07 Haziran 2024 15:25

Buğday fiyatını düşük açıklayan TMO'ya tepki: Çiftçiler, yüzde 62 oranında artan üretim maliyetlerini karşılayamıyor

TMO'nun belirlediği düşük buğday ve arpa fiyatına DEM Parti Milletvekili Nejla Demir tepki gösterdi. Bakan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), 2024 yılı için buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi.

TMO'nun duyurduğu 2024 yılı hububat alım fiyatları

Makarnalık buğday: 10.000 TL/ton

Ekmeklik buğday: 9.250 TL/ton

Arpa: 7.250 TL/ton

Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1750 TL, arpa için ise ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verileceği belirtildi.

“TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları, çiftçilerin beklentilerini karşılamamış ve tarım sektöründe endişelere yol açmıştır” diyen Demir “Çiftçilerin üretim maliyetlerinin dikkate alınarak fiyatların revize edilmesi, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, çiftçi temsilcileri ile işbirliği yaparak uygun destekleme politikalarını hayata geçirmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  1. 2024 yılı için açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları nasıl belirlenmiştir ve bu fiyatların belirlenmesinde kullanılan kriterler nelerdir?
  2. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday ve arpa için verilen fark ödemesi desteğinin belirlenmesinde hangi esaslar göz önünde bulundurulmuştur?
  3. Bu yıl açıklanan fiyat artışlarının, çiftçilerin yüzde 62 oranında artan üretim maliyetlerini karşılamadığı dikkate alınmış mıdır?
  4. TZOB’un belirlediği üzere, kuru şartlarda buğday üretiminin ortalama kilogram maliyetinin 10.87 TL olduğu göz önüne alındığında, TMO’nun açıkladığı buğday ve arpa fiyatlarının çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığı düşünüldüğünde, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve çiftçilerin maliyetlerini karşılayacak fiyat düzenlemeleri yapmayı planlıyor musunuz?
  5. TMO’nun açıkladığı fiyatlar, çiftçilerimizin beklentilerini karşılamadığı için tarımda üretimi teşvik etmeye yönelik hangi ek önlemler alınacaktır?
  6. Buğday ve arpa üretim maliyetlerinin artışı göz önünde bulundurularak, açıklanan fiyatların çiftçilerin zarar etmesine neden olacağı düşünülmüş müdür?
  7. TMO’nun açıkladığı fiyatların çiftçi maliyetleri ile uyumsuzluğu nedeniyle, fiyatların yeniden gözden geçirilmesi ve revize edilmesi düşünülmekte midir?
  8. Buğday ve arpa alım fiyatlarının belirlenmesinde çiftçi temsilcilerinin ve tarım birliklerinin görüşleri alınmış mıdır? Alındıysa, bu görüşler ne derece dikkate alınmıştır?
  9. Buğday ve arpa üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak adına, çiftçilerimize yönelik hangi uzun vadeli destekleme politikaları planlanmaktadır?
  10. Yurtiçinde üretilen buğdaydan üretilen katı un ihracatındaki yasağın kaldırılması ve buğday kırığının ihracatının serbest bırakılması kararları hangi ekonomik ve stratejik gerekçelere dayanmaktadır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okul inşaatında kalıp çöktü 5 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Şimşek duyurdu: Zorunlu afet sigortası geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa