Yerine kayyım atanan Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi
Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Fotoğraf: DHA
Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Hapis cezası alan Akış, zırhlı araçla adliye binasından çıkartılarak Van Cezaevi'ne gönderildi.
Akış’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında açılan “KCK Davası” Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Hakkında yürütülen başka bir soruşturma nedeniyle gözaltında tutulan Akış, yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.
Dava öncesi adliye çevresindeki yoğun polis ablukası nedeniyle girişler engellendi. Dava için 5 kişilik liste dışında adliyeye kimsenin girilmesine izin verilmedi. DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Koçyiğit, DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Newroz Uysal ve Mehmet Zeki İrmez, DEM Parti Van Milletvekili Gülcihan Kaçmaz Sağyiğit, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Viyan Tekçe, il eş başkanları ve DBP eş genel başkanları ve avukatlar içeri alınmadı.
TEPKİLER SONUCU AVUKATLAR İÇERİ ALINDI
9.30'da başlaması beklenen duruşma, adliye koridorlarında yaşanan tartışmaların ardından 10.04'te başlayabildi. Engellenen avukatlar yapılan görüşmelerin ardından salona girebildi. 14 kişinin yargılandığı davaya sadece Akış katılırken, kimlik tespitinin ardından duruşma başladı.
"YARGILAMANIN SİYASİ OLDUĞUNU BİLİYORUM"
Ssavunmasına başlayan Akış, dönemin savcısının, polisinin, hakiminin "FETÖ"cü olduklarını, hazırladıkları dosyanın siyasi olduğunu söyleyerek “Bugün gündeme alınan dosyanın da siyasi olduğunu söylüyorum. Benim başım dik. 53 yaşındayım bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim. Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum, ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonra da öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım” dedi.
Yeniden iddianame hazırlanmasını talep eden Akış, "FETÖ'cü bir savcının hazırladığı iddianame ile yargılanmak istemiyorum. Sizden tahliye ya da beraat talep etmiyorum. Sadece vicdanınıza bırakıyorum kararı. Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum" diye konuştu.
"DOSYA YILLARCA SÜRÜNCEMEDE BIRAKILDI"
Akış’ın beyanlarının ardından avukatlar savunma yaptı. Avukatlar, dosyaya konulan gizli tanıkların beyanlarının hiçbir geçerliliğinin olmadığını, tanıkların hukuka aykırı bir şekilde teşhis işlemi yaptığını söyledi. Yıllarca gizli tanıklar dinlenmediği için dosyanın sürüncemede kaldığını ifade eden avukatlar, Akış’ın dosyadan beraat etmesi gerektiğini belirtti.
Avukatların ek savunma için süre talebi reddedildi. Dosyada yer alan diğer sanık avukatların savunmasının ardından iddia makamı mütalaasını tekrar etti. Savcı, Akış ve beraberindekilerin “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
"KONUŞMALARIM KÜRTÇE BİLMEYENLER TARAFINDAN ÇEVRİLMİŞ"
Mütalaaya karşı konuşan Akış, "Kürtçe konuşmalarımın tamamı Kürtçe bilmeyenler tarafından çevrilmiş. Ben İngilizce bilmiyorum ama bana o dile çevirteceksiniz, öyle bir şey olabilir mi? Ben yaptığım konuşmaya bakıyorum, yapılan çevirilere bakıyorum bir alakası yok. Bu konuşmanın kaydını ortaya koyun aynısı çıkarsa ben 50 yıl gidip cezaevinde kalacağım. Konuşmamı çevirin, eğer suçsa ben bin kez daha aynı suçu işleyeceğim. İfadesini geri çeken bir gizli tanığın ifadelerini neden mütalaaya koydunuz. Alehte ifade verince bir sıkıntı yok ama leyhte verince ‘yok siz tehdit ediyorsunuz’ diyorsunuz. Ben bu kişiyi hiçbir zaman görmemişim. O kişi ifadelerini geri çektiğinde ben cezaevindeydim. Siz de o kişinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Benim burada yargılanmamın tek nedeni Kürt olmam. Ben Kürt olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
Mahkeme, Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ayrıca tutuklanma kararı çıkarıldı. Hapis cezası alan Akış, zırhlı araçla adliye binasından çıkartılarak Van Cezaevi'ne gönderildi.
KARAR SONRASI POLİS MÜDAHALESİ
Akış’a verilen ceza kararı sonrası açıklama yapmak isteyen heyet engellendi. Polis açıklama yapmak isteyen kitleye müdahale etti. İki gündür kentte bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yaptığı açıklamada, "Ey saray ey erdoğan bu kayyum politikandan vazgeç. Bu kadar halkı yeterince karşına aldın artık bu politikandan vazgeç. Sen bize yani halka, yani hakka, yani hukuka, yani adalete savaş açıyorsan Bu halk da sana demokratik zeminde bunu cevabını en iyi şekilde verecektir. Kayyum darbedir, kayyum irade gasbıdır" dedi.(Hakkari/EVRENSEL)