06 Haziran 2024 23:13

İstanbul’da kayyuma karşı toplanıldı: “Şimdi bu saldırıyı püskürtme zamanı”

İstanbul Kadıköy’de İskele Meydanı’nda Hakkari Belediyesine kayyum atanması protesto edildi. Eylemde, “Şimdi bu saldırıyı püskürtme zamanı” denildi.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru 

Paylaş

İstanbul Kadıköy’de İskele Meydanı’nda yüzlerce yurttaş DEM Parti’nin çağrısıyla Hakkari Belediyesine kayyum atanmasına karşı toplandı. “Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz” pankartıyla toplanan kitle, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız”, “Diren Hakkari, İstanbul yanında” sloganları attı. Açıklamanın ardından dağılan kitleyi polis sokağı kapatarak abluka altına aldı, ardından yurttaşlar ablukadan çıktı.

Basın açıklaması öncesinde kurum temsilcileri söz aldı. DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, “Halkın iradesini seçmesi için seçim yapıldı ama bugün AKP-MHP iktidarı Kürt halkının iradesini saymıyor. İktidar Kürt halkının kazanımlarını gasbetmek istiyor. AKP-MHP söylüyoruz sizi tanımıyoruz belediyemizi bırakmıyoruz. Kürt halkının iradesini sonuna kadar savunacağız” ifadelerini kullandı.

“KAYYUMLARA KARŞI TEK VÜCUT OLMAK ZORUNDAYIZ”

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, “Kayyum atanarak Kürt halkının iradesi gasp edilirken aynı zamanda kayyum atanan belediyelerin bütçeleri çalınmakta, gasp edilmekte. Kayyum rejimi, kayyum politikası karşısında yekvücut, yekpare mücadele etmek zorundayız” dedi. Ardından CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, iktidarın Melih Gökçek, Kadir Topbaş gibi ‘gayrimeşru adaylarını unuttuğunu ifade ederek, “Erdoğan iktidarının ömrü artık dolmuştur. Bugün öğretmenler, emekliler meydana çıktığında polis direkt müdahale etmektedir. Yaşananların 12 Eylül darbesinden bir farkı yoktur. Bir sabah kalkıyoruz belediye başkanları değişiyor. O zaman niye seçime gidiyoruz. Erdoğan gidecek, Bahçeli gidecek, kayyumlar gidecek, biz kalacağız” diye konuştu.

EHP adına konuşan Özge Akman, yeni anayasa tartışmalarını hatırlatarak, “Mevcut yazılı kuralların bir tanesine uymayanlar anayasaya ne yazmayı düşünüyorlar? Kürt halkının seçme, seçilme hakkı yoktur mu yazmayı düşünüyorlar? Kürt illerine kimi isterlerse onu atamayı sürdürebileceklerini mi zannediyorlar? Etmeyecek, yerel seçimlerde bu coğrafyanın halkları sizi seçmedi” ifadelerini kullandı.

Ardından ESP adına söz alan Deniz Aktaş, bunu Kürt halkına yapılan bir saldırı olduğunu söyleyerek, “Ancak bugüne kadar yapılan bu saldırılar Kürt özgürlük mücadelesi verenleri ne yıldırmıştır ne baş eğdirmiştir ne de mücadeleden geri durmasına neden olmuştur” dedi. SODAP adına konuşan Ceren Kaptan iktidarın Kürtlere, kadınlara, LGBTİ’lere, sokaktaki canlılara düşman olduğunu ifade ederek “Ama biz buna boyun eğmeyenler olarak yine buradayız” diye konuştu.

“AKIŞ, MİLYONLARIN TEMSİLCİSİDİR”

Basın açıklamasını okuyan DEM Parti İstanbul il yönetiminden İlhami Çelik, “Dün sabah Hakkâri Belediyesi Eşbaşkanımız Mehmet Sıddık Akış sahte bir iddianameyle Van’da gözaltına alındı. Belediyemiz polis zoruyla gasp edildi. Jet hızıyla yerine kayyım atandı. Bu bir kumpastır. İktidar yargı eliyle düzmece iddianamelerle belediyelerimizi işgal etti” ifadeleri ile yaşananları özetledi.

Hakkari halkının yerel seçimlerde ortaya koyduğu iradenin hiçe sayıldığını ifade eden Çelik, “AKP-MHP iktidarı halka karşı suç işlemeye devam ediyor. Bu iktidar yıllardır İktidar yasaları askıya alıyor. Fiili olarak OHAL yasalarını devreye sokuyor. Kürtlerin seçme seçilme hakkını zorbalıkla elinden alıyor. Kürtlerin kendini, kentini yönetmesine tahammül etmiyor” şeklinde konuştu. Kayyum uygulamasını siyasi darbe olarak niteleyen Çelik, “İktidar yıllardır şiddet yöntemlerinde ısrar ediyor. Mehmet Sıddık Akış milyonların meşru temsilcisidir” dedi.

Çelik açıklamasında, tüm demokratik kitle örgütlerini ve muhalefeti Hakkari halkıyla dayanışmaya ve iradesine sahip çıkmaya çağırırken, bu saldırının tüm ülkeye sıçrayacağına dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayyuma karşı eylemler sürüyor: Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

İstanbul’da mezuniyet töreninde led ekran devrildi: 6 yaralı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa