04 Haziran 2024 04:57

Rezzan Şengül 68 gündür açlık grevinde

Rezzan Şengül ile arkadaşları sevk talebiyle 68 gündür açlık grevinde. 6 şubatta yaşadıklarının ardından adalet talep eden Şengül'ün ailesi "Kardeşim sivil polisler tarafından kaçırıldı" dedi.

Fotoğraf: Kişisel arşiv

Paylaş

Dilara KANIK
Şirin GÜNGÖR
Gebze

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde polis noktasına yönelik 6 Şubat’ta düzenlenen saldırının ardından gözaltına alınan ve 10 Şubat günü tutuklanarak Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilen Rezzan Şengül ile arkadaşları sevk talebiyle 68 gündür açlık grevinde.

Şengül’ün ailesi 6 Şubat'tan bu yana yaşadıklarını gazetemize anlatarak adalet talep etti. Şengül'ün ablası Zozan Aydemir, “Kardeşim 6 Şubat sabahı Okmeydanı'da yolda yürürken sivil polisler tarafından kaçırıldı. Kardeşim önce İdil Kültür Merkezine gitmiş, oranın darmaduman olduğunu görünce dışarı çıkmış. O esnada gözaltına alındı. Rezzan'dan dört gün boyunca haber alamadık. ÇHD Avukatı Hatice Güzel 4 gün sonra beni arayarak ‘Kardeşiniz gözaltında’ dedi. Çağlayan eylemi bahane edildi” dedi.

"GARDİYANLAR PARMAĞINI KIRMAYA ÇALIŞTI"

Tutuklama kararının ardından Silivri'de birkaç hafta kaldıktan sonra kardeşinin Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevine sevk edildiğini ifade eden Aydemir, “Gardiyanlar geceleri kontrol diye saatte bir uyandırıyor. İlk gittiği zaman gardiyanlar hücreye koyacaklarını söylemişler. Kardeşim karşı çıkınca gardiyanlardan biri kardeşimin parmaklarını kırmaya çalıştı” dedi. Kardeşinin iki parmağında çatlak oluştuğunu anlatan Aydemir, “Sol kol dirseğinde deforme var. O kadar hasar almış en ufak bir hamlede şişiyor” dedi. 

Kardeşinin keyfi bir şekilde sürgün edildiğini söyleyen Aydemir, “Kardeşimin Kırşehir'e götürülmesini biz istemedik. Asgari ücret ile geçinen insanlarız. Kardeşimin bize yakın bir cezaevine verilmesini istiyoruz. Nereyi arasak muhatap bulamıyoruz. Sevk için ‘Sevk ücreti ödemelisiniz’ diyorlar. Keyfi sürgünün sevk ücretini neden biz karşılayalım? Kimi tutuklulara 80 bine yakın ücretler çıkarılmış, bizim bunu ödeyebilecek bir durumumuz yok” diye konuştu.

"YETERLİ B1 VERİLMİYOR!"

Maruz kaldığı hak ihlallerine karşı kardeşinin açlık grevine başladığını söyleyen Aydemir, “Kardeşimin ve arkadaşlarının talebi ailelerine yakın bir cezaevine sevk edilmek. Tabii ki öncelikle serbest kalmasını istiyoruz. Mahkeme 'Geçmiş dosyaların araştırılmasına' karar verdi. Yani 'Bu dosyada bir şey yok, biz bir de geçmişte senin neler yaptığına bakalım' diyorlar” dedi.

Kardeşinin beyin ve vücut faaliyetlerinin zarar görmemesi için alması gereken su, şeker, B1 vitamini gibi takviyelere de ulaşamadığını anlatan Aydemir, “TTB'nin raporunda, açlık grevi yapanlara 500 mg'dan az B1 vitamini verilmesinin Wernicke-Korsakof hastalığı oluşmasına, beyin faaliyetlerinin zarar görmesine neden olduğu vurgulanıyor. Kardeşim ve arkadaşlarına cezaevi doktoru tarafından 250 mg B1 verildiğini öğrendik. Doğru tedavi uygulanmasını istiyoruz” dedi.

"GÖRÜŞÜ ENGELLEMEK İÇİN KAĞIT İMZALATTILAR"

Rezzan Şengül'ün babası Sadık Şengül ise görüşe gittiğinde karşılaştığı zorlukları anlattı. Oğlunu görmeye gitmeden 3 gün önce ameliyat olduğunu ve cezaevi girişinde ‘Alçıyı açmazsan seni oğlunla görüştürmeyiz’ denildiğini söyleyen Baba Şengül, “Alçımı kendi isteğimle açıyorum, diye kağıt imzalattılar. Ben de kolumu açtım. Belimde daha önce geçirdiğim bir kazadan dolayı platin var. Bu sefer platini bahane ederek, ‘Bir daha geldiğinde seni oğlunla görüştürmeyeceğiz, doktora gideceksin bu platinle ilgili kağıt alacaksın’ dediler. Dönünce doktora gittim, doktor ‘Devlet sana engelli kimliği vermiş, yüzde 81 engelli olduğuna dair rapor var, daha ne verelim?​’ dedi. İkinci defa gittiğimde kabul etmediler. Bir daha oğlumu görmeyeceğime dair kağıt imzalattılar. Biz adalet istiyoruz. Varsa suçu yargılanır. Biz insani şartlarda yargılama istiyoruz” dedi. 

Tutuklandıktan sonra oğlunu bir kez görebilen Rezzan Şengül'ün annesi ise “Çalışayım, ona ihtiyacı olanları göndereyim diye gidemiyorum. Oğlumun yakınımıza sevkini istiyorum. Bu yüzden açlık grevine girdi. Yeter artık” diye konuştu.

"BU BASKILAR SON BULSUN"

Grup Yorum Emekçisi Feyza Gülmen ise üzerlerindeki baskının son bulmasını, arkadaşlarının serbest bırakılmasını ve konserlerinin yasaklanmamasını talep etti. Kırşehir'de Rezzan ile beraber tutuklu bulunan Vedat Doğan ve Halil Yakut’un durumuna ilişkin de bilgi veren Gülmen, “Kırşehir Cezaevinde Vedat Doğan ve Halil Yakut arkadaşlarımız da var, Rezzan ile birlikte açlık grevindeler. Vedat Doğan da Grup Yorum emekçisi. Onu da tek başına bir hücrede tutuyorlar. Hiçbir delil yokken onu da Çağlayan eylemini bahane ederek aldılar” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Akkuyu NGS işçisine ‘elektronik kelepçe’

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da 12 bin litre mazot Marmara'ya sızdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa