08 Haziran 2024 04:45

11 Haziran'da uyarı eylemleri başlıyor: Gerici ve piyasacı müfredata karşı mücadele çağrısı

Gerici ve piyasacı müfredata karşı 11 Haziran’da uyarı eylemlerine başlayacaklarını duyuran Eğitim Sen yönetecisi İzzet İldeş “Müfredat sorgulamayan, sömürü çarklarına girecek nesiller istiyor” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) tüm itirazlara rağmen onayladığı müfredat gelecek yıl 1-5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacak. AKP’nin eğitimde bugüne kadar uyguladığı gerici ve piyasacı uygulamaların programı olacak müfredata yönelik tepkiler sürerken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul Ataşehir’deki Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesinde müfredatı tanıttı. İktidar bu toplantılarda müfredat güzellemeleri yaparken sendikalar, siyasi partiler, veli dernekleri ve meslek odaları da gerici müfredatın geri çekilmesi için 11 Haziran’da uyarı eylemlerine başlıyor.   

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, müfredatın pedagojik olduğu kadar, siyasal bir nitelik de taşıdığına dikkat çekerek “Dolayısıyla bugün bu müfredatı iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı değerlendirmeyiz” dedi. Müfredat değişikliğinin, içeriğinin bilim insanları, eğitimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak tartışılması gerektiğini dile getiren İldeş “Ancak MEB ülkenin geleceğini ilgilendiren müfredatı konusunda ‘Yangından mal kaçırır gibi’ hareket etti. Eleştiri ve öneriler dikkate alınmadı” dedi.

"EN TEHLİKELİ AŞAMA"

MEB’in müfredat değişiklikleriyle öncelikli hedefinin iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli olarak öğrencilere aktarılması olduğunu belirten İldeş, “Müfredatın adı bile bunu gösteriyor. Bu müfredat değişikliği eğitim sisteminde yaşanan kuşatmanın en tehlikeli aşaması. Gelecek yıl okul öncesi, 1. 5. ve 9. sınıflarda kademeli olarak uygulanmaya başlanmasına engel olmalıyız” dedi. 2005’ten bugüne eğitim alanında yapılan çok sayıda değişikliğin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmeden, her bakan değişikliğinde gerekçesi de belirtilmeden yenilendiğini ve eğitim sistemine büyük zararlar verdiğini hatırlatan İldeş “Eşitlik ilkesi ve toplumdaki farklıları gözetmeyen, demokratik katılım mekanizmalarının işletilmediği müfredat çocuklara, gençlere dolayısıyla topluma büyük zararlar verecektir” diye konuştu.

"SADELEŞEN NİTELİKLİ EĞİTİMDİR"

Eğitimde 4+4+4 sistemi, 2017’deki müfredat değişikliği, 2018’de ilan edilen ‘eğitim vizyon belgesi’ gibi geçmişte atılan adımların bugünkü müfredatı oluşturan parçalar olduğuna işaret eden İldeş “Bu yönü ile bu müfredat sadece eğitimin içeriğini değil evrensel, bilimsel bilgi ile donanmış nitelikli eğitimin sadeleştirilmesidir aslında. Sermayenin elini ovuşturması da bu sebepledir. Düşünen, sorgulayan, itiraz eden bir toplum yerine fıtratla, şükürle boğulmuş bir neslin sömürü mekanizmasının çarklarına sıkıştırılması amaçlanıyor” diye konuştu.  

"11 HAZİRAN BİR BAŞLANGIÇ OLACAK"

Gerici ve piyasacı müfredata karşı demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve siyasi partilerin aralarında olduğu 29 kurumun bir araya geldiğine dikkat çeken İldeş, “Bu çağrı müfredatla bir neslin kıyımına karşı ortak mücadele edelim çağrısıdır. 11 Haziran’da müfredatın geri çekilmesi için bir uyarı eylemi yapılacak. Bu kapsamlı saldırıya karşı kapsamlı bir karşı koyuş olmalı” dedi. 11 Haziran’daki eylemlerin güçlü geçmesinin uyarının muhatabını rahatsız etmesi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken İldeş “Öte yandan müfredatı topluma iyi anlatmalıyız. 11 Haziran uyarımızı, eylüle kadar genişleterek büyüteceğiz” dedi.

SÖMÜRÜYE AÇIK, İTAAT EDEN NESİLLER HEDEFİ

Müfredata yönelik eğitimci, pedagog ve eğitim sendikalarının eleştirileri ise şöyle:

  • Kamusal değil piyasacı eğitim hedefleniyor-Müfredatla medrese sistemi esas alınıyor
  • Bilim ve akıl dışı, laiklik karşıtı kurgulanmış
  • Derslerde dinle çelişecek konular sansürlendi
  • Tüm okullara ‘seçmeli’ adı altında çok sayıda din dersi dayatılıyor
  • Eleştirel düşünme yerine telkini esas alıyor
  • Özgür, itiraz edebilen nesiller yerine itaat eden nesiller isteniyor
  • Sadeleştirme adı altında bilimsel eğitim ayıklanıyor
  • Farklı kimlikler, kültürler yok sayılıyor
  • Çocuğun üstün yararı gözetilmiyor
  • Okul öncesi eğitim oyun merkezli değil
  • Çıraklık ve çocuk emeği sömürüsü meşrulaştırılıyor

ERDOĞAN KAYGILARI HAKLI ÇIKARDI

Yeni müfredatın tanımında İstanbul’da konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, müfredata yönelik tepkileri ve eğitimdeki dini dayatmaları adeta doğruladı. Erdoğan, öğrencilerin aileleri ile birlikte camiye davet edilmesini savunarak “Bir sınav öncesinde velileriyle birlikte camiye davet edilmesi, bakıyorsunuz birilerini son derece rahatsız ediyor. Laikliği din ve inanç karşıtlığı gibi anlayan ve bunu herkese dayatan 28 Şubat artıklarına, biz bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da boyun eğmeyiz” diye konuştu.  Erdoğan, müfredata yönelik eleştirileri de ideolojik olarak niteleyerek müfredatın ileri bilim ve teknolojiye uygun olduğunu ileri sürdü.

 

ÖNCEKİ HABER

Konyalı çiftçi: "Zarar ediyoruz, çiftçi önünü göremiyor"

SONRAKİ HABER

Erdoğan müfredatı eleştirenleri hedef aldı, imam hatipleri övdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa