07 Haziran 2024 16:44

Konyalı çiftçi: "Zarar ediyoruz, çiftçi önünü göremiyor"

CHP’li Gürer açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösteren çiftçilerle bir araya geldi. Gürer’e dert yanan bir çiftçi, ''Maliyetin altında eziliyoruz" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 hububat alım fiyatlarını açıklaması sonrası tepkiler gelmeye devam ediyor. Konya'da ziyaret ettiği bir tarlada çiftçilerle sohbet eden ve dertlerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ''Açıklanan hububat fiyatları, çiftçi için tam bir şok oldu. Çünkü bir yıl boyunca emek verdiler, ürettiler, girdi maliyetleri arttı. Ama toprak mahsulleri alım fiyatı, buğdayda yüzde 12, arpada yüzde 3,5’luk bir artışla enflasyonun çok altında gerçekleşti'' dedi.

''İSYAN EDİYORUZ''

Gürer ile görüşen bir çiftçi, “Geçen sene 18 bin liraya aldığımız mazotu şu anda 40 bin liraya alıyoruz. Geçen sene verdiğimiz buğdayın fiyatı 9 bin lirayken, şu anda 10 bin lira. Madem öyleyse, mazotu 18 bin lira yapsınlar, buğdayımızın da fiyatını da artırmasınlar. Biz bu çiftçiliği bu saatten sonra yapmıyoruz. Madem bunlar çiftçiyi düşünmüyorsa, biz de vatandaşı düşünmüyoruz. İsyan ediyoruz. Ben bu saatten sonra tarlama buğday, arpa kesinlikle ekmeyeceğim” diye konuştu.

''MALİYETİN ALTINDA EZİLİYORUZ''

Bir başka çiftçi ise ''Aldığımız ilacı, buğdayı, gübreyi hesap ettiğinde altında eziliyoruz, boğuluyoruz. Bu saatten sonra böyle bir politika istemiyoruz. Hububat alımı en az 12,5 TL-13 TL olmalıydı. Şu anda maliyeti karşılamıyor. Maliyetin altında eziliyoruz.”

Çiftçilerle konuşan Gürer, ''1 milyon tona yakın üretim kaybı olacağını da yetkililer, TÜİK açıkladı. Yılbaşından bu yana 2 milyon 800 bin ton da ithal buğday getirildi. TMO’nun alım şartları ağır, bir de alım fiyatını düşük tutarak çiftçiyi tüccara mahkum etti.’’ Dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Van'da kayyuma karşı halk buluşması ve esnaf ziyareti

SONRAKİ HABER

11 Haziran'da uyarı eylemleri başlıyor: Gerici ve piyasacı müfredata karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa