04 Haziran 2024 05:46

Partiler Kurtulmuş'a ne diyecek?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, anayasa değişikliği için görüşeceği belirtilen partilere tutumlarını sorduk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu hafta Anayasa’yı değiştirmede destek için Mecliste grubu bulunmayan siyasi partilerle görüşecek. EMEP Saray rejiminin yeni anayasa yapma hakkı ve yetkisi olmadığını vurguladı. Yeniden Refah “samimiyet” beklentisiyle açık kapı bırakırken, DEVA kendilerine davet gelmediğini açıkladı.

Yeni anayasa çalışmaları çerçevesindeki ziyaretlerine Mecliste grubu bulunan siyasi partilerle başlayan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, AKP, CHP, MHP, İYİP, DEM Parti ve Saadet Partisi yetkilileriyle görüşmüştü. Kurtulmuş, bu hafta Mecliste temsil edilen ancak grubu bulunmayan partilerin yetkilileriyle görüşecek. Bu kapsamda salı ve çarşamba günü Mecliste grubu bulunmayan partilerin genel başkanları ile parti yetkililerini makamında kabul edecek olan Kurtulmuş, partilerin görüşlerini dinleyecek. Görüşmeler öncesinde partilere Anayasa değişikliği tutumlarını sorduk.

EMEP: BU SÜRECE KATILMAYACAĞIZ

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Hakkâri Belediyesine kayyum atanmasına dikkat çekerek, "Kayyum atanması Anayasa’nın, hukukun ve adaletin olmadığını bir kez daha gösterdi. Mevcut Anayasa’yı ve AYM kararlarını uygulamayan, uygulamamak üzere politikalar üreten bir iktidarın demokratik anayasa yapma, işçi ve emekçilerin taleplerini bu Anayasa’ya yedirmek gibi bir dertlerinin olduğunu düşünmüyoruz. Saray rejiminin yeni bir anayasa yapma yetkisi de hakkı da yoktur. Halk karşısında önemli bir ölçüde meşruiyetini kaybetmiş, 31 Mart seçimlerinde yenilgiye uğramış olan iktidar, anlaşılan o ki var olan fiili durumuna bir kılıf uydurmak üzerine bir anayasa metni hazırlamaya çalışıyorlar. Antidemokratik uygulamaları derinleştiren; emekçilerin, kadın ve gençlerin haklarını korumayan bir anayasanın yapılması sürecinde böyle bir tutum içerisinde olmayacağız” diye konuştu.

Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülürken, TİP de bu iktidarla yeni anayasa yapım sürecinde olmayacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Ancak gazetemize konuşan parti kaynakları, Kurtulmuş ile görüşme konusunda nasıl bir tutum alınacağının, MYK toplantısının ardından açıklanacağını ifade etti.

DEVA: BİZİMLE BAYRAMLAŞMIYORLAR BİLE

DEVA Partisi Sözcüsü ve Ankara Milletvekili İdris Şahin ise kendilerine görüşme talebinin gelmediğini aktardı. Şahin, “DEVA Partisi, AK Parti ve MHP tarafından akredite değil. Bize de böyle bir görüşme talebi gelmiş değil. Bizimle bayramlaşmıyorlar bile. Böyle bir talep iletilirse görüşümüzü o zaman açıklayacağız” dedi.

REFAH: SAMİMİ OLMALARINI BEKLİYORUZ

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, "Kuvvetler ayrılığının çok hassas bir şekilde ortaya koyulması, Meclisin daha işler bir hale getirilmesi ve daha demokratik bir anayasanın ortaya koyulması gerekiyor. Kişileri ön plana çıkaracak, ilerisinde diktatoryal anlayışı önleyecek bir anayasanın ortaya koyulması gerekiyor. İktidarın da samimi olmasını bekliyoruz. Mevcut Anayasa’ya tam uyulmadığını birçok alanda görmek mümkün. Mevcut, 12 Eylül kalıntısı olan Anayasa’ya uymamaya çalışan iktidarın daha demokratik bir anayasa arayışı içerisinde olmasını da anlamlı buluyoruz. Anayasa’da çok tartışılan konular var. Bunların düzeltilmesini istiyoruz. Eşitlik ve adaletin ortaya çıkması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da ASM’de hasta yakınından doktora saldırı

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de lületaşı maden ocağına tepki: “Köylülerin ekmeğiyle oynuyorlar”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa