04 Haziran 2024 06:27

"The Special One” Fenerbahçe'de: Mourinho tartışılmaz peki geçen 6 sezon?

Fenerbahçe yönetiminde 6 yılı dolduran Ali Koç, camianın beklentilerini karşılayabilmiş değil. Mourinho ismi ise Koç yönetiminin geçmişine bir perde çeker mi, yanıtı hep birlikte göreceğiz.

Fotoğraf: Hakan Akgün/AA

Paylaş

Metin TAŞKIRAN

Fenerbahçe, 6 sezonluk Ali Koç yönetiminde 12. teknik direktörü Portekizli yıldız Jose Mourinho ile anlaştı.

3 Avrupa kupasını da kazanan tek teknik direktör olan “The Special One”, Avrupa futbolunun 4 büyük liginde şampiyonluk yaşamış, kariyerinde 26 kupa ve sayısız başarı ile dünyanın sayılı hocalarından biri. Bu hamlenin yarattığı yankı Şampiyonlar Ligi finalinde bile konuşuldu. Uluslararası spor medyasının bir anda radarına giren Fenerbahçe’nin bu hamlesi global sosyal medya hesaplarının da gözdesi oldu. Büyük ses getiren bu transferin yankıları yaz boyu devam edecek gibi görünüyor. Yönetime geldiğinden beri 100’den fazla oyuncu transferi yapan Ali Koç yönetiminin Mourinho ile anlaşmasının ardından daha da gaza basması bekleniyor.

 Öte yandan 10 yıllık şampiyonluk hasreti çeken Fenerbahçe için Mourinho ismi olabilecek en büyük hamle. Kazandığı başarılarla büyük bir isim olan Mourinho, gittiği birçok kulüpte de kupa özlemine son vermişti. 50 yıldır Premier Lig şampiyonu olamayan Chelsea ile ilk senesinde kupa kaldıran Portekizli, 45 yıldır Şampiyonlar Ligi'nde zirveyi göremeyen Inter ile şampiyon olmuştu. Real Madrid'in başında 2011-2012 sezonunda LaLiga şampiyonluğu yaşayan Mourinho, 3 yıl üst üste şampiyon olan Barcelona'nın da hegemonyasına son vermişti. En son 86/87 sezonunda o dönemki ismiyle Şampiyon Kulüpler Kupasını kazanan Porto ile önce UEFA kupasını kaldırmış bir sonraki sene Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştu. Mourinho, eleştirildiği Manchester United döneminde dahi kulübe ilk defa UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğunu getirmişti ki Mourinho sonrası United'ın durumu ortada. Portekizli hoca, en başarısız kabul edileceği Roma döneminde dahi Konferans Ligi şampiyonu olarak, kulübün Avrupa'daki tek kupasını kazandı.

Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarında muhtemel rakiplerini analiz ettiği haberlerinden anlaşılacağı ve Mourinho gibi bir isimden bekleneceği üzere gelecek sezon Avrupa karşılaşmalarına özel bir önem ortaya konulacak gibi görünüyor. Ligde şampiyonluk, Avrupa’da başarılı bir sezon hedefiyle Fenerbahçe bir sonraki sezona da tanıdık beklentilere ek, futbol tarihinin en önemli figürlerinden biriyle girecek.

6 SEZONDA 11 HOCA

Sayılan ve sayılmayan birçok sebeple birlikte Mourinho ismi tartışmaya pek açık değil ancak bu sözleşmeyle birlikte Fenerbahçe başkanlığı yarışında rakibi Aziz Yıldırım’ın önüne geçen Ali Koç yönetimi elbette tartışılıyor. Mourinho’nun imza töreninde dahi Koç’un ıslıklanması da bunun bir göstergesi.

Fenerbahçe yönetiminde 6 yılı dolduran Ali Koç, camianın beklentilerini karşılayabilmiş değil. Mourinho ismi ise Koç yönetiminin geçmişine bir perde çeker mi, yanıtı hep birlikte göreceğiz. Ali Koç yönetiminde 11 hoca değiştiren Fenerbahçe, geçtiğimiz sezon kulüp tarihinin en yüksek puanını toplayan (99P) İsmail Kartal ile şampiyonluğu kıl payı kaçırdı.

Ali Koç, yönetime geldiğinden bu yana İsmail Kartal ve bir önceki sezonun hocası Jorge Jesus haricinde hiçbir hoca ile bir sezonu tamamlayamadı. Sabreden, üzerine koyarak inşa edilebilecek bir sistem, 6 yıllık Koç döneminin bir ‘vizyon’u olmadı. Her sene yeni bir hevesle başlayan, tökezlenen ilk adımda sil baştan bir plan ile süreci yönetmeye çalışan Fenerbahçe, bu 6 yılda sezon tamamlayan hocalardan Jesus ile Türkiye Kupasını kazanabildi.

REKORLAR KIRDI AMA TAKIMIN BAŞINDA KALAMADI

Her dara düşüldüğünde takımının çağrısını geri çevirmeyen “Fenerbahçe’nin evladı” İsmail Kartal ile geçtiğimiz sezon şampiyonluk ipi göğüslenemese de gösterilen performansla kulüp tarihine geçen istatistikler yakalandı.

Konferans Ligi Şampiyonu Olympiakos karşısında eleştiri konusu olan ilk 11 tercihleri ve sayılabilecek birkaç hata dışında şampiyondan geri kalmayan bir performans ortaya çıkaran İsmail Kartal, sezon tamamlayan şanslı hocalardan olsa da ‘yıldız oyuncu’, ‘baba stoper’, ‘güçlü hoca’ tartışmalarının ana kaynağı, onu bir kez daha ilk vazgeçilen yaptı.

Sezon başında kurulan güçlü kadronun başına İsmail Kartal’ın getirilmesi de eleştiri konusu olmuştu ancak genel kanı “Başarı İsmail Kartal’a, başarısızlık Ali Koç’a yazar” idi. Sonuç ise öyle olmadı.

Kartal, gerek basın toplantılarındaki performansı gerek kritik anlarda aldığı kararlarla eleştiri alan bir isim oldu. Öte yandan ligde sadece 1 mağlubiyeti bulunan, 99 gol ile 99 puan toplayan, lig şampiyonu karşısında 80 dakika 10 kişi oynayıp galip çıkan, maçın oynatılmasının bile tek başına fiyasko sayılacak Trabzon deplasmanında 3 puandan fazlasını kazanan, ligde 2.61 maç başı puan ortalamasına sahip İsmail Kartal, 6 yıl boyunca 11 hoca değiştiren Koç yönetiminin sezon sonu vedalaştığı isim oldu.

ALİ KOÇ VİZYONU

Fenerbahçe’de dört sezonluk şampiyonluk hasretinin ardından 2018’de büyük umutlarla kulüp başkanlığına seçilen Ali Koç yönetimi camianın beklentilerini karşılayamadı. Sarı-lacivertli ekipte Koç’un başkanlık yaptığı 6 sezonda, Galatasaray üç kez mutlu sona ulaştı. Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir’in de şampiyonluk yaşadığı 6 senenin ardından Fenerbahçe taraftarlarının şampiyonluk hasreti 10 yıla çıktı.

18/19 SEZONU

Fenerbahçe, Ali Koç başkanlığındaki ilk sezonunda Süper Lig’i şampiyon Galatasaray’ın 23 puan gerisinde altıncı sırada tamamladı. Phillip Cocu ile sezona başlayan sarı-lacivertli ekip, 15 maçta 5 beraberlik, 7 mağlubiyet alınca Hollandalı hoca ile yolları ayırdı. Cocu’nun ardından yönetimi alan Erwin Koeman ile 9 maçta 3 yenilgi, 3 beraberlik gören Fenerbahçe, 14 Aralık 2018 tarihinde Ersun Yanal ile anlaştı. Yanal geriye kalan 24 maçta 10 galibiyet, 8 beraberlik, 6 mağlubiyet aldı.

19/20 SEZONU

Bir sonraki sezona Ersun Yanal ile devam eden sarı-lacivertliler yine zirvenin uzağında kaldı. 30 maçta 17 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 yenilgi alan Yanal ile yolları ayıran Fenerbahçe, Zeki Murat Göle yönetiminde 2 maç, Tehir Karapınar yönetiminde 9 maça çıktı. Geriye kalan 11 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik, 5 mağlubiyet alan sarı-lacivertliler, şampiyon Başakşehir’in 16 puan altında yedinci sırada yer aldı.

20/21 SEZONU

Süper Lig’de 2020-21 sezonuna Erol Bulut ile başlayan Fenerbahçe, 34 maçın ardından 8 mağlubiyet, 5 beraberlik, 21 galibiyet elde etti. Koç yönetiminde ilk defa 2.00 maç başına puan ortalaması (MBPO) yakalayan genç teknik direktör, sezon sonunu göremedi. Sezona sportif direktör olarak başlayan Emre Belözoğlu’nun dümene geçtiği geri kalan 10 maçta 7 galibiyet 2 beraberlik toplanırken Sivasspor maçında alınan yenilgi ile şampiyonluk kaçtı.

Koç yönetiminde ilk kez zirveye yaklaşan Fenerbahçe, aynı puanla ilk iki sırada yer alan Beşiktaş ve Galatasaray’ın ardından iki puan farkla üçüncü sırada sezonu noktaladı.

21/22 SEZONU

Fenerbahçe, 2021-22 sezonuna önceki başkan Aziz Yıldırım döneminde de görev alan Portekizli teknik direktör Vitor Pereira ile başladı. Takımın başında 25 maç kalabilen Portekizli çalıştırıcı; 11 galibiyet, 7 beraberlik, 7 mağlubiyet aldı. Pereira’nın ardından dümenin başına geçen İsmail Kartal geriye kalan 21 maçta 12 galibiyet, 5 beraberlik, 4 mağlubiyet ile şampiyon Trabzonspor’un 8 puan gerisinde ikinci sırada takımı kıyıya yanaştırdı.

22/23 SEZONU

Fenerbahçe, 22/23 sezonuna futbol dünyasında tanınmış bir isim olan Jorge Jesus ile başladı. Göz dolduran, bol gollü, atak futboluyla seyircinin beğenisini toplayan Jesus, Ali Koç yönetiminde bir sezon tamamlayabilen ilk hoca oldu. UEFA Avrupa Ligi’nde şampiyon Sevilla’yı parmaklarının uzundan kaçıran Fenerbahçe, Jesus ile Türkiye Kupasını kazandı, ligde ise şampiyon Galatasaray’ın 8 puan gerisinde 2. sırada kaldı. Jesus, takımın başında çıktığı 52 maçtan 35’ini kazanırken 10 beraberlik ve 7 mağlubiyet yaşadı. 2.21 MBPO yakalayan deneyimli çalıştırıcı sezon sonu Arabistan’a gitti.

23/24 SEZONU

Jesus yönetiminin de başarısız olmasıyla birlikte Fenerbahçe hatalarından ders çıkararak (!) ‘yıldız’ oyuncu transferine yöneldi. Dzeko, Tadic, Fred gibi tecrübeli ve isim yapmış oyuncularla kurulan kadronun başına ise İsmail Kartal getirildi. Kartal yönetimindeki Fenerbahçe çıktığı 58 maçta 44 kez mutlu sona ulaşırken 7 mağlubiyet yaşadı, 7 defa ise berabere kaldı. Tüm turnuvalarda 2.40 MBPO yakalayan İsmail Kartal ile sezon sonu yollar bir kez daha ayrıldı.

ÖNCEKİ HABER

CHP 30 Haziran’da Emek Mitingi düzenleyecek

SONRAKİ HABER

Eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında zorla getirilme kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa