemde EMEP, TİP, DEM, Halkevleri ve Genel-İş Temsilcileri söz alarak kayyum atanmasına ve halkın iradesinin gasbedilmesine tepki gösterdi.

Platform adına açıklamayı İHD Eş Başkanı Avukat Gazi İnci okudu. Kayyum hukuksuzluğuna son verilmesi çağrısında bulunan İnci, “Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, anti demokratik bir tutum olup kabulü mümkün değildir”dedi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin İl Başkanı Sedat Başkavak ise, “Halkın seçilmiş temsilcilerini kayyum atamalarıyla belediyelerden indirenler yapacakları yeni anayasayla da nasıl bir anayasa yapacaklarını ortaya koymuş oluyorlar. Ne AKP’nin yapacağı anayasaya ne kayyumuna nede antidemokratik uygulamalarına teslim olmayacağız. Buradan bir kez daha sesleniyoruz Hakkari’de ya da ülkenin herhangi bir yerinde halkın seçilmiş temsilcilerini yerine iade edin bunun başka bir yolu yok” diye konuştu.  

DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan da “Bu zulmünüz karşısında geri adım atan alçak olsun 2016’daki darbe girişiminden nemalanan iktidar kendisi bir suç örgütü haline geldi. Darbeci anlayışla halkın iradesini gasbeden bu iktidardan ülkeye hayır gelmeyeceğini gördük. AKP-MHP faşizmi şunu bilsin ki AKP-MHP iktidarı da tarihin çöplüğüne gidecektir” ifadelerini kullandı. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şiir hâlâ halkların ve hâlâ sokakta

SONRAKİ HABER

Gazze'de can kaybı 36 bin 479’a çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa