05 Haziran 2024 14:41

Online yayın platformları RTÜK’e ödeme yapacak

Online yayın platformlar yeni yayımlanan düzenleme kapsamında, yıllık satışlarının yüzde 1,5’ini RTÜK’e ödemekle yükümlü olacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Online yayın platformları için yeni bir düzenleme yayımlandı. Platformlar, yıllık satışlarının yüzde 1,5’ini RTÜK’e ödemekle yükümlü olacak. RTÜK düzenlemesinin platformlarda nasıl bir değişiklik yaratacağını ve kullanıcıların buna nasıl tepki vereceği ise merak konusu. Sektör temsilcileri, bu adımın “düzen ve denetimi” sıklaştıracağını belirtirken, maliyetlerin de artmasının mümkün olduğunu söylüyor. Bu durumda da kullanıcılar için abonelik ücretlerinde artış yaşanabileceği aktarılıyor.

NETFLIX, DISNEY+, AMAZON…

İnternet üzerinden hizmet sunan online medya platformlarıyla ilgili yeni bir karar alındı. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik değişikliği ile bu platformların yıllık satışlarının bir kısmını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) ödemesi gerekecek. Karar, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığıyla Resmî Gazete üzerinden yayımlandı.

Yeni karara göre; Netflix, BluTV, Amazon Prime Video gibi popüler platformlar, yıllık net satışlarının yüzde 1,5’ini RTÜK’e ödemek zorunda olacaklar. Bu ödemeler, izleyen yılın temmuz ayında gerçekleştirilecek.

KABLOLU VE UYDUDA DEĞİŞİKLİK

Buna ek olarak kablolu ve uydu yayın yönetmeliğinde de değişikliklere gidildi. Bu da, koşullu erişim yoluyla yayın hizmeti sağlayan medya hizmet sağlayıcılarının da net satışlarının yüzde 1,5’ini RTÜK’e ödemesi gerekeceği anlamına geliyor. Yani sadece internet platformları değil, kablolu TV ve uydu yayını yapan medyada ödeme yapmak durumunda kalacak.

Düzenlemede platformların ödeme yapmaması durumunda karşılaşacakları yaptırımlar da belirlendi. Ödemelerini zamanında yapmayan platformlar, para cezalarıyla karşı karşıya kalacak ve gerektiğinde hizmetlerinin durdurulması söz konusu olabilecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Van ve Konya’dan kayyum tepkisi: Belediyeler bizimdir

SONRAKİ HABER

İki kız kardeş, 4 saat arayla ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa