İTÜ Vadi Yurtlarında yapılacak çalışma nedeniyle öğrencilerin yaşayacağı sorunlar Meclis gündeminde
İTÜ Vadi Yurtlarında yapılacak güçlendirme çalışması nedeniyle öğrencilerin yaşayacağı barınma sorunlarına dikkat çeken EMEP Milletvekili İskender Bayhan, sürece ilişkin soru önergesi verdi.
Ekran görüntüsü İTÜ'nün yurtlar kataloğundan alınmıştır.
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Çevre, Şehircilik ve İkilim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) yaklaşık 1500 öğrencinin kaldığı Vadi Yurtları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Dünya Bankası fonu ile sürdürülen kamu binalarında güçlendirme ve enerji verimliliği projesi kapsamına alındı.
Öğrencilere yurttan ayrılmaları için 10 Haziran’a kadar süre verildi. İTÜ'de yapı güçlendirmesi yapılacak binaları kapsayan rapora göre, projenin 2024 yılının birinci çeyreğinde başlayarak üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Ancak, projenin belirlenen zaman çerçevesi içerisinde gerçekleştirilmesi için yapılması gereken hazırlık ve uygulama süreçlerinde herhangi bir ilerleme kaydedilmediği gibi yurtlarından çıkarılacak öğrencilerin barınma hakkının nasıl karşılanacağına dair şeffaf bir süreç de işletilmiyor.
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan “Rektörlük ve Yurt Müdürlüğü tarafından yapılan sözlü açıklamalar, öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlara gönderileceği endişesini yaratmaktadır. KYK yurtlarının kontenjan, kampüse uzaklık, oda kapasitesinin üzerinde öğrenci sayısı, güvenlik ve hijyen gibi mevcut sorunları varken, öğrencilerin bu yurtlara gönderilmesi açıkça mağduriyet yaratacaktır. Güçlendirme ve enerji verimliliği kapsamında yürütülen bu projenin her aşamasının şeffaf yürütülmesi ve öğrencilerin nitelikli barınma ve eğitim taleplerinin dikkate alınması önemlidir” dedi.
“Zaten birçok inşaat çalışmasının devam ettiği bir kampüste, yeni inşaat projeleriyle beraber öğrencilerin ve personelin günlük yaşamı birçok açıdan olumsuz etkilenecektir” diyen Bayhan “Mevcut dersliklerin yetersizliği ve kullanılamaz hale gelen fakülte sayısındaki artış, kampüs içi trafiği ve dersliklerin düzenlenmesini zorlaştırarak bilimsel ve nitelikli bir eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkileyecektir. Üniversite bileşenlerinin ihtiyaçlarını önceleyen bir yönetim anlayışı, tüm süreçleri şeffaf bir biçimde yürütmeli ve öğrenci, akademisyen ile personelin öneri ve taleplerini dikkate alacak demokratik bir karar mekanizması oluşturmalıdır” ifadelerini kullandı.
İskender Bayhan Çevre, Şehircilik ve İkilim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.
Bayhan şu soruları sordu:
- KADEV projesinin tanıtımında, enerji kullanımı bakımından verimsiz ve deprem riski yüksek kamu binalarının güçlendirilmesi ve enerji verimliliğinin sağlanması amaçlandığı yer almaktadır. 2022 yılında Dünya Bankası tarafından fon sağlanan proje çerçevesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi sınırları içerisindeki Vadi Erkek Öğrenci Yurtları, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi için bir güçlendirme ve enerji verimliliği programı oluşturulmuştu. Ancak, daha sonra Vadi Erkek Öğrenci Yurtları dışındaki bütün binalar proje kapsamından çıkarıldı. Proje kapsamından çıkarılan Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ile Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi binaları hangi kriterlere göre kapsam dışı bırakılmıştır ve bu binalar deprem dayanıklılığı açısından nasıl bir planlamaya tabi tutulacaktır?
- KADEV projesi kapsamında Dünya Bankası fonunun 2020 yılında alınmış olmasına rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi sınırları içerisindeki Vadi Erkek Öğrenci Yurdunun güçlendirilmesi için neden 4 yıl beklenmiştir? Bu fon, yurt binasının güçlendirilmesi ve enerji verimliliğinin artırılması için hangi spesifik alanlarda ve nasıl kullanılacaktır?
- Dünya Bankası tarafından sağlanan fonun, yurttan çıkarılan öğrencilerin barınma sorunlarının karşılanması için kullanılmasına yönelik bir planlama mevcut mudur? Bakanlığınız, yurt binalarına yapılacak güçlendirme ve verimlilik çalışmasını sürdürürken yurt hakkı elinden alınan öğrencilerin barınma ihtiyacı konusunda sorumluluk alacak mıdır?
- İTÜ Vadi Yurtlarında kalan öğrenciler 400 adet dilekçe toplayarak nitelikli ve güvenli barınma hakları çerçevesinde, rektörlüğün projeye ilişkin en kısa zamanda açıklama yapmasını, sürecin şeffaf işlemesini ve yapılan karot testlerinin sonuçlarının açıklanmasını talep eden dilekçeleri Rektörlüğe sunmuşlardır. Ancak haftalar geçmesine rağmen dilekçelere hiçbir resmi geri dönüş yapılmamıştır. Yurtların ve fakülte binalarının karot testleri ve proje detaylarının öğrencilerle ve basın ile paylaşılmamasının gerekçesi nedir?
- İTÜ öğrencileri ne kadar süredir deprem güvenliği olmayan yurtlarda kalmaktadır? Depreme dayanıklı olmayan yurt ve kampüs binalarının güçlendirilme çalışmalarının gecikmesinde sorumluluğu olanlara yönelik bir soruşturma başlatılması planlanmakta mıdır?
- Bu süreçte henüz güçlendirme çalışmaları başlamamış riskli binalarda öğrenim gören ve konaklayan öğrencilerin güvenliğini sağlamak için hangi acil önlemler alınacaktır?
- İTÜ'de yapı güçlendirmesi yapılacak binaları kapsayan rapora göre, projenin 2024 yılının birinci çeyreğinde başlayarak üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Bakanlığınız tarafından henüz başlamamış olan güçlendirme ve enerji verimliliği projesi ne kadar sürecektir ve tamamlanmasının planlandığı tarih nedir?
(HABER MERKEZİ)