05 Haziran 2024 01:25

Hindistan’da üçüncü Modi dönemi

Hindistan'da seçimleri Ulusal Demokratik İttifak (NDA) kazandı. Modi 3 kez Hindistan başbakanı olurken, partisi oy kaybetti.

Narendra Modi | Fotoğraf: Presidencia de la República Mexicana/Flickr

Paylaş

Hindistan'da yaklaşık 6 hafta süren 7 aşamalı genel seçimleri, Başbakan Narendra Modi'nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifak (NDA) kazandı. Modi, üçüncü kez Hindistan’ın başbaşkanı olurken, analistler ve anketler Modi'nin sağ milliyetçi partisinin seçimleri kazanacağını öngörmüştü ancak seçim sonuçları Modi’nin partisinin parlamentodaki sandalye sayısının azaldığını gösteriyor.

Hindistan seçimlerinde İktidar partisinin muhalifleri önceki döneme göre daha fazla sandalye kazanmayı başardı. Seçim Komisyonu rakamlarına göre, on yıl içinde ilk kez Modi'nin partisi BJP, tek başına mutlak çoğunluğu elde edemedi. Modi bu dönem kabinesini oluşturmak için müttefiklerine güvenmek zorunda kalabilir.

ANAYASA TARTIŞMALARI

Geçtiğimiz iki dönem iktidarda bulunan, dinci ve Hindu milliyetçisi BJP’nin 73 yaşındaki lideri ve Başbakan Modi sağ- milliyetçi söylemleriyle biliniyor. Modi Hindistan’ın “laik” anayasasında değişiklik yapılması ve bazı gerici projelerin hayata geçirilmesi için harekete geçeceğini açıklamıştı. Müslümanlar, Sihler ve diğer azınlıklar için geçerli olan evlilik ve boşanma yasalarını standart hale getirecek yeni bir medeni kanun düzenlemesi yapmak istiyor. Söz konusu topluluklar ise kendilerini hedef alan bu girişime karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da işçiler İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliamı protesto etti

SONRAKİ HABER

Öğretmenlerden Bakana karne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa