AGD okullarda at koşturuyor: Eskişehir’de de ‘Siyer-i Nebi’ yarışması
ÇEDES projesiyle beraber okullarda tarikatların etkinliği artarken her gün yeni bir skandal ekleniyor. Eskişehir’de AGD ilkokul öğrencilerine ‘Siyer-i Nebi’ etkinliği düzenledi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Eskişehir’de 29 Mayıs’ta İstiklal İlkokulunda “Siyer-i Nebi” yarışması düzenledi. Yarışma kapsamında 88 öğrenciye toplamda 13 bin TL ödül dağıtıldı. İstiklal İlkokulu Müdürlüğü imzasıyla okul duvarlarına asılan afişe göre İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program; Kur'an-ı Kerim tilaveti, ana sınıfından başlayarak 4. sınıfa kadar öğrencilerin gösterileri, ney dinletisi, Muhammed Peygamberin özlü sözleri, ödül töreni ve ikramla devam etti. Programda yer aldığı şekliyle, bu program ilkokul öğrencilerinin yanı sıra anaokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde düzenlendi.
Kaynak: Evrensel
"OKULLAR TARİKAT DEĞİL BİLİM YUVASIDIR"
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada düzenlenen yarışmaya tepki gösterdi. MEB'in, ÇEDES ve benzeri projeler ve protokollerle eğitimde Diyanet İşleri Başkanlığına, dini vakıf ve cemaatlere alan açtığını vurgulayan Durdu, “Doğrudan iktidar desteği ile tıpkı bir örümcek ağı gibi bütün eğitim sistemi kuşatılmış durumda. Okullarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ifadesiyle ‘sivil toplum kuruluşu’ adı altında faaliyet yürüten dini dernek ve vakıflar okullarda dini içerikli yarışmalar yapmakta, vakıf görevlileri ‘dini değerler eğitimi’ dersleri vermektedir” ifadelerini kullandı. Dini konulara ve dini içerikli derslere ağırlık verilen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” isimli müfredat çalışmasına da değinen Durdu, “Okullar bilim yuvalarıdır ve herhangi bir dini dernek ve cemaatin bu tür etkinliklerine yer verilmemelidir. Eğitim Sen olarak sürecin yakından takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
AGD OKULLARDAN ÇIKMIYOR
Daha önce de İstanbul’da Mevlana Anadolu Lisesi Lisesi mescidinde AGD’nin her perşembe günü dini sohbetler düzenlediği ortaya çıkmıştı. Derneğin sosyal medya hesabında bu toplanmaların görüntüleri “Her perşembe mescidimizde yaptığımız ikramlı sohbetlerimize tüm Mevlana Anadolu Lisesi öğrencileri davetlidir” notuyla paylaşılmıştı. Yine derneğe ilişkin küçük yaşta çocuklarla yapılan etkinliklerde duvarda “Hayat, iman ve cihat” pankartının asılı olduğu görüntüler ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda 8-9 yaşındaki çocukların ellerine “Hayat, iman ve cihattır”, “Müslüman Noel kutlamaz”, “Unutma Noel baba kendi çocuklarına gökten oyuncak, Müslüman çocuklarına gökten bomba yağdırır”, “Zil çalınca okula koşan çocuklara, ezan okununca camiye koşmayı nasip eyle ya Rabb”, “Allah ile olduktan sonra ölüm de ömür de hoştur” yazılı dövizler verildiği fotoğraflar da tepki çekmişti. Yine Esenler’de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazıyla AGD’nin liselerde ‘adabı muaşeret değerler eğitimi’ konferansları düzenleyeceği ortaya çıkmıştı.
AGD BAKANIN FAVORİ "STK’LERİNDEN"
Milli eğitim bakanı müsteşarlığı yaptığı sürede de tarikatlara yakınlığıyla bilinen, Cihannüma Vakfının kurucu üyelerinden, AGD’nin ‘kardeş kurumlarından’ Milli Gençlik Vakfının Ankara ‘reisi’ olduğu iddia edilen Bakan Yusuf Tekin, okullarda tarikatlara alan açmakta ısrarlı. Tekin, bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında “2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bunların içinde sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ve ben bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Protokol yaptığımız bu sivil toplum örgütleri sizin çocukları dağa çıkarmanıza engel olduğu için çatlıyorsunuz. Ben o STK’larla protokol imzalamaya devam edeceğim” demişti.
AGD Başkanı Salih Turhan 2023’te verdiği bir röportajda Bakanlıkla yaklaşık 10 yıldır protokol yaptıklarını ifade etmiş, protokol yapmaya devam edeceklerini söylemişti. Yusuf Tekin’in Bakanlıkta müsteşar olarak göreve başladığı yılın da (2013) bu tarihlere denk gelmesi dikkat çekiyor. Turhan’ın açıkladığı gibi AGD’nin merkezi ve yerellerde olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile pek çok ortak protokolü var. Örneğin Eskişehir’de yapılan bu yarışmanın aynısının 2018’de Karaman’da yapılması için Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Anadolu Gençlik Derneği Karaman Şubesi arasında protokol imzalanmıştı. İstanbul’da da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile velilere ‘aile semineri’ verilmesi için protokol imzalamıştı.
OKULLARDA TARİKAT ETKİNLİKLERİ ARTIYOR
İmzalanan ÇEDES protokolünün de etkisiyle tarikat ve cemaatlerin okullar içerisindeki etkinliği günden güne artıyor. Bu eğitim öğretim döneminde de bunun pek çok örneği var. Geçtiğimiz hafta yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesinde Ankara’nın Mamak ilçesinde İlçe Müftülüğünün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği yazıyla ÇEDES yıl sonu kültür şenlikleri kapsamında düzenlenecek etkinlikler kapsamında LGS'ye girecek öğrenciler için Mamak Merkez Camii'nde “Ailecek huzurda kıyamdayız, gençler için duadayız” etkinliğine çağrıldı.
Yine bu eğitim öğretim döneminde İstanbul’un Kağıthane ilçesinde içinde Ensar Vakfı, AGD gibi kurumların olduğu tarikat ve cemaatler tarafından öğrencilere bisiklet hediyeli ‘Kağıthane’de gençlik uyanıyor, her pazar sabah namazında ailecek duada buluşuyor’ etkinliğinin afişleri okul yönetimleri tarafından okullara asılmıştı. Adıyaman’da Girne Ortaokulunda ve Tekirdağ’da Gercüş Şehit Kadri Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesinde çocuklara ÇEDES projesi kapsamında cami temizletilmişti. İzmir Menemen’de de ÇEDES projesi kapsamında çocuklar Nakşibendi Şeyhi Esad Erbili’nin mezarına götürülmüştü.
Evrensel'i Takip Et