06 Haziran 2024 16:58

Foça'da “ÇED gerekli değildir” kararı duruşması görüldü: Taş ocağı kapatılsın

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2016 yılındaki “kapsam dışı kararı” ile ilgili görülen duruşma öncesi Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu "Taş ocağı kapatılsın" çağrısında bulundu

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler Köyü’nde faaliyet gösteren iki taş ocağından biri olan Çetin Damba’ya ait taş ocağı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2016 yılındaki “kapsam dışı kararı” bugün 4. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu adına yapılan basın açıklamasını Platform Sözcüsü Ramis Sağlam okudu. Basın açıklamasında taş ocağının yarattığı tahribatları gösteren fotoğraflar taşınırken, “Taş Ocağı İstemiyoruz” sloganları atıldı. Foça Belediyesi’nin yargıya taşıdığı davada mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonucunda Kocamehmetler Köyü’nde yaşananları raporlaştırdığını belirten Sağlam, bölgede faaliyet yürüten taş ocağının zeytinlerin çoğalmasına ve bölgedeki tarımsal faaliyete zarar verdiğine dikkat çekildiğini söyledi.

“KENTSEL SİT ALANI İÇİNDE EŞİK DEĞERİ AŞILMIŞ”

Kocamehmetler Köyü’nün kentsel sit alanı içinde olduğunu söyleyen Sağlam, “Taş ocakları, sahası içinde “Orman” ve "mera” alanları bulunuyor. Taş ocakları köyün mera alanlarına girmesi ve  2872 sayılı Çevre Kanunu aykırı üretim faaliyeti nedeniyle bu lokasyon tahrip edilerek telafisi güç zarara neden oluyor. İzin belgesi 25,02 ha’lık alan için düzenlenmiş olup ÇED Sürecinin Ek-1’de verilmiş olan 25 hektar ve üzeri çalışma alanın eşik değerini aşmıştır. ÇED Raporu hazırlama yükümlülüğü bulunduğu aşikârdır.” dedi.

“TOZUMAYA NEDEN OLUYOR”

Sürdürülen vahşi maden faaliyetinin zeytincilik faaliyetini olumsuz olarak etkilediğini dile getiren Sağlam, “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mâni olacağı biliniyor. Kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı kanunla belirlenmiştir. Söz konusu taş ocağının “Çevresel Etki Değerlendirmesi” koşullarını sağlamadığı, bilirkişi tarafından da tespit edildi.” diye konuştu.

“TAŞ OCAĞI KAPATILSIN”

“Yaşadığınız evin 20 metre yakınında taş ocağı olur mu?​” diye soran Sağlam, Kocamehmetler Köylüleri, iş makineleri ana kayadan koparma işlemi sırasında devamlı maruz kaldıklarını söyledi. Kocamehmetler Köyü’ndeki taş ocağı faaliyetinin zaman geçirmeden son bulması istediklerinin altını çizen Sağlam, “Mahkeme Bilirkişi Raporu çok önemli noktalara dikkat çekerek iddialarımızı doğrulamıştır.  Kocamehmetler Köyü’ndeki taş ocağı faaliyeti köyde yaşayanların can güvenliğini tehdit eder duruma geldi. Köyün içine kadar giren iş makineleri yaşam alanlarında tahribata neden oluyor. Köy yolunun kenarına kadar inen taş ocağı hem madencilik hem de zeytincilik kanunu yok sayıyor. Mahkemeden biran önce çevreye ve insana zarar veren bu taş ocağını kapatmasını bekliyoruz.” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası rezervlerindeki artış beş haftadır sürüyor

SONRAKİ HABER

Türasaş işçileri: Bize tasarruf diyenler milyonları peşkeş çekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa