05 Haziran 2024 11:33
Son Güncellenme Tarihi: 05 Haziran 2024 21:16

"Halkbank’tan Ayhan Bora Kaplan'a 550 milyon TL kredi" haberine jet erişim engeli

Halkbank'ın, Ayhan Bora Kaplan’ın para akladığı birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı. İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği habere erişim engeli getirdi.

BirGün'ün 5 Haziran tarihli haberi 

Paylaş

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına MASAK’ın gönderdiği rapor, yaşanan skandalları ortaya koydu: Halkbank'ın, Ayhan Bora Kaplan’ın para akladığı birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı. Yurttaşların parasının mafyaya nasıl peşkeş çekildiği anlatılan MASAK’ın raporunda BDDK’nin inceleme başlatması istenildi. Ancak raporda, diğer bankalardan çeteyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi yer almadı.

Birgün'den Timur Soykan'ın haberine göre Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda suç örgütünün kara para aklamak için kullandığı 50 şirket mercek altına alındı.

Soykan’ın bugünkü “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısı hakkında Halkbank’ın yaptığı erişim engeli ve içerikten çıkarma başvurusu, İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildi. Hâkimlik, kararın gerekçesinde yalnızca “kişilik haklarının ihlal edildiğini” savundu.

MASAK raporunda; Ayhan Bora Kaplan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışma kayıtlarında 2020 yılına kadar ‘Garson (Servis elemanı)’ olarak göründüğü ve banka hesaplarında bir hareket bulunmadığı anlatıldı. 2020 yılı ve sonrasında ise hayatın olağan akışına aykırı yüksek nakit işlem tutarları ve para transferleri gerçekleştiği belirtildi. Söz konusu paranın kaynağının suç olduğu ve kara para aklandığı tespiti yapıldı. Ayhan Bora Kaplan, eşi, sevgilisi, eniştesi ve adamlarının hesaplarında on milyonlarca liralık para transferleri vardı. Elbette bunlar sadece resmi işlemlerde yakalanabilen, gerçek servetin küçük kısmı olan tutarlardı. Normal bir yurttaş 10 bin dolardan fazla para transferi yaptığında inceleme başlatan MASAK, nedense 4 yıl boyunca harekete geçmedi.

Büyük skandal ise suç örgütünün kara para akladığı şirketlerinde ortaya çıktı.

Ayhan Bora Kaplan davasında TMSF tarafından el konulan 31 şirketten biri; Ayyıldız Tünel Ekipmanları İmalatı Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2017 yılında para transferleriyle 11 bin 843 TL para girişi olan şirket 2023 yılında şahlanıyor. 1 milyar 748 milyon 961 bin TL para girişi oluyor. 2023 yılında 1 milyar 127 milyon 206 bin TL para çıkışı oluyor.

Ama kara para yetmiyor, şirket kamu bankasından yüz milyonlarca kredi alıyor. MASAK raporunda şu tespit yapıldı: “Özetle şirketin ticari faaliyetlerinin yanında sürekli sermaye arttırımı ile ve bankalardan kullandığı kredi ile büyüdüğü anlaşılmıştır.”

HALKBANK SKANDALI

MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı.

2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarının 480 milyon 515 bin TL olduğu görüldü. 

BANKA YALANLAMIŞTI

Gazeteci Murat Ağırel, Ayhan Bora Kaplan Çetesi’ne ait şirketlere kamu bankalarından 1,3 milyar TL kredi verildiğini haberleştirmişti. İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Halkbank’tan Ayhan Bora Kaplan Çetesi’ne 700 milyon TL kredi verildiğini iddia etti. Halkbank ise iddialar üzerine yaptığı açıklamada “Bahse konu şahıs veya ortağı olduğu şirketlere, belirtilen tutarda ve teminatsız kredi kullandırımı söz konusu dahi değildir" demişti.

Ancak MASAK raporu, Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere en az 550 milyon 515 bin TL kredi verildiğini ortaya koyuyor.

KAPLAN’IN 89 SUÇ KAYDI VARDI, KREDİ YAĞDI

MASAK raporunda daha önce mali takibe yakalanmayan Ayhan Bora Kaplan’ın UYAP sistemindeki soruşturma dosyaları da tablo halinde verilmiş. 2006 yılından 2019 yılına kadar “uyuşturucu ticareti yapmak”, “kasten öldürmek”, “kasten yaralamak”, “suç işleme amacıyla örgüt kurmak”, “uyuşturucu bulundurmak ve kullanmak”, “resmi belgede sahtecilik”, “hırsızlık”, “başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “mühür bozmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “parada sahtecilik” ve “silahla ateş etmek” gibi 89 suçtan kovuşturma ve soruşturma geçirmiş. Buna rağmen Ankara’nın eğlence sektörünün “kralı” olabilmiş, yüksek bürokratlarla ilişki kurmuş ve ticari faaliyetleri MASAK radarına girmemiş. Raporda elbette bu konuya dair bir açıklama yapılmadı.

PARA AKLAMA DÜĞÜNÜ

Ayhan Bora Kaplan, 7 Eylül 2023 günü Esenboğa Havalimanı’ndan yurtdışına kaçmak üzereyken yakalandı. Sadece bir hafta önce Ankara’da oğluna gösterişli bir sünnet düğünü yapmıştı. Bu düğünde yeraltı dünyası bir araya gelmişti.

MASAK raporuna göre; Ayhan Bora Kaplan, bu düğünden iki gün sonra banka hesabına 27,8 milyon TL’lik döviz yatırdı. İşlem açıklamasına “sünnet takıları” yazdı. Bu parayı birkaç gün içinde çekti. MASAK, sünnet düğünündeki takıların içerisinde suç gelirlerinin eklenerek aklandığına dair şüpheyi rapora ekledi. Ayrıca örgüt ile bağlantılı iki kuyumcudan Ayhan Bora Kaplan’ın hesaplarına “düğüne gelen altın” açıklamasıyla 17 milyon 500 bin TL para transfer edildi. Yani MASAK’ın iddiasına göre; gösterişli düğünle, herkesin gözleri önünde on milyonlarca TL aklandı. Raporda ayrıca Ayhan Bora Kaplan’ın 06 ABK … plakalı aracının defalarca satılmış gösterilerek kara para aklandığı iddia edildi. Aynı zamanda Ayhan Bora Kaplan’ın sürekli zırhlı araçla gezdiği ve yanında emekli uzman çavuş koruması olduğu vurgulandı. Mafya babasını silah taşıma ruhsatı olan askeri personelin koruduğu ifade edildi.

HABERE ERİŞİM ENGELİ

Soykan’ın bugünkü “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısı hakkında Halkbank erişim engeli ve içerikten çıkarma başvuru yaptı. Başvuruyu kabul eden İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği, MASAK raporuna dayanan haber hakkında verdiği erişim engeli ve içerikten çıkarma kararının gerekçesinde yalnızca “kişilik haklarının ihlal edildiğini” savundu. Ancak bahsedilen ihlale ilişkin herhangi bir detay verilmedi.

BirGün'de yer alan habre göre, söz konusu kararı alan İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimi Süleyman Petek’in adı, adliyenin Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye yazdığı şikâyet mektubunda da yer alıyordu. İlk olarak yine Timur Soykan tarafından gündeme getirilen şikâyet mektubunda Petek hakkında özetle şu ifadeler kullanılıyordu:

“9. Sulh Ceza Hâkimi Süleyman PETEK’ten iletişimin engellenmesine yönelik kararlarda istenilen kararı vermesi için baskı yapıldığı, baskıya rağmen karar verilmeyince imalı şekilde tazir edici sözlere maruz kaldığı, sohbetler esnasında bile ‘Muzaffer’in başına gelenleri biliyorsunuz, bizi dinlemedi gitti, daha O’nun başına çok iş gelir, bu kafayla giderse’ dediği,

Yine Sulh Ceza Hâkimi Ecem PAMUKLAR’ın vereceği bir karar öncesinde Süleyman PETEK’ten görüşünü sorması üzerine Süleyman PETEK’in talep edilen şeyin yasaya uygun olmayacağını söylemesi üzerine Ecem PAMUKLAR’ın talebin reddine karar verdiği, bunun üzerine komisyon başkanının Süleyman PETEK’i arayarak ‘sen kendi işine bak, başkalarının işine karışma’ diye tazir ettiği…” (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

2022'de toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 86,6'sı enerji sektöründen kaynaklandı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Mourinho ve ekibine 12 milyon avro verdiklerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa