08 Haziran 2024 04:49

Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali: Torba iş kolu sözleşme hakkımızı gasbediyor

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş ve güvenceli çalışmanın yanı sıra eğitim iş kolu kurulmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının (Öğretmen Sendikası) Ankara Meclis Parkı’ndaki eğitim nöbeti 12. gününde sürüyor. Öğretmenler taban maaş ve güvenceli çalışmanın yanı sıra eğitim iş kolu kurulmasını talep ediyor. Özel sektör öğretmenleri şu anda torba bir iş kolu olan 10 No’lu iş koluna bağlı.

“Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar” adını taşıyan 10 No’lu iş kolunda genel ortaöğretim, belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki gıda, içecek ve tütün toptan ticareti, hukuk faaliyetleri, tekstil endüstrisi makineleri ile dikiş ve örgü makinelerinin toptan ticareti, hava ve su altı fotoğrafçılığı faaliyetleri, sinema filmi, video ve televizyon programları yapım faaliyetleri, loto, vb. sayısal şans oyunlarına ilişkin faaliyetler (piyango biletlerinin satışı dahil), genel tuvaletlerin işletilmesi faaliyeti, tanıştırma bürolarının ve evlendirme ajanslarının hizmetleri gibi birbiri ile hiç alakası olmayan farklı faaliyetler yer alıyor. Bu durum iş kolu barajları nedeniyle sendikaları sözleşme yapamaz hale getiriyor.

İş kolundaki parçalı durumu değerlendiren Öğretmen Sendikası Başkanı Eren Edebali “Arkadaşlarımız asgari ücretle süreli sözleşmeli koşullarda çalışıyor. Bize zarf içerisinde teklif edileni kabul etmezsek çalışamıyoruz. Bu yüzden toplu iş sözleşmesi bizim açımızdan önemli. Ek ders ücretlerimiz ve eğitim ödeneklerimiz ödenmiyor. Bunları bütün olarak düşündüğümüzde artık eğitim iş kolu kurulmalı. Yürüttüğümüz mücadele ile bunu tartıştırmak istiyoruz” dedi.

Konuyu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e aktardıklarını anlatan Edebali, Bakanın kendilerine “Benim bilmediğim konular, hakkında konuşmam” dediğini anlattı.

ONLARCA SENDİKA AYNI SORUNU YAŞIYOR

Şu an 13 bin üyeleri olmasına rağmen toplu sözleşme yapamadıklarını ifade eden Edebali, sorunu Çalışma Bakanlığına taşıdıklarında ise kendilerine “Sendikaları dolaşıp, konfederasyonu ikna etmeniz gerekiyor. Sendikaların çoğunluğunu dikkate alacağız” denildiğini söyledi.

10 No’lu iş kolundaki diğer sendikalarla görüşmeye başladıklarını ifade eden Edebali, “Barajın altında olan hem teknik yapısal pek çok sorunla karşı karşıya olan diğer sendikaların da bu fikre sıcak baktığını anladık. Sine-Sen, Oyuncular Sendikası, Müzik-Sen, Birlik Sendikası, Sosyal-İş, Öz Büro-İş, Mağaza Market- Sen ile görüştük. Tez Koop-İş ise ‘Şerhli olarak buna evet diyebiliriz ama en başta Türk-İş 10 No’lu iş kolunun dağılmasını istemez. Bunun karşısında durmayız’ dedi. Koop-İş ile görüştük; özel okul öğretmenleri ile güzel sanatlar alanındaki sendika emekçilerinin bu iş kolundan ayrılmasının kendilerini etkilemeyeceğini ifade ettik. Ancak Koop-İş bu meselede istemeyen bir yerde durdu” dedi.

Koop-İş haricindeki diğer sendikalarla bir toplantı yaparak hep birlikte Çalışma Bakanlığına gittiklerini anlatan Edebali, “İşte sendikaların çoğu burada dedik. Sadece Koop-İş uzak duruyor ama onu etkileyen bir durum olmadığından Koop-İş’le de anlaşmaya varılabileceğini söyledik. Müdür Mehmet Baş sorumluluk almadı” süreci izah etti.

‘DÜZENLEME TALEBİ SENDİKAL BÜROKRASİYİ RAHATSIZ EDİYOR’

İş kolunda 4.5 milyon işçi olduğunu anlatan Edebali, “İş kolunda örgütlülük düzeyi yüzde 7. Bu yüzde 7’nin 6’sı kamuda çalışıyor. Bu iş kolunda faaliyet yürüten sendikaların özel sektörde örgütlenmediğini gösteriyor. Bir biz, bir de Migros işçileri örgütlü. Kamuda da ısmarlama bir şekilde örgütlenme sağlanıyor. Şu başkanlık senin, şu alan benim denilerek, ihale yoluyla alınan bir yetki hakkı var. Sendikalar işçileri özel sigorta ve düşük aidat diyerek üyeliğe çağırıyor. İş verenle bir mücadele yok. Haliyle bu iş kolunda düzenleme talebi sendikal bürokrasiyi de rahatsız ediyor” dedi.

İş kolu ayrılsa iş kolunda yetkili sendika olacaklarını ancak bu haliyle toplu sözleşme yetkilerinin engellendiğini ifade eden Edebali, “10 No’lu iş kolu özel sektörde çalışan yüz binlerce emekçinin TİS hakkını elinden alıyor” diye ifade etti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsias otel davasında adalet arayışı: 16 aylık mücadele devam ediyor

SONRAKİ HABER

Hindistan seçimlerini değerlendiren akademisyen Pınar Kahya:  "Acımasız politikalar Modi’yi sorgulattı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa