07 Haziran 2024 06:11

İlkelerinden şaşmadan, mücadelenin parçası

İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin sesi Evrensel 29. yaşına girerken yazarları gazetemizi anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

7 Haziran 1995’te “İşte Türkiye gerçeği” manşetiyle ve “Emek Evrenseldir” sloganıyla yola çıkan Evrensel bugün tam 29 yaşında. Geçen 29 yılda toplatmalar ve kapatmalarla yüz yüze kalan, muhabirleri katledilen, editörleri hakkında hapis cezası kararları verilen gazetemiz Evrensel, 29. yaşını kutluyor. Bir yandan iktidarın sopası haline gelen Basın İlan Kurumunun (BİK) ilan ve reklam kesme cezası, bir yandan iktidar eliyle verilen yargı kararları arasında halka gerçekleri ulaştırmaktan vazgeçmeyen Evrensel yeni yaşında da işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, halkların sesi olmaya devam edecek.

Evrensel ailesinden olan gazetemiz yazarları da Evrensel’i anlattı.

Şebnem Korur Fincancı: Emeğin, demokrasinin, barışın, adaletin ve en çok da hakikatin peşinde Evrensel. Mücadelesini sürdürürken, ağır bedeller ödedi, ama ilkelerinden şaşmadan yoluna devam etti. Bundan sonra da mücadelenin bir parçası olacağını, bize hakikati ulaştırmaktan hiçbir zaman kaçınmayacağını bilmek, 29 yılın ardından geleceğe güven duymak demek.

Arif Koşar: Egemen ideolojinin emeği değersiz, önemsiz, işlevsiz kılmaya ve göstermeye çalıştığı bir çağdayız. Ancak her çağın bir sonu vardır. Olmalı. Emeğin gerçeği ve hakkını kazanma mücadelesinde Evrensel'in katkısı ve kıymeti tartışılmaz.

MÜCADELE GÜCÜ BULABİLMEK İÇİN…

Ceren Sözeri: Sekiz yıldan fazladır Evrensel ailesinin bir parçasıyım. Desteğini, dostluğunu hep hissediyorum. Yalnızca muhabirinden, yazarından değil okurundan da çok şey öğreniyorum. Güncel olayların arkasındaki politik nedenleri anlamak, mücadele gücü bulabilmek için olmazsa olmaz bir gazete Evrensel. Yalnızca arşivine bakmak bile bunu kanıtlamaya yeter. Doğum günü kutlu olsun nice yıllar boyu hep bizimle olsun.

Turgay Olcayto: Evrensel gazetesi 1995 yılından bu yana işçilerin, sendikaların, dar gelirlilerin sorunlarına eğilen önemli bir yer aldı medyamızda. Ben Fatih Polat’ın genel yayın müdürlüğü sırasında 2006’da Evrensel’de yazmaya başladım. O günden beri de Evrensel’de büyük bir keyifle, genelde ülkenin sorunlarına özelde de işçinin, emekçinin sorunlarına eğilen yazılar yazmaya çalışıyorum. Her gün biraz daha kirlenen medyada; bağımsız, bağlantısız gazeteciliğin yaşaması için uğraş veriyorum. Evrensel’in yıl dönümünü içtenlikle kutluyorum. Her gün biraz daha gelişen okurlarına bağlı Evrensel’i, bütün baskılara rağmen yaşatacağız. Halkın haber alma hakkını kimseye kaptırmayacağız. Evrensel’de çalışanları ayrı ayrı kutluyorum, emeklerine sağlık diyorum.

BİLGİYİ ESAS ALAN GAZETECİLİK

Adnan Gümüş: Dünyada da Türkiye’de de insanlığın en önemli kazanımı, gözün ve görüşün açıklığıdır. Bu da bilginin dolaşımı ve yayılımı ile mümkündür. Bilginin iletimi temel bir roldür. Yeni kuşakların geliştirilmesi, uygarlığın sürekliliği bilginin paylaşımıyla oluşur. Sadece uygarlığın değil, toplum oluşun da temel parçadır bilgi. Bilgiyle hafıza ve toplumsal kimlik oluşur. Daha önemli amaçların, hedeflerin, ideallerin paylaşması da basınla, iletişimle olur. Bunun için de bağımsız gazetecilik son derece önemlidir. Bağımsız ve bilgiyi esas alan gazetecilik açısından da birkaç basın kuruluşuyla beraber Evrensel’in çok temel bir yeri ve rolü bulunur.

Devrim Avcı: 1995 yılından beri işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve tüm halkların sesi olan Evrensel bugün yoluna alnı ak, başı dik bir şekilde devam ediyor. Tüm baskılara, zorbalıklara, ekonomik ambargolara rağmen ayakta duran ve halkın haber alma hakkını savunan gazetem 29. yılında da halkın sesi olmaya devam ediyor. Bir parçası olmaktan onur duyduğum gazetem Evrensel iyi ki var. 

ÖNCEKİ HABER

Emekçilerin gazetesi 29 yaşında

SONRAKİ HABER

Direnişteki işçiler Evrensel'i anlattı: "Diğer gazeteler sermayeden, Evrensel işçilerden yana"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa