06 Haziran 2024 11:49

Rojava seçimleri ertelendi

Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Rojava bölgesinde 11 Haziran’da yapılması planlanan belediye seçimleri ertelendi.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) demokratik özerk yönetimi kendi kontrolündeki kantonlarda 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ertelendi.

Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Rojava bölgesinde 11 Haziran’da yapılması planlanan belediye seçimleri Ağustos ayına ertelendi. Rudaw'da yer alan habere göre, Rojava Özerk Yönetimi, bugün yaptığı yazılı açıklamayla seçimlerin, "siyasi parti ve ittifakların talebi ve tamamen demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla" ertelendiğini duyurdu. Seçimlerin bu yılın Ağustos ayında yapılacağı açıklandı ancak kesin bir tarih belirtilmedi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Ankara’da haftalık bilgilendirme toplantısı yaptı. Aktürk’ün açıklamalarının ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ertelenen yerel seçimlere dair soru üzerine, "Konuyla ilgili sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Bakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz" diye yanıt verdi.

Seçimlerin Rojava özerk yönetiminin siyasal meşruiyetinin bir kanıtı olarak işlev görecek olmasından rahatsızlık duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler hakkında “Teröristan kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Oldubittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten çekinmeyiz" demiş, yeni operasyon tehdidinde bulunmuştu. Konu Milli Güvenlik Kurulunun 28 Mayıs’taki toplantısının da gündemindeydi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller de “Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını" söylemişti. 

TAŞTEKİN: BİR MANEVRA ALANI AÇIYORDU

Seçimin ertelenmesini Evrensel'e değerlendiren Gazeteci Fehim Taştekin, "Bu bir yerel seçim. Günlük ihtiyaçlar ve zorunluluklar üzerinden yapılan bir seçim. Bir bağımsızlık referandumu, statü referandumu değil. Daha önce de yapılan bir seçim daha geniş bir coğrafyada yapılacak" dedi. Araplarla sorunların daha da büyüyeceğine ve Kürtlerin "Amerika karar veriyor" gibi bir algı ile karşı karşıya kalacaklarını belirten Taştekin "Bu yönetim açısından iyi değil, sonuçları olacaktır. Seçim yapılması her şeyi çözmüyordu ama bir manevra alanı açıyordu" değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

3 milyondan fazla adayın katıldığı 2024-YKS 8-9 Haziran’da yapılacak

SONRAKİ HABER

Kastamonu'da ambulansta görevli sağlık emekçilerine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa