05 Haziran 2024 13:00
Son Güncellenme Tarihi: 05 Haziran 2024 16:37

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu

Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığına Ekrem İmamoğlu seçildi. Seçimde İmamoğlu 515 oy, Ahmet Metin Genç 250 oy aldı.

Fotoğraf: Abdullah Güçlü/AA

Paylaş

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) başkanlığına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi. İmamoğlu 515 oy aldı. İmamoğlu'nun rakibi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise 250 oyda kaldı.

Birliğin yeni yönetiminin belirlendiği meclis toplantısı, Ankara'da Meyra Palace Otel'de düzenlendi.

Toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığa aday oldu.

765 delegenin oy kullandığı seçimde 515 delegenin oyunu alan Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına seçildi.

KAYYUM GERGİNLİĞİ

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetimini belirlemek üzere toplanan TBB Meclisi'nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün kayyum atamalarını eleştirdiği konuşmasına laf atılması üzerine gerginlik yaşandı.

Bazı belediye başkanları bir süre bağırarak Türk'e ve kendilerini engellemek isteyen başkanlara tepki gösterdi.

TBB Meclisi, birliğin yeni yönetimini belirlemek üzere Ankara'da toplandı. Türkiye'nin dört bir yanından belediye başkanlarının katıldığı seçimler öncesinde divan başkanlığını en yaşlı üye Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk yaptı.

Türk açış konuşmasında demokratik seçimlerle göreve getirilen belediye başkanlarının atama yoluyla görevden alınmasını eleştirdi, Hakkari Belediye başkanlığına kayyum atanmasını kınadıklarını söyledi. Bunun üzerine salonda bulunan bazı belediye başkanları tepki göstermeye başladı. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşkın ayağa kalkarak "Biz kınamıyoruz" diye bağırdı. Karşılıklı laf atmaların başlaması üzerine Ahmet Türk bir süre konuşmasına ara verdi. Yaklaşık beş dakika süren gerginlik sırasında Ahmet Türk kürsüden salondaki başkanların yerlerine oturmasını istedi, tavırlarının demokrasiyi ifade özgürlüğünü kabullenmemek olduğunu söyledi.

Bazı belediye başkanları da "o konu buranın konusu değil, demokrasiyi kabullenmemek söz konusu değil" diye karşılık verdi. Daha sonra sükunet sağlandı ve Ahmet Türk toplantının diğer gündem başlıklarına geçti.

Öte yandan CHP lideri Özel'in İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu arayarak, İYİ Parti’nin de TBB’de temsil edilmesi için teklif sunduğu belirtildi. Özel, seçimlerde İYİ Parti’ye 1 encümen üyeliği teklif etti. Bu kapsamda Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın 14 TBB encümeninden biri olması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına bir dernek olarak kurulmuş ve faaliyetlerini 57 yıl dernek statüsünde sürdürmüştür.

Türkiye Belediyeler Birliği, Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuştur.

2005 yılında Türkiye Belediyeler Birliği, ulusal ve uluslararası düzeyde belediyeleri temsil etme yetkisine sahip ve bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu tek mahalli idare birliği özelliğine kavuşmuştur.

ÖNCEKİ BAŞKANLAR

Aytaç Durak: 28 Eylül 2005-28 Mayıs 2009

Kadir Topbaş: 28 Mayıs 2009-22 Eylül 2017

Tahir Akyürek: 22 Eylül 2017-26 Nisan 2018

Fatma Şahin: 26 Nisan 2018-31 Mayıs 2023

Yücel Yılmaz: 31 Mayıs 2023-1 Haziran 2024

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Vergide adalet eyleminin 14. haftası: Çalışandan değil, sermayeden vergi

SONRAKİ HABER

Yargıtay, 5 aylık hamile Sezen Ünlü’yü öldüren sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa