İşeri: ‘Vatan haini ilan ettikleri Nâzım üzerinden para kazanıyorlar’
Gülşen İşeri Nâzım Hikmet’in şiirini kullanmasına telif meselesinden ötürü izin vermediklerini anlattı: “Siz zamanında vatan haini ilan ettiğiniz Nâzım Hikmet'ten bugün para kazanmak istiyorsunuz.”
Tablo: Haydar Özay
Şeyma Akcan
İstanbul
İşçileri anlatan kitap Büyük İnsanlık’ın yazarı Gülşen İşeri, Nâzım Hikmet hakkında gazetemize konuştu. Kendi kitabında Nâzım Hikmet’in aynı isimli şiirini kullanmak istediğini ama telif sorunundan dolayı kullanamadığını belirten İşeri, işçileri anlatan bir halk şairinin yine işçileri anlatan bir kitapta yer alamamasının ne kadar acı olduğundan bahsetti.
Nâzım Hikmet’n şiirleriyle büyüdüğünü İşeri şöyle anlatıyor: “Ben ortaokul lise yıllarımda Memleketimden İnsan Manzaraları’nı gazete kağıdıyla kaplayıp okula sokuyordum. Çünkü o zaman bana yasaklı denilirdi Nazım Hikmet için. Ailem tarafından. Ama yine ‘oku ama lütfen okula kitabın kapağını gösterme’ denilerek büyümüş bir çocukluğum ve gençliğim var.”
‘HALKA MAL OLMUŞ BİR ŞAİRDİR’
Nâzım Hikmet’in bir halk şairi olduğundan “Halkın şairidir, halka mal olmuştur, halktan beslenmiştir, onları anlatmıştır” ifadeleriyle bahseden İşeri, kendi kitabı Büyük İnsanlık’ta da işçileri anlattığını ve kitabın isminden de dolayı Nâzım Hikmet’in aynı isimli şiirini kullanmak istediğini belirtti. Bu isteği üzerine Yapı Kredi Yayınevi’nin telif istemesi nedeniyle koymadığını dile getiriyor: “Yani diyorum ki bir işçi kitabı yazdım. Nâzım Hikmet işçiler için bir şiir yazmış. Ben de doğal olarak bunu koymak istiyorum. Hayır efendim, telife tabidir. Ha öyle mi? Siz zamanında vatan haini ilan ettiğiniz Nâzım Hikmet'ten bugün para kazanmak istiyorsunuz. Ben de diyorum ki hayır, ben bunun için size para ödemeyeceğim. Çünkü bugün Nâzım Hikmet yaşamış olsaydı zaten bunu istemezdi. Bu da benim açımdan bir saygısızlıktır. Ben de bu saygısızlığı Nâzım Hikmet'e yapmak istemiyorum. Sizi telif ödemiyorum.”
‘NÂZIM SERMAYENİN ELİNDE BAŞKA BİR HİKAYEYE DÖNÜŞMÜŞ’
Nâzım Hikmet’in bugün nerede durduğunu tartışmak gerektiğini belirten İşeri, “Ben ‘Büyük İnsanlık’ adını koyarak o şiirini yaşatmak istedim ve işçilere adadım. Ama bugün ben bu şiiri alamadım. Yani minik bir dörtlüğü bile koymadım. Çünkü ona bile müsaade etmediler açıkçası. Yani sermayenin elinde başka bir hikayeye dönüşmüş Nazım çünkü. O yüzden benim için biraz kırıcı biraz. Hayal kırıklığı oldu” dedi.
Nâzım Hikmet’in gölgesinden para kazandıklarını ifade eden İşeri, “Herhangi bir yayınevini suçlamak için söylemiyorum ama bir dörtlüğünü bile alsaydım yeterdi. Telif meselesi çok tartışmalı elebette ama halk şairi dediğimiz, halktan beslenen, halkın sorunlarını dile getiren, işçileri anlatan, işçilerin sorunlarını dile getiren bir şairin de işçiler kitabında bir şiirinin yer almaması da gerçekten çok acı” dedi.
İşeri sözlerine, “Bugün sadece Nâzım Hikmet değil, pek çok yazarımız, şairimiz maalesef ki sermayenin elinde, onlar sayesinde para kazanan bir kesim var” ifadelerini ekledi.