04 Haziran 2024 12:51

TUS’ta kontenjanlar yine boş kaldı: Çocuklarımıza bakacak doktor bulamayacağız

TUS 1. dönem yerleştirme sonuçları endişe yarattı. Birçok hastanede çocuk branşı boş kalırken, cerrahi branşlar da dolmadı. Hekimler kaygılı: “Böyle giderse çocuk hekimi ve cerrah yetişmeyecek"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

2024- TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçları açıklandı. Birçok branşta kontenjanlar boş kaldı. Son yıllarda özellikle çocuk ve cerrahi alanının tercih edilmemesi bu TUS tercih döneminde de devam etti. Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi’nde çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünde açılan 30 kontenjanın 28’i boş kaldı. Hekimler, yeni çocuk hekimi ve cerrah yetişmeyeceğinin kaygısını yaşıyor.

ÇOCUK BRANŞI BOŞ KALDI

Açıklanan TUS sonuçlarına göre Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesinde çocuk hastalıkları branşında açılan 30 Pediatri kadrosundan sadece ikisi tercih edildi, 28 kadro ise boş kaldı. Aynı hastanede çocuk cerrahisi bölümü için açılan 6 kontenjandan ise sadece 1’i dolarken, göğüs cerrahisi için açılan 3 kontenjandan biri tercih edildi. İstanbul’da Bağcılar Eğitim ve Araştırma (EAH) Hastanesi’nde açılan 15 kadronun tamamı, İstanbul EAH (Samatya)’da açılan 6 kadronun tamamı ve yine Haseki EAH’da açılan 13 Pediatri kadrosu tercih edilmeyerek boş kaldı.

"KAYGICI VERİCİ"

Yaşanan sorunun uzun süredir devam ettiğine ve giderek kaygı verici hale geldiğine dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten “Özellikle çocuk ve cerrahi branşlarında bu sorun var. Böyle giderse çocuklarımızı tedavi edecek hekim bulamayacağız” uyarısını yaptı. Beyin, kalp, göğüs gibi cerrahi branşların da çok tercih edilmediğini belirten Doç. Dr. Ökten “Bu bölümlerde yoğun çalışma, ağır nöbetler var. Malpraktis davaları ve sağlıkta şiddetin de yoğun olduğu bu bölümler boş kalıyor. Hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırılması, ekonomik ve özlük hakların geriye gitmesi de buna yol açıyor. Bu durum halk sağlığını olumsuz etkileyecek. Bu branşların tercih edilmesi için ekonomik ve özlük hakların iyileştirilmesi gerek” dedi.

"SİSTEM TERSİNE ÇEVRİLMELİ"

Sağlık Bakanlığı veya iktidarın bu sorunları tespit edecek bir plana sahip olmadığını dile getiren Doç. Dr. Ökten “Türkiye’de bir de pratisyen ve aile hekimi açığı var. 1 aile hekimine 3 binden fazla hasta düşüyor. Bunun yarı yarıya düşürülmesi ve aile hekimi sayısının da artırılması gerekiyor. Daha sağlıklı bir toplum için koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmeli. Bu güçlendirilirse bu kadar uzman hekime de ihtiyaç kalmaz. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 30’u koruyucu sağlığa, yüzde 70’i tedavi edici hizmetlere gidiyor. Bunu tersine çevirecek sağlık politikaları gerekli” diye konuştu. 

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanlarını ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

Tersanede gemi yangını: 4 mürettebat dumandan etkilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa