04 Haziran 2024 11:53

Hakkari kayyumu AKP'li adaya 29 milyon harcadı, 315 milyon borç bıraktı

Hakkari Belediyesi'ne ikinci kez kayyum olarak atanan Vali Ali Çelik, 31 Mart seçimlerinde AKP'li adayın çalışmaları için 29 milyon TL harcamış, belediyeyi 315 milyon TL borçlandırmıştı.

Ali Çelik | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, 31 Mart seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış’ı dün görevden uzaklaştırarak, yerine kayyum atadı. Gözaltında tutulan Akış'ın görevden alınmasına, halen yargılaması devam eden bir "KCK Davası" ile yeni açılan soruşturma gerekçe gösterildi. Akış'ın yerine kayyum atanmasına gerekçe yapılan davanın iddianamesini yazan savcı D.Y.'nin "FETÖ'den arananlar" listesinde olduğu ortaya çıktı. Hakkında yürütülen ve gözaltına alınmasına gerekçe yapılan soruşturmanın içeriği ise bilinmiyor.

İKİNCİ KEZ KAYYUM OLARAK ATANDI

Bakanlık, Akış'ın yerine Vali Ali Çelik'i kayyum olarak atadı. Vali Çelik, 31 Mart yerel seçimlerinden önce de belediye kayyumuydu. Çelik, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olarak bilinen isimlerden. İçişleri Bakanlı Ali Yerlikaya döneminde 10 Ağustos 2023 tarihinde Kütahya’dan Hakkari'ye atandı. Aynı zamanda belediyeye kayyum oldu.  
 
Çelik, Rize/İyidere ve Burdur/Kemer'de kaymakam vekilliği; Dersim/Mazgirt, İzmir/Kiraz, Yozgat/Akdağmadeni ve Diyarbakır/Bismil'de kaymakamlık yaptı. 6 Eylül 2010 ile 2 Ekim 2018 tarihleri arasında Mülkiye Teftiş Kurulu emrinde Mülkiye Başmüfettişliği görevinde bulundu. Çelik, 23 Ağustos 2017 ile 5 Ekim 2018 tarihleri arasında vekâleten Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 27 Eylül 2018’de İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü olarak görev yaptı. 10 Haziran 2020 tarihinde Kütahya'ya vali olarak atandı. Bu süreçte eski İçişeri Bakanı Süleyman Soylu ile yakın çalışmaya devam etti. Yerlikaya'nın göreve gelmesiyle Hakkari'ye hem vali hem de kayyum olarak atandı.

KAYYUMUN TAHRİBATLARI

Çelik, kısa süren kayyumluğu döneminde belediyede ciddi tahribatlar yarattı. DEM Partili Belediye eş başkanları Viyan Tekçe ve Mehmet Sıddık Akış, 14 Mayıs'ta düzenledikleri basın toplantısında kayyum Çelik'in usulsüzlüklerini tek tek sıralamıştı.
 
Buna göre; kayyum Ali Çelik döneminde birçok kamu görevlisi ve AKP yöneticisi HAK-BEL sendikası üzerinden işe alındı. Belediye ihalelerinin çoğu AKP’ye yakın firmalara verildi.
 
31 Mart seçimlerinde AKP'den aday olan İsmet Ölmez'in kampanyası için de belediye bütçesinden ciddi bir harcama yapıldı. Belediye kasasından 29 milyon 939 bin 764 TL AKP'li Ölmez için harcandı. 
 
Mart ayında doğrudan temin miktarı 796 milyon 728 bin TL olarak tespit edildi. Seçimden önceki bir aylık süreçte toplamda 56 milyon 446 bin 583 TL belediye bütçesinden farklı kalemlere harcandı. 
 
Kayyım Çelik, belediyeyi toplam 315 milyon 705 bin 77,13 TL borçlandırdı.

SAVCI, BAKANLIĞIN "FETÖ FİRARİSİ" LİSTESİNDE ÇIKTI

Öte yandan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yerine kayyum atanmasına gerekçe yapılan 2014 tarihli davanın iddianamesini hazırlayan savcı D.Y.’nin, İçişleri Bakanlığı’nın “terörden arananlar” listesinde “FETÖ” firarisi olarak yer aldığı ortaya çıktı. T24'ün haberine göre Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında açılan davanın iddianamesi, o dönem “KCK operasyonları” olarak anılan soruşturma sonunda hazırlandı. Ancak, iddianameyi hazırlayarak mahkemeye sunan ve daha sonra İstanbul’da görev yapan savcı D.Y.’nin hakkında, 15 Temmuz’dan sonra "FETÖ" davası açıldığı ve 2023 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı’nın “arananlar listesinde” gri kategoride yer aldığı ortaya çıktı. Bakanlık, Türkiye’de bir dönem kritik davalar, soruşturmalar, arama ve el koyma kararlarında imzası bulunan 30 eski hâkim ve savcının, 2023 yılında “terörden arananlar” listesinin gri renkli kategorisine alındığını duyurmuştu.

25 HAKİM VE SAVCIYLA BİRLİKTE YARGILANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “FETÖ” ile ilişkili hâkim ve savcılara yönelik yürütülen soruşturma sonucu, D.Y. ile birlikte İstanbul özel yetkili savcılıklarında ve mahkemelerde görev yapan 25 şüpheli hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2017’de başlayan yargılamada, savcı D. Y. ile birlikte Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Oda TV, Futbolda Şike gibi davalar kapsamında görev alan hâkim ve savcılar da sanık olarak yargılanıyordu. Bu dava aynı zamanda, savcı ve hakimlere FETÖ suçlamasıyla açılan ilk dava olarak biliniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İİSŞP’den işçi ve emekçilere Filistin’le dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Bekaert’ta işten atılan işyeri temsilcisi açtığı davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa