06 Haziran 2024 22:37
Son Güncellenme Tarihi: 07 Haziran 2024 00:45

Kayyuma karşı eylemler sürüyor: Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz

Hakkari’ye atanan kayyuma karşı eylemler sürüyor. Eylemlerde, “Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz” denildi.  

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alındıktan sonra tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına karşı eylemler devam ediyor. Birçok kentte demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve meslek odalarının katılımıyla nöbet eylemleri başladı.

RİZE

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak yerine kayyum atanması, Rize'nin Fındıklı ilçesinde de protesto edildi. Basın açıklamasına CHP, EMEP, Halkevleri, SOL Parti üyeleri, ESP, İHD Rize temsilciliği, KESK'e bağlı sendikalar ve vatandaşlar katıldı.

Açıklamayı okuyan EMEP İl Başkanı Hasan Zorlucan, “Bu durum bir hukuk garabetidir ve asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesi ile seçilmiş bir belediye başkanı ve yönetimi ancak halkın iradesi ile geri alınabilir. Bunun dışında yapılan her türlü girişim hukuki olmadığı gibi meşru da değildir. Seçilmiş Belediye Eş Başkanı derhal serbest bırakılmalı ve görevine iade edilmelidir. Kayyımlar gidecek, biz kalacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)


HAKKARİ

Halkın iradesine yönelik gasbı protesto etmek için Hakkari’ye giden KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz ve MYK üyeleri, halkın iradesine saygı duyulmasını istedi. Sloganlarla valilik önüne yürüyen çok sayıda kişi burada açıklama yaptı.

Kayyumları göndermenin imkansız olmadığını söyleyen Karagöz, “Biz yönümüzü adalete dönmek isterdik ama maalesef bu ülkede adalet yok. Biz, herkes için adalet talep ediyoruz. Kayyum gider, direnenler kalır. AKP’nin talancı belediyecilik anlayışı 31 Mart’ta halkın sert duvarına çarptı. Şimdi Hakkari belediyesine kayyım atıyorlar. Biz asla bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.  

Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık ise, “Zora, zulme boyun eğmeyeceğiz. Bu topraklarda Kürt halkının iradesine saygı duyacaksınız” diye konuştu. 

BATMAN

Batman Belediyesi önündeki eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı. 

Belediye önünde eylemini sürdüren kitle direniş şarkılarıyla bekleyişini sürdürüyor. 

SİİRT  

Siirt Belediyesi önünde 3’üncü gününde devam eden nöbete siyasi parti temsilcileri ve kent vekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Nöbette, “Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz” ve “Halk iradesi gasbedilemez”, “Kayyıma hayır” pankartları açıldı.  

Kurtalan ve Baykan bağlı Ziyaret Belediyelerinde de nöbet eylemi alkış, zılgıt ve sloganlarla sürdürüldü. Belediye binalarına, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartları asıldı.

ADANA

DEM Parti Adana İl Örgütü çağrısıyla Adana’daki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri İnönü Parkı'nda halk iradesinin gasbedilmesine karşı "Kayyuma karşı nöbetteyiz" şiarıyla nöbet eylemi başlattı. Nöbet öncesi polis, İnönü Parkı'nı bariyerlerle kapatırken, DEM Parti Adana İl Örgütü binasını ise ablukaya aldı. Valiliğin, eylem ve etkinlik yasağının olmamasına rağmen polis, "kamu güvenliğini" gerekçe gösterip, DEM Partililerin kentte eylem ve etkinlik yapmasını "keyfi" olarak engellemeye çalıştı. Polisin tüm engellemelerine rağmen kitle İnönü Parkı'nda bir araya gelerek, nöbet eylemini gerçekleştirdi. Polisin ablukasında yapılan nöbet sırasında polisin "dağılın müdahale ederiz" şeklindeki tüm uyarılarına rağmen kitle oturma eylemine geçip, nöbetini gerçekleştirdi.  

İZMİR

Özgür Kadın Hareketi (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile Sosyalist Meclisler Platformu (SMF), Eski Sümerbank önünde, oturma eylemiyle gerçekleştirdi. DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın'ın yanı sıra çok sayıda kurum eyleme katıldı. Eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasbedemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartları açıldı. Oturma eylemi “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla son buldu.

ŞIRNAK 

Şırnak Cizre, İdil, Silopi belediyelerinin önünde başlatılan nöbet eylemleri 3’üncü gününde devam etti.  

İdil Belediyesi önünde yapılan nöbet eylemine “Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı. Nöbet eyleminde kadınlar “Kayyumlar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganları attı. 

ANTEP

DEM Parti Antep il ve ilçe örgütleri, irade gasbına karşı başlattıkları nöbet eylemi sürüyor. Eylem kapsamında kentin merkez Balıklı Parkında yapılan açıklamaya Antep Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartı açılan açıklamada, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

MARDİN 

Mardin’de birçok ilçede yürüyüşler gerçekleştirilirken, Büyükşehir Belediyesi ile Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Dargeçit ve Artuklu belediyelerinin önünde sürdürülen nöbet eylemlerinde de kayyım ataması protesto edildi.  

AĞRI 

Ağrı merkezde belediye önünde yapılan eylem 3’üncü gününde devam etti. Eyleme DEM Parti kent vekili Necla Demir, Belediye eşbaşkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

IĞDIR

Iğdır Belediyesi önündeki eylem de 3’üncü gününde devam ederken DEM Parti il örgütü, belediye meclis üyeleri katıldı. Eylemde, “Belediyeler bizimdir kayyıma geçit vermeyiz” yazılı siyah pankart açıldı.

ERZURUM  

Eylem Erzurum’un Karayazı, Tekman ve Karaçoban ilçelerinde de sürdü. Oturma eylemleri belediyeler önünde gerçekleşirken, ilçe örgütleri ve belediye meclis üyeleri katıldı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Gıda şirketleri ciroyu katladı, işçilere asgari ücret kaldı

SONRAKİ HABER

İstanbul’da kayyuma karşı toplanıldı: “Şimdi bu saldırıyı püskürtme zamanı”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa