07 Haziran 2024 04:43

Boğaziçi Üniversitesinde yine barınma krizi

Boğaziçi Üniversitesinin yurt başvuru sonuçları yine hüsran yarattı. Yüzlerce öğrenci açıkta kaldı. Öğrenciler kayyum yönetimine tepkili: “Biz nerede barınacağız? Sorun bir an önce çözülmeli.”

Fotoğraf: Twitter/@boun_otk

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Boğaziçi Üniversitesinde 5 Haziran’da 2024-2025 eğitim dönemi için yapılan yurt başvurularının sonuçları açıklandı. Bu sene de yüzlerce öğrenci açıkta kaldı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi öğrenciler yine barınma sorunuyla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl Kuzey Kampüs’te bulunan 1. ve 2. kuzey yurtlarını yıkan, Uçaksavar Kampüsündeki Superdorm Yurdunu ‘güçlendirme’ sebebiyle kapatan kayyum yönetimi, öğrencilerin barınma sorununu yurtlardaki odalara üç katlı ranza koyarak ‘çözmüştü’. Yıkılan yurtların yerine yapılan yurtların ise önümüzdeki döneme yetişmeyeceği belirtiliyor. Yurt başvurusu olumsuz sonuçlanan öğrenciler, nerede barınacaklarını bilmediklerini belirterek bir an önce kendilerine  barınma imkanı sağlanmasını talep ediyor.

"BİRÇOK ARKADAŞIMA YURT ÇIKMADI"

Kendisine yurt çıkmayan öğrencilerden biri de Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Birinci Sınıf Öğrencisi Elif. Boğaziçi Üniversitesi yurtlarına üçüncü defa başvurduğunu dile getiren Elif, “Pek çok arkadaşıma da yurt çıkmadı. Yeniden bir yurt krizi ile karşı karşıyayız” dedi. Bir buçuk yıldır Boğaziçi Üniversitesinin kendi yurtlarında kalan Elif, üniversiteyi kazandığı ilk sene de kendisine yurt çıkmadığını belirterek “O dönemde de bir yurt krizi yaşanmıştı. Bir dönem boyunca Darülaceze KYK Yurdunda kalmak zorunda kaldım. Bir dönem boyunca okula iki saate yakın yol çekerek gidip geldim” diye konuştu.  

"12 KİŞİ BİR ODAYA İSTİFLENİYOR!"

Boğaziçi Üniversitesinde okuduğu 2 senede hiçbir yurt başvurusunda ilk seferde kendisine yurt çıkmadığını ifade eden Elif, “Her sene yedeklere kalıp son ana kadar belli olmayan barınma süreçlerinden geçtim. Her yıl bir yurt daha kapatılırken yerine yeni yurt inşa edilmemesiyle yurt kapasitesi giderek düşüyor” dedi. Üniversite yurdunda yaşamanın da en az o yurda yerleşmek kadar zor olduğuna vurgu yapan Elif, “Geçen yıl yaşanan yurt ve barınma sorununa çözüm üretmeyen kayyum rektör, odalara üç katlı ranza yerleştirerek krizi ‘çözdü’. Bir sene boyunca üçlü ranzalara, küçücük odalara 12-15 öğrenci istiflendi. Ben de 12 kişilik dairede kalan öğrencilerden biriyim. Yurtların niteliği asla yeterli değil. Odalar çok küçük olduğu için sığmıyoruz. Tuvalet ve duş sayımız yetersiz kalıyor” hatırlatmasını yaptı

"EV VE ÖZEL YURT İMKANSIZ"

Kendisine yurt çıkmadığı durumda nasıl bir çözüm bulacağını sorduğumuz Elif, “Kalacak yerim yok” diye yanıt veriyor. Fahiş kiralar sebebiyle eve çıkmasının imkansız olduğunu, özel yurt fiyatlarının da yüksek olduğunu dile getiren Elif, “Yurda yerleşemezsem nerede kalacağımı bilmiyorum” ifadelerini kullanarak yaşadıkları mağduriyetin bir an önce giderilmesini istedi.

"GEÇEN YIL DA AYNI SORUN YAŞANDI"

Geçen yıl 2. dönem 6 Şubat depremlerinin ardından KYK yurtları kapandığı ve ailesi depremzede olduğundan Elif okul yurtlarına geçebilmiş. Elif bu süreci, “İlk önce okula çok uzak olan ve ulaşımın çok uzun sürdüğü Kilyos (Sarıtepe Kampüsü) yurtlarında kalmak zorunda kaldım. Depremin üzerimde bıraktığı ruhsal hasardan sonra arkadaşlarıma ve şehir merkezine uzak bir yurtta kalmak benim için çok zor bir deneyimdi. Sonradan hem benim hem ailemin yurtlar müdürlüğüne yaptığı baskılar sonucu merkezde olan bir yurda alındım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hüseyin Cebe’nin ismi Darıca'da parka verilecek

SONRAKİ HABER

Şenyaşar'ın Ankara'daki nöbeti 124'üncü gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa