07 Haziran 2024 04:39

Öğrenciler YKS'ye eşitsiz koşullarda hazırlandı: Pahalı kitaplar, kalabalık sınıflar...

Bu hafta sonu yapılacak YKS’de milyonlarca aday ter dökecek. Aylardır eşitsiz koşullarda iyi bir üniversite hayaliyle sınava hazırlanan gençlerin en yoğun yaşadığı duygu ise kaygı.

LGS'ye giren öğrenciler | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Temel yeterlilik testi, alan yeterlilik testi ve yabancı dil testi olmak üzere üç oturumda tamamlanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) bu yıl 3 milyondan fazla aday yarışacak. 2024-YKS 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS 245 merkezde uygulanacak. Milyonlarca öğrenci geleceklerini belirleyecekleri bu sınavda ter dökecek ancak hazırlık süreçleri eşitsizliklerle doluydu. Farklı il ve okullarda eğitim gören adaylar gazetemize sınava hazırlık süreçlerini ve kaygılarını anlattı.

‘43 KİŞİLİK SINIFTA DERS GÖRDÜK’

Bir Anadolu lisesinde eğitim alan Öğrenci Tan, fiyatların pahalı olması nedeniyle dershaneye zamanında yazılamadığını anlattı. Dershaneye 25 bin lira ödediğini anlatan Tan, “Aynı kurumun iki farklı şubesinde şartlar da farklı. Deneme sayısı veya sunulan kaynaklar da aynı kurumun şubelerinde değişiyor” dedi.

Sınava hazırlık sürecini de anlatan Tan “Okulda ders çalışırken verim almak imkansız. Önceden 12. sınıf öğrencileri ya açık öğretime geçerdi ya da okulda devamsızlık sorun edilmezdi. Şimdi okula gitmek zorundayız ama ders işlemiyoruz. Okulda kütüphane yok, sınıfta ders çalışmak zorundayız. Sınıflar ise çok kalabalık. 43 kişi bizim sınıf. Bu kadar kişinin aynı anda odaklanması imkansız” diye konuştu.

‘KAYNAKLAR YETERSİZ VE PAHALI’

Üniversite sınavına hazırlık sürecinde ek kaynakların zorunluluk olduğunu söyleyen Tan, “Dershaneye gittiğim için ek kaynak veriyorlar ancak bir noktada onlar da yetmiyor. Ek kaynaklar da pahalı. Pratik olsun diye föy almaya çalışıyoruz. Ancak tek konuluk föy 150 TL’ye denk geliyor ve bu da haliyle zorluyor” dedi.

Özel okullarda okuyan öğrencilerle aynı sınava gireceklerini söyleyen Tan “Özel okulda okuyan arkadaşlarım var. Onların okulları farklı kaynaklar sunuyor. Kütüphaneleri de var. Üstelik daha az öğrenci oluyor sınıflarında. O nedenle şanslılar” ifadelerini kullandı.

‘MEZUNA KALIP İŞE GİRMEYİ PLANLIYORUM’

Gelecek hayallerini de anlatan Tan “İstanbul Üniversitesinde sosyoloji okumak istiyorum. Ancak bu sene kazanabileceğimi sanmıyorum. O nedenle gelecek sene hem işe girmeyi hem de sınava hazırlanmayı düşünüyorum. Bölümü kazandıktan sonra da akademide kalmayı planlıyorum. Ancak günümüzde torpil olmadan çok zor. Öğretmenliğe yönelsem atanma sorunu var” diye yakındı.

Ailesinin emekli olduğunu, Rize’de çay ektiklerini söyleyen Tan, “Masraflardan dolayı yük olmak istemiyorum. Onlara yansıtmamaya çalışıyorum ama herhangi bir sosyal faaliyete katılamıyorum. Arkadaşlarımla bir çay içmekte bile zorlanıyorum bazen” dedi.

‘OKUL YETERSİZ, DERSANE MECBURİ’

Anadolu lisesi dil bölümünde okuyan Son Sınıf Öğrencisi Şevval ise dershaneye 34 bin lira ödediğini söylüyor. Bu ücreti çoğu kişinin karşılayamadığını söyleyen Şevval, okulun yetersiz kalması nedeniyle dershaneye gitmek zorunda kaldığını vurguladı. Devlet okullarında dil sınıflarına ilgi gösterilmediğini düşünen Şevval, “Sayısal sınıfı kadar ciddiye almadıklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ek kitaplara ilişkin de bilgi veren Şevval “Dershane ek kitap veriyor. Ama devlet İngilizce kitabı vermiyor. Biz o konuları başka yayınların ek kitaplarından karşılamak zorundayız. Bu yıl okuldan ek kaynak istediler. Yaklaşık 1400 lira verdik. Fiyatlar çok pahalı” dedi.

‘OKULDA SAĞLIKLI YEMEK YOK, OLSA DA PAHALI OLUR’

Okulundaki eğitimden yakınan Şevval, “Özel okullarda eğitim kalitesi, kişi sayısı, okulun hijyen durumu gibi unsurlar daha iyi. Benim okulumda karşılaştığımız ortam verimliliğimizi düşürüyor. Benim sınıfım 28 kişi ancak bu sayı dil sınıfında olmamadan kaynaklanıyor. Diğer sınıflar daha kalabalık. Beslenme konusunda da okulda sıkıntı çekiyoruz. Okul kantini pahalı ve yiyecekler sağlıksız. Bugün okulda yemek yedim ve gün boyu midem bulandı. Bazen evden yemek getiren arkadaşlarım oluyor. Okulda sağlıklı bir yemek sunulsa da bu sefer de yemeğin fiyatı pahalı olur” dedi.

Üniversite hayallerini sorduğumuzda Şevval de mezuna kalmayı düşündüğünü söylüyor. “İngilizcem iyi olsa da TYT denemelerinde istediğim puanı henüz tutturamıyorum. O nedenle mezuna kalmak mantıklı geliyor” ifadelerini kullandı.

‘BOŞ HAYALLER KURMUYORUM ARTIK’

Kastamonu’da meslek lisesi bilişim bölümünde okuyan Derya ise matematik, edebiyat gibi temel dersleri bile yeterince almadıklarını vurgulayarak “Bölüm seçmeden önce ders işliyorduk ama yeterli olmuyor üniversite sınavı için. Bölüm seçtikten sonra da meslek eğitimi aldık. Ancak bu mesleği profesyonel olarak sürdürmem için üniversite kazanmam lazım. Meslek liselerinde üniversite sınavına yönelik hazırlık çok az. Çoğu hocamız zaten kazanamayacağız gibi bakıyor” dedi.

Ücretlerin yüksek olmasından kaynaklı dershaneye gidemediğini anlatan Derya, “Babam memur, dershane ücretini karşılaması imkansız. Okul kurslarına gidiyorum. Kitaplar da çok pahalı. Benim konu anlatımına ihtiyacım var. Konu anlatımlı test kitapları en az 200 liradan başlıyor. Her ders için bir ek kaynak almak çok pahalı oluyor” ifadelerini kullandı.

Gelecek planlarını da anlatan Derya “Bu yıl üniversiteyi kazanamayacağım belli. Boş hayaller kurmuyorum artık. Mezuna kalıp daha kapsamlı çalışacağım” dedi.

3 MİLYONDAN FAZLA ADAY KATILACAK

Yarın YKS’nin ilk oturumu, temel yeterlilik testi (TYT) gerçekleşecek. YKS’ye bu yıl 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Adayların 974 bin 521’i Anadolu lisesi, 717 bin 732’si meslek lisesi, 570 bin 415’i açık öğretim lisesi, 232 bin 967’si imam hatip lisesi, 96 bin 524'ü fen lisesi, 10 bin 795'i sosyal bilimler lisesi, 10 bin 647'si spor ve güzel sanatlar liselerinden yeni mezun olanlar. Kalan adaylar bu yıl sınava tekrar girecek olanlar.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin yeni hedefi sokak köpekleri

SONRAKİ HABER

Karabağlar Nâzım Hikmet'i onun dizeleriyle andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa