DEÜ İşletme Fakültesi öğrencileri mağdur
Türkiye'de bir devlet üniversitesini kazanıp ücretsiz, nitelikli ve bilimsel eğitim hayalleriyle DEÜ’de eğitim gören öğrencilerin bu talepleri bir hayal olarak kalıyor.
Fotoğraf: Google Street View
DEÜ İşletme fakültesi öğrencisi
İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme fakültesi öğrencilerinin zorunlu bir ders olarak aldığı FBA 1203 kodlu Fundamental Information Technologies dersi, Kovid-19 pandemisi ve 6 Şubat depremlerinin ardından online ders olarak işlenmeye devam etti. Bu süreçte vize ve final sınavlarına da online olarak giren öğrenciler, o dönemde internet mecralarında oldukça yaygın bir şekilde bahsi geçen CHATGPT vb. gibi yapay zeka sistemlerine imkanlar dahilinde ulaşarak oradan aldıkları yardımla sınavlarını yüksek notlarla vererek derslerini geçtiler. Kötü ekonomik koşulların zorladığı, deprem bölgesinden kendi imkanlarıyla derslere katılmaya çalışan öğrenciler ise ellerinde olmayan imkansızlıklar nedeniyle dersten geçemediler.
ÜCRETSİZ NİTELİKLİ BİLİMSEL EĞİTİM
2023-2024 bahar yarıyılı eğitim öğretim döneminde ise 500'e yakın öğrenci yine zorunlu olarak bu dersi alıyor. Eğitim-öğretimin yüz yüze devam etmesi kararı alan üniversitede bu ders yine online şekilde işlenmeye devam ediyor. Online derse katılma imkanına sahip olmayan öğrenciler dersten mahrum kalıyor. Dersin notlandırılma sistemi yüze 35 vize puanı, yüzde 40 final puanı ve yüzde 25 Pearson Yayıncılık üzerinden öğrencilerden satın alınması talep edilen kitaptan çıkan bir kodla yapılması beklenen ödevler üzerinden sağlanıyor. KYK burs ve kredilerinin dörtte birinden fazlasına mâl olan bu kitabı satın alamayan öğrenciler ödevlerini yapmadığı gerekçesiyle puanlandırma sistemindeki ödevler kısmınlar sıfır puan alıyor ve dersi geçmesi bir hayli zorlaşıyor. Türkiye'de bir devlet üniversitesini kazanıp ücretsiz, nitelikli ve bilimsel eğitim hayalleriyle Dokuz Eylül Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilerin bu talepleri bir hayal olarak kalıyor.
DEVLET ÜNİVERSİTESİNDE PARA KARŞILIĞINDA DERSTEN GEÇİLMESİ BEKLENİYOR
Sınıf ortalamasının 40 olduğu ve geçme notunun 60 olduğu böylesi bir durumda öğrencilerin ortak talebi öğretmenin de inisiyatifinde olan çan sisteminin ortaya konmasıdır. Bu talep dile getirildiğinde dersi veren öğretim görevlisinin sunduğu argüman 500 öğrenciden 3'ünün AA harf notuyla dersi geçtiğidir. Ortak talep dikkate alınmadığı için yüzlerce öğrenci dersten geçemiyor ve onlarcası dersi veremediği için mezun olamıyor. Bu durumun öğrenci yararını gözettiği bir kısmı yoktur. Devlet üniversitesinde para karşılığında öğrencilerin dersi geçmesi bekleniyor.