05 Haziran 2024 12:44

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “İsrail, Lübnan’da en az 17 bölgeye beyaz fosfor bombalarıyla saldırdı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde en az 17 bölgeye beyaz fosfor bombalarıyla saldırdığını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Lübnan’ın güneyine saldırılarında beyaz fosfor bombaları kullandığını söyledi, “İsrail güçleri, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor mühimmatı kullanmayı derhal bırakmalıdır” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in güney Lübnan'da yaygın olarak beyaz fosfor kullanmasının sivilleri ciddi risk altına soktuğunu söyledi. Örgüt, İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana güney Lübnan'da en az 17 bölgede beyaz fosfor mühimmatı kullandığını belirtti. Bu yerleşim yerlerinin beşi, sivil nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, “İsrail'in nüfusun yoğun olduğu bölgelerde hava patlamalı beyaz fosfor mühimmatı kullanması sivillere ayrım gözetmeksizin zarar veriyor ve pek çok kişinin evlerini terk etmesine neden oluyor. İsrail güçleri, özellikle de daha az zararlı alternatifler kolayca bulunabiliyorken, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor mühimmatı kullanmayı derhal bırakmalıdır” dedi.

Lübnan’ın güneyinden sekiz kişiyle görüşen ve sosyal medyada paylaşılan veya doğrudan araştırmacılara iletilen 47 fotoğraf ve videoyu doğrulayan HRW, İsrail'in Güney Lübnan'da yaygın olarak beyaz fosfor kullanmasının, yangın çıkarıcı silahlarla ilgili daha güçlü bir uluslararası hukuka duyulan ihtiyacı ortaya koyduğunu söyledi.

HRW, İsrail ordusunun 10-11 Ekim 2023’te Lübnan ve Gazze'ye açtığı topçu ateşinde beyaz fosfor atıldığını videolar ve görgü şahitleri ile doğruladıklarını belirtmişti. Gazze’de beyaz fosfor kullanmadığını söyleyen İsrail ordusu, Lübnan’daki kullanımla ilgili sessiz kalmıştı.

BEYAZ FOSFORUN ETKİLERİ

Beyaz fosfor dumanı, insanlar için son derece tehlikeli. Solunduğunda ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve boğulmaya yol açıyor. Ciltte yanıklara yol açan beyaz fosfor, oksijenle temas ettiği anda kolayca alev alıyor. Bomba olarak kullanıldığında ise patlayıcı etkisinin yanı sıra yangınların çıkmasına da sebep oluyor. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 4 günlük bayram süresince toplu ulaşım ücretsiz olacak

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da toplu sözleşme imzalandı: Kadın emekçiler regl izni hakkını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa