15-16 Haziran Direnişi edebiyatı da besledi
Türkiye Yazarlar Sendikası ve yeni e dergisi’nin düzenlediği “Edebiyatta işçiler 15-16 Haziran Direnişi” adlı panelde büyük işçi direnişlerinin edebiyata etkisi tartışıldı.
Fotoğraf: Evrensel
15-16 Haziran Direnişi’nin 54. yıl dönümü yaklaşırken Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve yeni e dergisi “Edebiyatta işçiler 15-16 Haziran Direnişi” başlığıyla bir panel düzenledi. Panelde, büyük işçi direnişlerinin edebiyatı da beslediğine dikkat çekildi.
Gazetemizin Yazarı ve TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’in moderatörlüğündeki panele Gazetemiz Yazarı Nuray Sancar ve Şair Yazar Aydın Şimşek konuşmacı olarak katıldı. Şair Özgür Zeybek de şiir dinletisiyle katkı yaptı. Panele İzmir Büyükşehir Belediyesinden atılan işçiler, Özel Sektör Öğretmen Sendikası üyeleri, sendika temsilcileri de katıldı.
İKİ GÜNDEN DAHA FAZLASI
15-16 Haziran’ın bütün baskı ve yasaklara rağmen bir sınıfın bütün kenti altına üstüne getirdiği, diğer illeri de etkilediği iki günden ibaret olmadığını dile getiren Nuray Sancar, “Türkiye’yi sarsan 15-16 Haziran sonsuz dersler çıkarmamız gereken bir direniştir” dedi. Sonrasında ise Zonguldak Madenci Yürüyüşü, ‘89 Bahar Eylemleri, Tekel işçilerinin direnişi ve Metal Fırtına’nın yaşandığını dile getiren Sancar, “15-16 Haziran bu topraklarda hiç yalnız kalmadı, unutulmadı. İşçi sınıfının bu ruhu yaşattığını görebiliriz” dedi.
Bu dönemki hak gasplarına değinen Sancar, “Bu iktidar döneminde sendikalar yasası kaç kez değiştirildi, bürokratik sendikalar kuruldu. Sendikalaşmak isteyen, zam isteyen, haklarını talep eden işçilere yönelik saldırılar yapan, temmuz zamlarının verilmeyeceğini söyleyen ve ‘Fedakarlık yapmalıyız’ diyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Özak işçilerini biliyorsunuz. İktidar yanlısı ve bürokratik bir sendikaya karşı sendika değiştirmek istediler. Bunun bedeli ağır oldu. Günümüzde 15-16 Haziran kadar büyük bir eylemle karşılaşılmadı ancak bu karşılaşılmayacak anlamına gelmiyor” dedi.
BÜYÜK SIÇRAMA: EMİLE ZOLA
Toplumsal değişimlerin olduğu yerlerde sanatın da ortaya çıktığını belirten Aydın Şimşek, “İlk işçi hareketlerinin olgunlaşmaya başladığı Avrupa’nın 1850’li yıllarında, bunun doğrudan ya da dolaylı olarak edebiyata yansımalarını okuyoruz. İlk büyük sıçrama bu konuda Emile Zola’nın Germinali’dir” dedi.
1968’de Reşat Enis’in yazdığı Sarı İt romanının 15-16 Haziran öncesi işçilerin ve sendikaların içinde bulunduğu ortamı anlatan bir roman olarak dikkat çekici olduğunu dile getiren Şimşek, Sırrı Öztürk, Turan Feyzioğlu, Kemal Sülker ve Zafer Aydın’ın o döneme ilişkin kitaplarını hatırlattı. Şimşek, Nejat Elibol’un Direnen Haliç romanının 15-16 Haziran’ın bütün perspektifini ortaya koyduğunu söyledi.
Bugün Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri’nin de değerli bir çaba olduğunu vurgulayan Şimşek, “Buna yoğunlaşmalıyız, günümüz edebiyatı ne yapıyor, buna bakmalıyız” ifadelerini kullandı.
"DİRENİŞ ATEŞİNİ YAKTIK"
Konuşmalar sonrası söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesinde işten çıkarılan işçilerden Umut Taşkale, “Haksız yere işten çıkarılan işçileriz. 16 gündür direnişteyiz. Bizler bu direnişi sergilerken burada olmak benim için çok büyük bir mutluluk. Bu ateşi burada biz yaktık. Hiçbir şekilde de geri dönmeyeceğiz” dedi.
Günlerdir nöbette olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi bir öğretmen de “Asgari ücretle öğretmen çalıştırılmasın diye başladığımız yolculuğumuzda üçüncü yılımız. Öğretmenlik adına yeni bir meslek kanunu Meclise geliyor. Taleplerimiz için hem Ankara’da hem de bütün illerde oturma eylemi ve eğitim nöbeti başlattık. Bu kölelik düzeninin son bulması için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)